ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΜΑΠ ΓΙΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Ερώτηση κατέθεσε, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΜΑΠ ή να προβλεφτεί δυνατότητα έκπτωσης του, των αδιάθετων ακινήτων των κατασκευαστικών επιχειρήσεων.
Με την ερώτηση του ο κ. Τσιάρας επισημαίνει, πως σε μια περίοδο που ο κατασκευαστικός τομέας βρίσκεται σε πλήρη ακινησία, η επιβάρυνση του με επιπλέον φόρους για ακίνητα, που δεν παράγουν κανένα έσοδο, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων, ενώ ανακύπτουν ζητήματα φορολογικής δικαιοσύνης.
 Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
 
«Ο τομέας των κατασκευών, η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας κάποτε αποκαλούνταν, από την αρχή της υφεσιακής περιόδου της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε περιδίνηση. Κάθε χρόνο διαπιστώνεται μια ραγδαία πτώση του κύκλου εργασιών. Η αγοραπωλησία ακινήτων έχει ακινητοποιηθεί και η οικοδομική δραστηριότητα παραμένει «αγκυλωμένη » με αποτέλεσμα οι τεχνικές εταιρείες, και κυρίως οι μικρές κατασκευαστικές, να βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να διαθέσουν ετοιμοπαράδοτα ακίνητα που παραμένουν κενά, δεν αξιοποιούνται και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Η πιθανή επιβολή του ΦΜΑΠ στα αδιάθετα αυτά ακίνητα εν όψει της δημιουργίας του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δημιουργεί ζητήματα φορολογικής δικαιοσύνης σε βάρος των επαγγελματιών του χώρου. Αφενός, γιατί τα αδιάθετα ακίνητα αποτελούν «εμπόρευμα προς διάθεση» για αυτούς και επομένως είναι άδικο να φορολογούνται για τα απούλητα προϊόντα της δουλειάς τους. Αφετέρου, γιατί τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως που υφίστανται στην κυριότητα είτε των νομικών είτε των φυσικών προσώπων κατασκευαστών οικοδομικών επιχειρήσεων:
1.    αποτελούν την α' ύλη για την ανέγερση ακινήτων με σκοπό την πώληση,
2.    δεν αποτελούν πάγια στοιχεία των επιχειρήσεων, παρά «προσωρινές» κυριότητες με σκοπό την χρησιμοποίησή τους, όχι για εκμετάλλευση, αλλά για μεταπώληση,
3.    δεν παράγουν εισόδημα,
4.    από την φύση τους (οικόπεδα εντός σχεδίου), αποδίδουν υψηλές αντικειμενικές αξίες και κατά συνέπεια υπέρογκη επιβάρυνση στον υπολογισμό του ΦΜΑΠ..
Επειδή το ζήτημα που ανακύπτει είναι βαθύτατα ζήτημα σεβασμού του πυρήνα των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και της συνταγματικής επιταγής, σύμφωνα με την οποία η φορολογική επιβάρυνση οφείλει να απορρέει από τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου.
Επειδή ο τομέας των κατασκευών στη διάρκεια της κρίσης χτυπήθηκε αναλογικά περισσότερο από ότι η συνολική οικονομία.
Επειδή το κλίμα στην αγορά ακινήτων σήμερα εξακολουθεί να είναι έντονα αρνητικό, ιδιαίτερα μετά την δραματική αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία.
Επειδή οι επενδύσεις και η απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο βρίσκονται σήμερα σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
εάν δύναται να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής των κατασκευαστικών εταιρειών από την καταβολή του ΦΜΑΠ για τα αδιάθετα ακίνητά τους ή απογείωσής του στην βάση  αντικειμενικών συντελεστών έκπτωσης;»
 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%