ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Απορρίπτει η κυβέρνηση τόσο την παράταση του εφαρμοζόμενου προγράμματος, όσο και τις συνομιλίες με την τρόικα, την οποία χαρακτηρίζει «σαθρά δομημένη». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων στην Ευρώπη, όπως η ΕΚΤ και η Κομισιόν, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους άρχισαν διαβουλεύσεις και θεωρούνται εταίροι, «με μια επιτροπή με αντιευρωπαϊκή λογική, ενταγμένη στην εφαρμογή ενός προγράμματος που έχουμε απορρίψει και η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή».
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε: «Το κράτος έχει συνέχεια, αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους». Πρόσθεσε δε, ότι δίνει ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, σχετικά με την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να προωθήσει «βαθιές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς φόβο και πάθος, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα» και παρέσχε την εγγύηση, πρώτα στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια στους εταίρους, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές».Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος και η πρώτη πράξη, είπε, δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την παράτασή του, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο. Χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, επισήμανε: «Ήθελα να ακούσω τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις υποχρεώσεις». Πρόσθεσε: «Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα».Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το Eurogroup, είπε, ανέλαβε το 2012 τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου να βγει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι δεσμεύσεις της, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα της οικονομίας δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα και τώρα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση, υποστήριξε, να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον.
Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου», υπογραμμίζοντας, πάντως, την ανάγκη και τη διάθεση να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Παρέπεμψε για αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, που λήγει η δίμηνη παράταση. Ερωτηθείς δε, ποια είναι η θέση του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, απάντησε ότι «υπάρχει ήδη διάσκεψη και λέγεται Eurogroup».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια