ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ-ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΒΡΑΝΤΖΑ
Φαντάζομαι συμφωνούμε όλοι, ότι το υπό συζήτηση είναι εξόχως σημαντικό και ουσιώδες. Η σπουδαιότητά του συνίσταται στο γεγονός ότι αποπειράται να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν στον πρώτο βαθμό οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης της κοινωνίας. Σε αυτό το επίπεδο οι έννοιες είναι πιο απλές, πιο κατανοητές και πιο άμεσες. Αν λοιπόν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε, έναν υγιή και αποτελεσματικό πρώτο βαθμό διοίκησης μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε ένα συνολικά υγιές και αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα.
Σημαντικότερο βέβαια και από το τί ρυθμίζει ο «Κλεισθένης» είναι αυτό που σηματοδοτεί.
Η βασική αρχή του παλαιοκομματικού «πολιτεύεστε», εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες υπήρξε το «μην ταράζετε τα νερά, μην κάνετε μεγάλες αλλαγές, μην κάνετε πράγματα που μπορεί να έχουν «πολιτικό» κόστος. Με αυτή την αρχή πορεύθηκε αυτή η χώρα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Δηλαδή, στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών. Στην απενοχοποίηση της σκοπιμότητας και της απάτης, την οποία ονομάσαμε «εξυπνάδα» και «ικανότητα». Και τελικά στην οικονομική καταστροφή της χώρας και την υποθήκευση του μέλλοντος των πολιτών της.
Δεν είναι περίεργο που υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Προφανώς όταν ανατρέπεται ένα «καθεστώς», λογικά και ανθρώπινα οι «καθεστωτικοί» αντιδρούν.
Είναι όμως τουλάχιστον υποκριτικό, τόσο από την μείζονα αντιπολίτευση όσο και από πολλούς αυτοδιοίκητικους παράγοντες να υποστηρίζουν ότι ο «Κλεισθένης» θα αποτελέσει την «καταστροφή» της αυτοδιοίκησης!
Αιχμή του δόρατος των αντιδράσεων, αποτέλεσε το εκλογικό σύστημα που προβλέπεται για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων, η απλή αναλογική.
Η αντίδραση της ΝΔ είναι αναμενόμενη και συμβατή με τον ιδεολογικό της χαρακτήρα. Εκεί που πραγματικά μπερδεύεται το πράγμα, είναι στην αντίδραση των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» και τώρα και όταν ψηφίσαμε την απλή αναλογική για τις εθνικές εκλογές.
Μας είπε ο εισηγητής της ΝΔ: «σας είπε κανένας ότι το πρόβλημα είναι το εκλογικό σύστημα; γιατί δεν ασχολείστε με τη γραφειοκρατία; …» Κύριε συνάδελφέ, αν είστε ειλικρινής και αν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε όλο το νομοσχέδιο, θα παραδεχθείτε ότι πολλές διατάξεις στοχεύουν ακριβώς στο «τέρας» και την τροχοπέδη της γραφειοκρατίας. Αλλά θυμίστε μου σας παρακαλώ κάνω λάθος, στο ότι υπήρξατε υπουργός και μέλος κυβερνήσεων μιας παράταξης που κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια; Δεν έπεσε στην αντίληψή σας παλαιότερα το πρόβλημα; Δεν γνωρίζετε πώς, από ποιους και για ποιό λόγο δημιουργήθηκε η γραφειοκρατία; Εκτός και εάν πιστεύετε ότι και για αυτό φταίνε τα 3,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Μας είπε επίσης ο κ. Βορίδης ότι η απλή αναλογική αφορά σε «ιδεοληψία» που οφείλεται στο «κομμουνιστικό μας παρελθόν». Κάνετε λάθος κύριε συνάδελφε, η απλή αναλογική είναι δημοκρατία, είναι ισονομία είναι δικαιοσύνη και δεν νοθεύει τη λαϊκή βούληση.
Το μεγάλο επιχείρημα είναι η περιβόητη κυβερνησιμότητα, που θα χαθεί επειδή ο «πρωτεύσας» του 20% δεν θα πάρει το 60% των εδρών του συμβουλίου και δεν θα μπορεί να είναι ο απόλυτος άρχων, με ξένα κόλλυβα βεβαίως. Η ιστορία έδειξε ότι αυτού του είδους η κυβερνησιμότητα υπήρξε επιζήμια για πάρα πολλούς χρεοκοπημένους δήμους, για τους πολίτες και τελικά για την εθνική οικονομία. Να σας θυμίσω ότι και οι θεσμοί που εσείς θαυμάζετε, ή τουλάχιστον θαυμάζατε μέχρι πρόσφατα, απέδωσαν τη χρεοκοπία της χώρας σε 2 κυρίους τομείς την τοπική αυτοδιοίκηση και την υγεία, αν αυτό σας λέει κάτι.
Εμείς υποστηρίζουμε, ότι όλοι αυτοί που θέλουν να «σώσουν» έναν τόπο, αν ο λαός αποφασίσει να το κάνουν όλοι μαζί, είναι υποχρεωμένοι, να το κάνουν όλοι μαζί!
Αν δεν είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας αυτή την εντολή, ας αφήσουν χώρο για άλλους που μπορούν και θέλουν. Το επιχείρημα ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, εκτός από σαθρό είναι και άκρως προσβλητικό για τους πολίτες. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, και συγκεκριμένα πρόσωπα, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρούν την κοινωνία ανέτοιμη. Προφανώς για ίδιον όφελος με τη στενή ή ευρύτερη έννοια. Εδώ βρίσκεται μία ακόμη από τις πολλές διαφορές μας. Εμείς πιστεύουμε στον πολίτη και δε φοβόμαστε να τον θέσουμε προ τον ευθυνών του, όπως κάνουμε και για εμάς τους ίδιους, ως πολιτικά υποκείμενα.
Αυτό που πραγματικά «κινδυνεύει» από την απλή αναλογική είναι ο θεσμός, επιτρέψτε μου την αδόκιμη αλλά χαρακτηριστική έκφραση, του «Βλαχοδήμαρχου». Του ισόβιου αεριτζή και «καπάτσου» τοπικού άρχοντα, ο οποίος πάντα συντάσσεται με το διαφαινόμενο νικητή και βιοπορίζεται από την αέναη ενασχόλησή του με τα κοινά. Πιστέψτε με, αυτό το είδος είναι πολυπληθές, μπορεί να μην είναι εύκολα ορατό στους μεγάλους δήμους, αλλά στην επαρχία ξέρετε, γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Οι σοβαροί και αποτελεσματικοί αυτοδιοικητικοί, που είναι η πλειοψηφία, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.
Όσον αφορά στην εκλογική βάση, πάνω από την οποία θα μπορεί κάποιος να εκλεγεί, δηλαδή το 3%, εκτιμώ κ. Υπουργέ ότι θα πρέπει να υπάρξει, ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή των «γυρολόγων» της τοπικής πολιτικής, που μόλις πριν περιέγραψα.
Τελικά λύνουμε όλα τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης με τον Κλεισθένη; Προφανώς όχι, είναι όμως μια πολύ καλή αρχή, όπου και άμεσες λύσεις δίνονται, αλλά κυρίως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για λύσεις, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά. Βεβαίως η αντιπολίτευση παραβλέπει αυτά που κλείνουν και επικεντρώνεται επιλεκτικά στα υπόλοιπα, στην προσπάθειά της να βρει επιχειρήματα.
Με αφορμή το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, αναγορεύτηκε σε μείζον ζήτημα η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, στις εθνικές εκλογές όμως!
Η ΝΔ η οποία μας εγκαλεί, ούτε σε αυτό το ζήτημα τόλμησε να νομοθετήσει. Εμείς θα το κάνουμε, θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα πρώτα. Για ποιους ακριβώς Έλληνες του εξωτερικού μιλάμε; Για όλους, για τους ανθρώπους εκείνους που περιστασιακά βρίσκονται εκτός χώρας, για τους μετανάστες της πρώτης γενιάς; Της 2ης, της 3ης, για τους ανθρώπους που λείπουν από τη χώρα δεκαετίες και δεν υπάρχουν πουθενά για το Ελληνικό κράτος, παρά μόνο στους εκλογικούς καταλόγους; Φαντάζομαι συμφωνείτε, ότι αυτό θα πρέπει να ορισθεί αντικειμενικά, ξεκάθαρα και δίκαια.
Κατά την άποψή μου κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση για τους ετεροδημότες. Δεν ξέρω πως σας ακούγεται εσάς, προσωπικά προβληματίζομαι με το γεγονός ότι σε έναν μικρό ορεινό η νησιωτικό δήμο των 500 κατοίκων, ψηφίζουν 4000 πολίτες, και τελικά οι τοπικοί άρχοντες αυτού του δήμου, επιλέγονται από κατοίκους άλλων δήμων!
Επίσης, πολύ σημαντική παράμετρος είναι η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Δεν είναι δυνατόν, ένας οικονομικά εξαρτώμενος θεσμός, να προχωρήσει με το ρυθμό που θέλει. Εδώ αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη τομή και μέρος των φορολογικών εσόδων να εισπραχθεί από τους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους, θα πρέπει να ανταποδώσουν αυτά τα ποσά στους πολίτες με παροχές και έργα. Για αυτή τη μεταρρύθμιση, χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός και κάποιος χρόνος. Συζητάμε τον Κλεισθένη 1, γιατί ακριβώς η μεταρρύθμιση μόλις ξεκίνησε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι τομές του νομοσχεδίου είναι πολλές και σημαντικές. Πέρα από την απλή αναλογική, υπάρχουν τα δημοψηφίσματα, η μόνιμη επιτροπή ελέγχου αρμοδιοτήτων, οι προγραμματικές συμβάσεις με δημόσιους φορείς για τεχνική υποστήριξη, το ενιαίο ψηφοδέλτιο των μικρών κοινοτήτων, η υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης, η κατηγοριοποίηση των δήμων και πολλές άλλες παρεμβάσεις που πραγματικά αλλάζουν την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακόμη και η αυτονόητη κατάτμηση της απέραντης Β’ Αθήνας, φαντάζει ως τομή, αφού κανένας δεν τόλμησε να το κάνει όλα αυτά τα χρόνια όπου όλοι απλά διαπίστωναν το πρόβλημα.
Όλα αυτά παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν ενδελεχώς, από πολλούς συναδέλφους και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
Θέλω να κλείσω θυμίζοντας την υπόσχεσή μας να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη των μνημονίων, κάτι που έγινε και που ολοκληρώνεται και τυπικά σε περίπου ένα μήνα.
Το επόμενο στοίχημα, είναι η ανασύνταξη και αναδιοργάνωση του κράτους, ώστε αυτό να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, να τους υπηρετεί και να τους σέβεται.
Το παρόν νομοσχέδιο αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί και σας καλώ να το υπερψηφίσετε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια