ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΖΗΤΑ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 
 

Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Ένα έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Νομού μας ανέδειξε η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, θέτοντας το θέμα στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το ζήτημα αφορά στα αδιέξοδα που δημιουργούνται από τον άστοχο χαρακτηρισμό αγροτεμαχίων ως γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Το δεδομένο αυτό καθιστά απαγορευτική κάθε δραστηριότητα, όπως εμπορικές, επιχειρηματικές, τουριστικές, μεταποιητικές, ακόμα και εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων, σχεδόν σε ολόκληρη την έκταση του Νομού Καρδίτσας.
Η Βουλευτής του Νομού μας, ζητά από τον Υπουργό να δρομολογήσει την αναίρεση του άδικου χαρακτηρισμού εξαιρετικά μεγάλων περιοχών το Νομού Καρδίτσας, όσων αποδεδειγμένα δεν ανήκουν στην κατηγορία γαιών υψηλής παραγωγικότητας.
Επίσης η κ. Σκόνδρα κάλεσε τον κ. Υπουργό, να λάβει υπόψη του, ότι υπάρχουν εκτάσεις που αγοράστηκαν από πολίτες γνωρίζοντας ότι αυτά είναι άρτια και οικοδομήσιμα και δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να διαπιστώνουν ότι χαρακτηρίζονται  ως γαίες υψηλής παραγωγικότητας. 
Το κείμενο της ερώτηση έχει ως εξής:
«Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τα αδιέξοδα που δημιουργούνται από τον άστοχο χαρακτηρισμό αγροτεμαχίων ως γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Πιο συγκεκριμένα, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ αρ. 168040 / 03.09.2010 (ΦΕΚ 1528Β΄/07.09.2010), προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι:
Σε αγροτεμάχια (δηλ. στις εκτός σχεδίου και οικισμού περιοχές) που χαρακτηρίζονται από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση
Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές (μεταβολή προορισμού της, διάθεσή της για άλλες χρήσεις, εκτέλεση έργων, δημιουργία εγκαταστάσεων, παροχή εξυπηρετήσεων), έστω και χωρίς μεταβολή της χρήσης τους, ενεργείται πάντοτε ύστερα από άδεια της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Γ.Υ.Π. απαγορεύεται η κατάτμηση είτε με διανομή μεταξύ συνιδιοκτητών είτε με πώληση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη, με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα κυριότητας, χωρίς προηγούμενη άδεια της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη, ότι μέχρι σήμερα δεν υφίσταται - κατ εφαρμογή της διάταξης – δεύτερη σχετική ΚΥΑ,  που θα καθόριζε τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής Γ.Υ.Π. (χάρτες ζωνών Γ.Υ.Π) ανά Νομό, έχουμε οδηγηθεί σε ένα ανορθολογικό και κοινωνικά άδικο χαρακτηρισμό των Γ.Υ.Π. Κατόπιν τούτου ερωτάστε κύριε Υπουργέ:
•             Τι στοχεύει να πράξει το Υπουργείο σας, ώστε να αρθεί ο άδικος χαρακτηρισμός εξαιρετικά μεγάλων περιοχών το Νομού Καρδίτσας ως Γ.Υ.Π., που αποδεδειγμένα δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, όπως για παράδειγμα εκτάσεις χέρσες, βραχώδεις, με αδιάφορη φυτοκάλυψη, μη αρδευόμενες περιοχές, ημιορεινές κλπ.;
•             Τι σκοπεύετε να πράξετε, ώστε να σταματήσει η στρεβλή διαδικασία χαρακτηρισμού Γ.Υ.Π. σε εκτάσεις που αγοράστηκαν από πολίτες, γνωρίζοντας ότι αυτά είναι άρτια και οικοδομήσιμα;
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%