ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

 
 

Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή

Τη δεύτερη επίσκεψή του στο «σπίτι του εμπόρου», τον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας πραγματοποίησε την Παρασκευή 1/2/2013 ο βουλευτής Ν. Μιχαλάκης με τον υπεύθυνο της επιτροπής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Ηλία Παυσ. Αντωνίου και το μέλος της Ν.Ε  Ανθούλα Κώστα.

    Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης η αντίθεση σύσσωμου του εμπορικού κόσμου της Καρδίτσας στη σχεδιαζόμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής από την τρικομματική συγκυβέρνηση. Η συζήτηση περιέλαβε και άλλα θέματα που απασχολούν το εμπόριο και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, το ζήτημα της φορολογίας, το ασφαλιστικό  και γενικότερα τη σημασία της μικρής και μεσαίας επιχείρησης για την τοπική και γενικότερα την ελληνική οικονομία.

Οι έμποροι της Καρδίτσας ζουν πραγματικά ώρες αγωνίας από τη μειωμένη έως μηδενική κίνηση της αγοράς ακόμη και στη διανυόμενη τώρα περίοδο των εκπτώσεων και εκφράζουν την ανησυχία τους για λουκέτο ακόμη και σε κεντρικά  καταστήματα. Συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας είναι και η αδυναμία πολλών εμπόρων να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε με αποτέλεσμα ένα 52% αυτών να είναι ανασφάλιστοι και να μη δικαιούνται ούτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Επιπρόσθετα οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ αφορούν μόνο το «θεαθήναι» της Κυβέρνησης δεδομένου ότι τα κριτήρια που τίθενται ( ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα) είναι απαγορευτικά για όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο», ούτως ώστε η διάσωσή τους καθίσταται αδύνατη.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαλάκης δήλωσε τα εξής: «Η προώθηση του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων και τις Κυριακές είναι ένα επιπλέον χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους εμποροϋπάλληλους, ενώ “κτυπάει το καμπανάκι” και για τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους. Υπάρχει σκοπιμότητα, να στηριχτούν -και σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης- τα μεγάλα συμφέροντα, τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες που χρόνια τώρα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στις μικρές επιχειρήσεις, τις οδηγούν στο κλείσιμο, διογκώνουν τις στρατιές των ανέργων και εντείνουν ακόμη περισσότερο την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
 Το ζητούμενο δεν είναι η διεύρυνση του ωραρίου, οι πρόσθετες ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά η τόνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποία τους αφαιρέθηκε βίαια με τις πολιτικές εξαθλίωσης του λαού που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Εξίσου σοβαρό είναι και το θέμα σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε  και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.Δεν φθάνουν τα οικονομικά προβλήματα που βιώνει ο εμπορικός κόσμος οδηγείται έτσι και σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε σχέση με το ΕΣΠΑ είναι ανάγκη να σταματήσει και να ακολουθηθούν  πολιτικές στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στον τομέα του  εμπορίου που αποτελεί τμήμα της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται καταστροφική. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η σημασία της μικρής και μεσαίας επιχείρησης είναι κρίσιμη και η επιβίωσή της επιβεβλημένη.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δηλώνει συμπαραστάτης και αλληλέγγυος  στον αγώνα των μικρών και μεσαίων καταστηματαρχών και θα καταβάλλει  κάθε προσπάθεια μέσα κι έξω από τη Βουλή για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.»

Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%