ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 
 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή

Την Τρίτη 9-4-2013 μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες του ΣΔΕ Καρδίτσας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής καταγράφοντας το χαρακτήρα του πολιτισμού της και την πολιτισμική εξέλιξή της, μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα από περιοχές της Καρδίτσας: λίμνη Ν. Πλαστήρα, Μαυραχάδες, Μαγούλα Συκεώνας, Αστρίτσα, Μαυρομμάτι, Γεωργικό, Κτιμένη, Αγ. Θεοδώρων Φίλια, Πύργο Κιερίου, Κέδρο, Μητρόπολη, Γόμφους, Αργιθέα. Εκτός από τα πλούσια εκθέματα του Μουσείου, πήραμε πληροφορίες για τη διαχρονική πολιτιστική εξέλιξη της Δυτικής Θεσσαλίας μέσα από ένα σύνολο εφαρμογών εικόνας και ήχου, με τη μορφή προβολών βίντεο, εφαρμογών πολυμέσων σε οθόνες αφής, καθώς επίσης και κατασκευές.


Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στις καθημερινές δραστηριότητες, την αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και το θάνατο ως φυσική κατάληξη, τόσο κατά τους Προϊστορικούς και Ιστορικούς χρόνους. Με πρωτογενές αρχαιολογικό υλικό δίνονται τα προϊόντα της Νεολιθικής Οικονομίας, η εξέλιξη τους κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, καθώς και η ιστορία των αρχαίων πόλεων Κιέριον, Όρθη, Μητρόπολη, Γόμφοι και Αργιθέα, με τη σειρά που παρουσιάζονται σε μια δελφική επιγραφή των μέσων του 2ου αι. π.Χ. Στον επίλογο της έκθεσης με θέμα «Αρχαιολογία και Κοινωνία» δίνεται η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου που δεν έχει μόνο ιστορική αξία ως φορέα πληροφοριών, αλλά συνάμα πολυδιάστατη σημασία για την κοινωνία και τους θεσμούς.
Ευχαριστούμε το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου και ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο κ. Καραγιαννόπουλο, ο οποίος μας πρόσφερε μια αναλυτική και πληρέστατη ξενάγηση

 

Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%