TO ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Αύριο στις 10 το πρωί ορίστηκε να διεξαχθεί η ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α΄ Θερινού Τμήματος για να αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αντίθετα με την πρόταση της κυβέρνησης που υιοθετήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στην αυριανή συνεδρίαση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται αύριο έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και θα εκτιμήσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο θέμα του δημοψηφίσματος επί τόπου, σύμφωνα με πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Βούτση. Ο κ. Βούτσης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ΠΓ του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό Τμήμα, με θέμα την έγκριση ή όχι ως «παραδεκτής», της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών.
Η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί απόψε, κατά την συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που μετέχουν στο Α' θερινό Τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Καμμένος θα προτείνει την παρουσία του κόμματος στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίοι θα εξηγήσουν τις θέσεις τους αναφορικά με την «αντισυνταγματικότητα» της κυβερνητικής επιλογής για τη ΔΕΗ, και στη συνέχεια, οι βουλευτών των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Η δεύτερη πρόταση που θα εξεταστεί θα είναι η πλήρης απουσία του κόμματος από τη Βουλή και η αποχή από την ψηφοφορία.
Όσον αφορά το ΚΚΕ, οι βουλευτές του κόμματος δεν θα συμμετέχουν στην συζήτηση, όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι' αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Συνολική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τη στάση του στο θέμα της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Economist καταλογίζοντάς του ότι «πηγαίνει χέρι χέρι με τους Χρυσαυγίτες».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν! Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν..
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, καθώς ο κ. Ψαριανός αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο, με το οποίο το κόμμα ζητά δημοψήφισμα για τη «μικρή» ΔΕΗ.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτέλεσε μόνο την αφορμή για το διαζύγιο, καθώς οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του κ. Ψαριανού για κορυφαία πολιτικά ζητήματα, η ανοικτή αμφισβήτηση που είχε εκφράσει για την παραμονή του κ. Κουβέλη στην ηγεσία της Αγιου Κωνσταντίνου, αλλά και οι προσεγγίσεις του με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και το «Ποτάμι», τον είχαν οδηγήσει σε πλήρη σύγκρουση με το κόμμα.
Νωρίτερα, εκτός της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ έθεσε εαυτόν και η κυρία Κατερίνα Μάρκου, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος να περιορίζεται στους 11 βουλευτές.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια