Η κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τους πειραματισμούς στο χώρο της υγείας Του Σωτήρη Κουλοκτσή


 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή

Του Σωτήρη Κουλοκτσή

Ιατρού Καρδιολόγου - Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας 

 

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ορίζει την πολιτική στο χώρο της υγείας ως «… το σύνολο των κανόνων και των μέτρων που ρυθμίζουν σε μια χώρα την παροχή, διανομή και κατανάλωση των παροχών υγείας, με σκοπό τη διασφάλιση και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού».  

Εκκινώντας από τον παραπάνω ορισμό νομίζω πως εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια «…  το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει την υγεία» αντί να λειτουργεί στην κατεύθυνση βελτίωσης της κατάστασης, λειτουργεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Η υποβάθμιση έρχεται με γρήγορους ρυθμούς, ως συνέπεια μιας ανερμάτιστης πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ερήμην του ιατρικού κόσμου, ερήμην γενικότερα των εργαζομένων στον υγειονομικό χώρο, η  κυβέρνηση προωθεί λανθασμένες πολιτικές στη υγεία. Πολιτικές που αντί να βελτιώνουν μια ήδη κακή κατάσταση την κάνουν ακόμη χειρότερη. 

Πρόσφατα παραδείγματα η προσπάθεια να ιδρυθούν Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) η οποία ουσιαστικά πριν ακόμη ξεκινήσει έχει αποτύχει. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα νομό 120.000 κατοίκων όπως η Καρδίτσα, δεν έχει δημιουργηθεί ΤΟ.Μ.Υ. εξαιτίας της προχειρότητας της κυβέρνησης και  εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών (οτιδήποτε ιδιωτικό να εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερον). Γνώστη είναι άλλωστε η εξόντωση των ιδιωτών ιατρών από την υπερφορολόγηση και την παράλογη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο φυσικός πάροχος της υγείας, δηλαδή ο γιατρός, δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΤΟ.Μ.Υ. και αρνήθηκε να τις στελεχώσει. Έτσι η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας εξαιτίας των δικών τους λαθών έχουν οδηγηθεί σε ένα φιάσκο και έχουν αποτύχει να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, το οποίο θα μπορούσε μεταξύ άλλων να αποσυμφορήσεις τα δημόσια νοσοκομεία. 

Όπως σε φιάσκο καταλήγει και η πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη Ιατρών Γενικής Ιατρικής, παθολόγων και παιδιάτρων στον ΕΟΠΠΥ, για την δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού.  Έτσι όπως επιχειρείται να διαρθρωθεί το όλο σύστημα, καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη για ελεύθερη επιλογή ιατρού, δεν αξιοποιείται το σύνολο του ιατρικού δυναμικού, ενώ δεν καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού της χώρας καθώς δεν λαμβάνονται  υπ όψιν οι τοπικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. 

Όπως κόλαφος αποδεικνύεται  για την κυβέρνηση η αποδυνάμωση και απαξίωση των περισσότερων μικρών και μεσαίων νοσοκομείων, ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας. 

Ειδικά εμείς εδώ στην Καρδίτσα ζούμε καθημερινά το πρόβλημα της απαξίωσης του νοσοκομείου μας. 

Κλινικές που δεν λειτουργούν ή λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις, ιατρικές ειδικότητες που απουσιάζουν παντελώς ή ειδικότητες που είναι πλημμελώς καλυμμένες (Μαιευτήρες, Παιδίατροι, Νεφρολόγοι, Αναισθησιολόγοι κ.α.). Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε ορισμένες κλινικές είναι ανύπαρκτος και σε άλλες περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένος. Κτιριακή υποδομή σε άθλιο επίπεδο (κτίριο παμπάλαιο, ελάχιστα ασανσέρ λειτουργούν, απαρχαιωμένο σύστημα πυρόσβεσης κ.λπ.).

Κέντρα υγείας τα οποία υπολειτουργούν ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και να λειτουργούν ως «ζώνη ανάσχεσης» στη συσσώρευση ασθενών προς το Νοσοκομείο.  

Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τους πειραματισμούς και τις σοβιετικού τύπου ιδεοληψίες και να κάνει το αυτονόητο: Να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις υπάρχουσες υποδομές, να συνδυάσει το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Οφείλει να αξιοποιήσει το  ιατρικό δυναμικό στο σύνολο του. Οφείλει να κάνει πράξη την λογικότατη απαίτηση των πολιτών: Να απολαμβάνουν αξιόπιστες, ικανοποιητικές και επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Τα πειράματα κοστίζουν ακριβά στην  υγεία των πολιτών και θα πρέπει να σταματήσουν. 

Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%