ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Το τρίμηνο που συμπληρώνει στη διοίκηση του δήμου η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ήταν υπεραρκετό για να ξεδιπλωθεί το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της. Ότι μέτρο ή απόφαση πάρθηκε είναι στα πλαίσια που έχει χαράξει ο Καλλικράτης και είναι ενταγμένο στις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, για απαλλαγή του κράτους και των δήμων από οτιδήποτε έχει κοινωνικό χαρακτήρα με στόχο την πληρωμή από τους δημότες κάθε υπηρεσίας που παρέχει ο δήμος. Φορολογική πολιτική, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, σε όλα υλοποιούν κατά γράμμα ότι αποφασίζει η κεντρική διοίκηση, η κυβέρνηση για να διαλύσει τον κοινωνικό χαρακτήρα κάθε δομής που υπήρχε μέχρι τώρα.
Δεν είναι μόνη της η πλειοψηφία στο έργο αυτό. Έχει συμπαραστάτη και τις παρατάξεις της συγκυβέρνησης και της άλλες φιλοευρωπαϊκές που στα περισσότερα ζητήματα συμφωνούν και στηρίζουν, με μικρές επιφανειακές παραλλαγές, τις προτάσεις της παράταξης του δημάρχου, στηρίζουν αυτό που πιστεύουν, είτε υπήρξαν ανταλλάγματα για κάποιους, όπως γράφτηκε στον τύπο είτε όχι.
Δεν μας ξενίζει, ούτε μας ξαφνιάζει. Σαν Λαϊκή Συσπείρωση την προεκλογική περίοδο είχαμε προειδοποιήσει, είχαμε πει ξεκάθαρα στους δημότες ποιά είναι η πολιτική των άλλων και τι θα υλοποιήσουν είτε από τη θέση της πλειοψηφίας, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Ο καθένας έχει πολιτική τοποθέτηση και δεν ήταν δυνατόν να κρυφτεί πίσω από τις ταμπέλες του ανεξάρτητου, του αντιμνημονιακού ή οτιδήποτε άλλο.
Αλλά και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η στάση μας είναι στάση αρχών για την υπεράσπιση ότι κοινωνικού δικαιώματος απέμεινε και διεκδίκηση και διεύρυνση όσων δικαιούνται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροαγρότες και οι μικροεπαγγελματίες της Καρδίτσας. Είναι στάση προώθησης και στήριξης των αιτημάτων που διεκδικούν φορείς και σωματεία των παραπάνω, με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο.
Η δημοτική αρχή το τρίμηνο αυτό όρμησε σαν ακρίδα στους Καρδιτσιώτες να κατασπαράξει ότι περίσσεψε από την οικονομική κρίση, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, τις αυξήσεις στα τιμολόγια και άλλους φόρους της συγκυβέρνησης, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις. Συνεπέστατη λοιπόν στην πολιτική της. Συνεπείς πρέπει να είναι και οι συνδικαλιστικοί φορείς στη διεκδίκηση όσων δικαιούται ο Καρδιτσιώτικος λαός.
Υπάρχουν και ζητήματα που μέχρι τώρα δεν συζητήθηκαν άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (π.χ. ο εθελοντισμός) αλλά οι προσπάθειες που κάνει η δημοτική αρχή για να τα περάσει στη συνείδηση του δημότη δείχνουν ξεκάθαρα τους στόχους και τις αντιλήψεις της.
Η εξειδίκευση – ανάλυση ανά θέμα θα υποτιμούσε την συνολική αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής, αλλά και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, γιατί θα χάνονταν το δάσος κοιτώντας ένα – ένα δέντρο, αλλά για ένα – δύο θέματα δεν είναι δυνατό να αποφύγουμε το σχολιασμό στο κείμενο αυτό. Φυσικά ο κάθε δημότης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη συνεδριάση, είτε απο κοντά, είτε από το διαδίκτυο, όμως οι ανούσιες αντιπαραθέσεις για δευτερεύοντα ή τριτεύοντα θέματα, καταντάν κουραστική και αποτρεπτική μια τέτοια σκέψη που θα έκανε κάποιος που θα ήθελε να παρακολουθήσει τι λένε οι εκπρόσωποί του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Πολιτική τελών και εισφορών
Από τις πρώτες μέρες άρχισε η υλοποίηση του ''νοικοκυρέματος'' που έταξε πριν τις εκλογές στους Καρδιτσιώτες ο δήμαρχος και η παράταξή του. Επί ενάμιση μήνα αρνούνται να συζητήσουν το αίτημα συλλόγων και σωματείων για την πολιτική τελών και την ελάφρυνση των ανέργων και χαμηλόμισθων-χαμηλοσυνταξιούχων της περιοχής μας. Απεναντίας αποδείχτηκαν ταχύτατοι στο να διαχειριστούν 30.000 κλήσεις και να αποστείλουν 10.000 ειδοποιητήρια για πληρωμή προστίμων στάθμευσης. Φυσικά την προετοιμασία, την υποδομή για να γίνει αυτό, είχε στήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τι έκαναν γι αυτό;, Αναλώθηκαν σε φλύαρες ομιλίες και αρθρογραφία ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ του μέτρου, αλλά για το πως πρέπει να εφαρμοστεί, ποιές περιοχές θα καλύψει, από πότε και άλλα τέτοια. Κάνουν ντόρο, δηλαδή, σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρυφτούν από πίσω ενώ συμφώνησαν και συμφωνούν με το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Κλείνοντας τα μακρόσυρτα κείμενά τους καταλήγουν στην διαπίστωση ότι ο δημότης πρέπει να πληρώσει ''για να μπει τάξη''. Τότε γιατί τόση φλυαρία; είπαμε παραπάνω, ...... ο κουρνιαχτός χρειάζεται ! Ιδιαίτερα η παράταξη που κοκορεύεται ότι ''είναι αυτή που έχει αναλάβει το ρόλο της αντιπολίτευσης στον Δήμο Καρδίτσας στην προσπάθεια της να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των Καρδιτσιωτών''. Η αλαζονεία στο μεγαλείο της !
Η Λαϊκή Συσπείρωση ξεκάθαρα εναντιώνεται στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, ζητά την κατάργηση του, γιατί δεν έχει καμιά υποχρέωση ο δημότης ή όποιος άλλος επισκέπτεται την πόλη να πληρώνει τέλη ή οποιονδήποτε άλλο φόρο για να σταθμεύει σε δρόμους που τους χρυσοπλήρωσε πολλές φορές.
 
Εργασιακές σχέσεις
Μια κοντά στην άλλη έρχονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για ''προσλήψεις'' με ελαστικές εργασιακές σχέσεις μέσω προγραμμάτων που καταργούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μάλιστα έφτασαν σε σημείο εξευτελισμού και εκμετάλλευσης της ανάγκης για δουλειά, ψηφίζοντας (κυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί) απόφαση για χορήγηση ελεημοσύνης σε ανέργου, για δουλειά μέχρι πέντε μεροκάματα το μήνα ! Ξεπέρασαν και τον πιο σκληρό εργοδότη και την ίδια την τρόικα. Στη λογική κατάργησης θέσεων είναι ενταγμένα και τα εργαστήρια τέχνης τα οποία μαζί με άλλες δομές του δήμου είναι ξεγραμμένα από τον Καλλικράτη και έχουν τεράστια ευθύνη οι Καλλικρατικές παρατάξεις που δεν ενέταξαν έγκαιρα στο δήμο το προσωπικό των δομών αυτών. Η διέξοδος τώρα είναι η αγωνιστική διεκδίκηση από την κυβέρνηση να εντάξει δραστηριότητες και προσωπικό όλων των δομών στο δήμο και όχι μόνο, αλλά απαίτηση για προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση για να καλύπτονται όλες οι λειτουργικές ανάγκες.
Στην κατάργηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων εντάσσεται και η προπαγάνδα που κάνει με έμφαση η δημοτική αρχή και σύσσωμη η λοιπή αντιπολίτευση υπέρ του εθελοντισμού και της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας (ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ). Είναι ζητήματα που θα βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας από εδώ και πέρα και πρέπει οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους να αντιπαλέψουν.
 
Η εικόνα της πόλης σε κάθε περίπτωση χειροτέρεψε και θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Μάρτυρας ο καθένας μας για τα σκουπίδια που μας πνίγουν, για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο κέντρο γυναικών και στα εργαστήρια τέχνης, για τις ελλείψεις στους παιδικούς σταθμούς, για τα αλισβερίσια στο κολυμβητήριο, για τη στημένη δημοπρασία για το ''Παυσίλυπο του Αϊ Βασίλη'', για τους καταπατημένους κοινόχρηστους χώρους, για την αδυναμία πληρωμών ακόμα και των μόνιμων υπαλλήλων, κλπ, κλπ.
Όση επικοινωνιακή παρουσία και να έχουν στα ΜΜΕ ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, όσες εικονικές διαφωνίες και να εκφράσουν οι αντιπολιτευόμενες, φιλοκυβερνητικές ή μη, παρατάξεις, δεν κρύβεται η αντιλαϊκή πολιτική τους, δεν τους ξεπλένει ούτε ο Αχελώος (που τον θυμούνται κάθε φορά όταν κινητοποιούνται οι αγρότες), γιατί τη ζει κάθε μέρα στο πετσί του ο κάθε Καρδιτσιώτης που πρέπει να οργανωθεί και να αντιδράσει δυναμικά επιβάλλοντας το δίκιο του.
 
Βασίλης Κρανιάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%