Κώστας Τσιάρας: «Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»
«Αυτό που επιδιώκουμε, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να μην υπάρχουν σκιές πάνω στη Δικαιοσύνη» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νέος υπουργός Κώστας Τσιάρας. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη συνείδηση των Ελλήνων δικαστών. Αυτό που επιδιώκουμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να μην έχουν αμφιβολίες ούτε οι πολίτες» σημειώνει ο κ. Τσιάρας, ενώ αναφέρει ότι οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της σε πολλά προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα» και εξηγεί: «Έχουμε καταδείξει την κατεύθυνση των αλλαγών και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές θα κινούνται στην αυστηροποίηση του πλαισίου αναφορικά με τις υφ΄ όρον απολύσεις βαρυποινιτών και τις δυνατότητες χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους δολοφόνους. Επιπλέον, από την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα έχει ανακύψει και ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ακόμη ότι «πολιτική βούληση του πρωθυπουργού είναι να τελειώσει με την ανομία μια και καλή» ενώ ως προτεραιότητα του επισημαίνει ότι είναι και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στα παραπάνω κομβικά ζητήματα ο Κώστας Τσιάρας δηλώνει: «Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει την ωριμότητα που δεν επέδειξε ως κυβέρνηση».
Τέλος σημειώνει ότι «το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου επιβεβαιώνει πως η κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να μην επιτρέψει την παλινόρθωση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας».
Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ. Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης;
Απ. Όπως ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή και εκεί θα αποτυπωθούν όλες οι βασικές προτεραιότητες μας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Βεβαίως, γνωρίζετε πως έχουμε κληρονομήσει μια σειρά εκκρεμοτήτων, στις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως είναι οι αναγκαίες διορθώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα και η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Ερ. Αναφορικά με τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εσείς προσωπικά ως υπουργός, στον Ποινικό Κώδικα θα ήθελα να μου πείτε επιγραμματικά τι θα περιλαμβάνουν;
Απ. Η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της σε πολλά προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα και είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα ενδεχόμενα προβλήματα με τα οποία δυστυχώς σήμερα είμαστε αντιμέτωποι. Έχουμε καταδείξει την κατεύθυνση των αλλαγών και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές θα κινούνται στην αυστηροποίηση του πλαισίου αναφορικά με τις υφ΄ όρον απολύσεις βαρυποινιτών και τις δυνατότητες χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους δολοφόνους. Επιπλέον, από την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα έχει ανακύψει και ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς για το οποίο οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
Ερ. Σε ποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα είστε αντίθετοι ως κυβέρνηση ΝΔ και τα οποία σχεδιάζετε να τα αλλάξετε;
Απ. Όλες οι πρωτοβουλίες μας σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα θα αποτυπωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σε λίγες μέρες. Γνωρίζετε, είναι ζήτημα θεσμικό οι υπουργοί να ανακοινώνουν τις πρωτοβουλίες τους, στους θεσμούς της Δημοκρατίας μας από τους οποίους αντλούν τη νομιμοποίηση τους. Τις αλλαγές που θα κάνουμε θα τις ανακοινώσουμε στη Βουλή.
Ερ. Προτίθεστε ως κυβέρνηση να πατάξετε τα φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία και καταγγέλλατε ως αντιπολίτευση και με ποιο θεσμικό πλαίσιο;
Απ. Κυρία Αδηλίνη, σας ξεκαθαρίζω πως η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να τελειώσει με την ανομία μια και καλή είναι δεδομένη. Προφανώς, ο πόλεμος εναντίον της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας είναι πολυεπίπεδος και απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων και πολλών υπουργείων. Σας διαβεβαιώνω όμως πως οι συναρμόδιοι υπουργοί, θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να μην υπάρχουν νησίδες ανομίας και άβατα, ποτέ και πουθενά.
Ερ. Σας άκουσα να λέτε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επαναφέρει την κανονικότητα σε ζητήματα που δίχασαν την κοινή γνώμη. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;
Απ. Στον τομέα της ευθύνης μου, τα παραδείγματα είναι πολλά. Η κοινή γνώμη δηλητηριάστηκε από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες περί πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη με προφανές αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε έναν κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας μας. Αυτή την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη θέλουμε να αποκαταστήσουμε.
Ερ. Βάζετε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Πιστεύετε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρενέβη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης;
Απ. Υποστηρίξαμε πως επιχειρήθηκαν πολιτικές μεθοδεύσεις που υπονόμευαν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη συνείδηση των Ελλήνων δικαστών. Αυτό που επιδιώκουμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να μην έχουν αμφιβολίες ούτε οι πολίτες. Να μην υπάρχουν σκιές πάνω στη Δικαιοσύνη.
Ερ. Αναφορικά με την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πότε σχεδιάζετε να τις δρομολογήσετε;
Απ. Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ερ. Πέραν τον θεμάτων που αφορούν στη Δικαιοσύνη, θέματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο πώς και πότε θα το αντιμετωπίσετε;
Απ. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση που είχε αποτυπωθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και στέλνει ένα καθαρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ένα μήνυμα πως τα άβατα δεν είναι ανεκτά.
Ερ. Είστε έτοιμοι, ως κυβέρνηση, να συγκρουστείτε αν χρειαστεί σκληρά για την αλλαγή στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου;
Απ. Κυρία Αδηλίνη, η κυβέρνηση διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή όχι απλά να αλλάξει αλλά να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Η ίδια η κοινωνία πριν από λίγες μέρες ενέκρινε το σχέδιο μας να μην αφήσουμε τα πανεπιστήμια μας στα χέρια περιθωριακών ομάδων αλλά να τα επιστρέψουμε στους φοιτητές τους. Στις δημοκρατίες, οι πλειοψηφίες διαμορφώνουν τις πολιτικές. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι λίγες μέρες μετά την ετυμηγορία των πολιτών, κάποιες θλιβερές μειοψηφίες θα επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν στις ιδεοληψίες τους ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και την ελληνική κοινωνία.
Ερ. Εκτιμάτε ότι στα παραπάνω κομβικά ζητήματα θα αντιμετωπίσετε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ;
Απ. Θέλω να πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει την ωριμότητα που δεν επέδειξε ως κυβέρνηση.
Ερ. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και με βάση το υψηλό σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις ποσοστό που έλαβε στην κάλπη, θα βγει ως αντιπολίτευση στα «πεζοδρόμια»;
Απ. Πιστεύω πως μετά από σχεδόν δέκα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης οι πολίτες είναι πλέον ώριμοι. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, επιβεβαιώνει άλλωστε πως η κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να μην επιτρέψει την παλινόρθωση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που τρέφονταν από τις -ομολογημένες στη Βουλή- αυταπάτες του κ. Τσίπρα.
Ερ. Θα ήθελα, πάντως, το πολιτικό σας σχόλιο. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα καθώς στην κάλπη απείχε περίπου 8 μονάδες από τη ΝΔ;
Επ. Είναι εσωτερικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει τη στάση που θα κρατήσει στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Είναι ζήτημα του κ. Τσίπρα να επιλέξει αν θα κάνει μια ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησής του που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής ή αν θα παριστάνει, για μια ακόμα φορά πως δεν κατάλαβε τίποτα από το μήνυμα των πολιτών.
Ερ. Η καινούργια σύνθεση της Βουλής πως σας φαίνεται σε σχέση με την προηγούμενη;
Απ. Στις τελευταίες εκλογές οι πολίτες διαμόρφωσαν έναν εντελώς διαφορετικό κοινοβουλευτικό χάρτη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τέσσερα κόμματα βρέθηκαν εκτός Βουλής. Επιβεβαιώθηκε με τον τρόπο αυτό πως τα κόμματα που γεννιούνται σε ένα περιβάλλον οργής και αγανάκτησης, δεν έχουν κανέναν ρόλο να παίξουν στην προσπάθεια να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, με κοινωνική δικαιοσύνη. Αναφορικά με τα δύο νεοεισερχόμενα στη Βουλή κόμματα, είναι προφανές ότι πρόκειται για προσωποκεντρικούς σχηματισμούς, που δεν έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν κάποιο συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα και δεν διαθέτουν σαφές ιδεολογικό στίγμα. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω πως θα επιδείξουν σοβαρή κοινοβουλευτική παρουσία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια