Η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε σήμερα τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ (Εφημερίδα Κυβερνήσεως). Το οριστικό κείμενο του Κώδικα (το οποίο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση στην οποία είχε υποβάλλει η ΤτΕ Σχέδιο του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με ενώσεις καταναλωτών.
Με τον Κώδικα Δεοντολογίας θεσπίζονται οι γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.
Επίσης, με τον Κώδικα προβλέπονται τα βήματα, οι προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και αντίστροφα. Οι διαδικασίες αυτές είναι μάλιστα πιο απαιτητικές για τις περιπτώσεις δανειοληπτών, των οποίων ο αποχαρακτηρισμός ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας που οι ίδιοι διαμένουν.
«Οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης στη χώρα πρέπει να αθροίζονται» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον Σταύρο Θεοδωράκη, παρουσία συνεργατών του επικεφαλής του Ποταμιού, καθώς και της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου και του νέου γενικού γραμματέα Θοδωρή Λιβάνιου.Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα υπάρξουν και στο μέλλον σημεία σύγκλισης και συνεννόησης, πάντα με γνώμονα ένα Δημόσιο το οποίο θα είναι καλύτερο, αποτελεσματικότερο, πιο αξιοκρατικό και κυρίως ένα Δημόσιο που θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη».
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Υπάρχει το Ποτάμι που φωνάζει για τα προβλήματα που δεν λύνονται και για τα λάθη της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει και το Ποτάμι που ακούει. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε ένα επεισόδιο από το Ποτάμι που ακούει. Έχω σκοπό να επισκεφθώ όλα τα σημαντικά υπουργεία, να μιλήσω με ανθρώπους που διαχειρίζονται σημαντικά θέματα στην κυβέρνηση, να δούμε τι συμβαίνει. Συζητήσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα θέματα του Δημοσίου. Διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί θέλουμε στις 21 Σεπτέμβρη να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια σοβαρή πρόταση στην ελληνική κοινωνία για το πώς μπορούν να λυθούν τα προβλήματά της».
Συσκέψεις Ευ. Βενιζέλου με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Συσκέψεις με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, για φορολογικά ζητήματα, τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τα "κόκκινα" δάνεια, καθώς επίσης και ενόψει της συνάντησης της κυβερνητικής αποστολής με την τρόικα στο Παρίσι.Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, σε σύσκεψη στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν φορολογικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε, επιπλέον, για τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, ενημερώθηκε και για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα των "κόκκινων" δανείων και έδωσε τις κατευθύνσεις ενόψει και της αυριανής συνάντησης που θα έχει για το ίδιο θέμα η αντιπροσωπεία του κόμματος με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Π. Ρήγας, Φ. Σαχινίδης, Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας και Ν. Ταπεινός.
Επιπλέον, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι, ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο του τρίπτυχου που έχει περιγράψει για: "αλλαγή τρόπου επαφής με τρόικα, επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, απεγκλωβισμός από ΔΝΤ και άρα από την τρόικα", επανέλαβε τη θέση του πως το γεγονός ότι για πρώτη φορά η συνάντηση γίνεται σε μια ξένη χώρα, δείχνει την αλλαγή σκηνικού.
Παν. Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι το όνομα του Φ. Κουβέλη για να εισπράξει αντιδράσεις
«Η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι το όνομα του κ. Κουβέλη για να εισπράξει αντιδράσεις και όχι γιατί πιστεύει στην περίπτωση του κ. Κουβέλη» υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βασική αρχή: Θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της μειοψηφίας που αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν διαθέτει κανένα πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να διαπραγματευθεί. Είναι μια κυβέρνηση που υπακούει συνεχώς στις οδηγίες που λαμβάνει. Είναι δυνατόν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία επειδή θα διαλέξει τον άλφα ή τον βήτα υποψήφιο πρόεδρο; Εμείς δεν έχουμε εμμονή στο όνομα του Προέδρου, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να φύγει αυτή η κυβέρνηση» εκτιμά ο κ. Κουρουμπλής.
Σ. Βούλτεψη: Πρώιμη κάθε συζήτηση για προεδρικές εκλογές
«Δεν έχουμε ανοίξει κανένα θέμα. Αντιθέτως, λέμε ότι είναι πολύ πρόωρο αυτό το θέμα και στη στιγμή που ετέθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα προέδρου, με μοναδικό σκοπό βέβαια να επισπεύσει τις εκλογές, έναν χρόνο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα του επιτρέψουμε να θέσει τη δική του ατζέντα. Εμείς έχουμε τη δική μας ατζέντα και έχουμε άλλες προτεραιότητες. Είναι πρόωρη και πρώιμη κάθε είδους συζήτηση. Φυσικά, θα υπάρξει συζήτηση και κίνηση της διαδικασίας όταν έρθει η ώρα, αλλά δεν ακολουθούμε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε δική μας ατζέντα που ακολουθούμε και αυτή αφορά τη χώρα» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη αναφορικά με τα σενάρια ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προτείνει τον Φεβρουάριο τον Φώτη Κουβέλη ως πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε ότι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την αναβολή της κατάθεσης του, η κ. Βούλτεψη είπε πως θα κατατεθεί, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Είναι ένα θέμα για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις και κατατέθηκαν τροπολογίες, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να τις μελετήσει και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σωστό, δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό».