ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ
Η επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878, για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η μάχη της Ματαράγκας - Πετρομαγούλας - Πύργου Κιερίου, γιορτάστηκε σήμερα το πρωί, με επισημότητα στη Ματαράγκα, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.
Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας και ακολούθησε ομιλία από τον Δάσκαλο κ. Σεραφείμ Ασκητή. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο στην κεντρική πλατεία της Ματαράγκας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών, ενώσεων και άλλων οργανώσεων.
Ο κ. Τσιάκος
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Τιμούμε και φέτος τους ήρωες της μάχης της Ματαράγκας- Πετρομαγούλας - Κιερίου. Η μάχη αυτή σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Απέδειξαν αυτό που λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Έχουμε χρέος τιμής απέναντι στα παιδιά μας να παραδώσουμε μια Ελλάδα αντάξια αυτής που παραλάβαμε από τους προγόνους μας».
Ο κ. Σκάρλος
Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος δήλωσε τα εξής:
«Στις 21η Μαρτίου 1878, έγινε η μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας, που έμελλε να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του τόπου μας. Λιγότεροι από 200 Έλληνες επαναστάτες, οπλισμένοι με τον ατομικό τους οπλισμό μόνο, συνέτριψαν σε ολοήμερη μάχη τακτικό Τουρκικό στρατό 4500 ανδρών, με 600 ιππείς και 4 κανόνια.
Η σημαντική νίκη των ελάχιστων Ελλήνων μαζί με τις υπόλοιπες νίκες της επαναστάσεως του 1878, ήταν η απαρχή των εξελίξεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.
Οι ηρωισμοί τους και η γενναιότητά τους μπροστά στο θάνατο, έγιναν βιβλία και δημοτικά τραγούδια για να μας θυμίζουν πάντα τα υψηλά ιδανικά και τη φλογερή αγάπη για την πατρίδα. Αντάξιοι απόγονοι των ηρώων του 1821, το έργο των οποίων ετάχθησαν να συνεχίσουν για την απελευθέρωση του υπόδουλου γένους. Το αίμα τους δεν πήγε χαμένο. Και ούτε και λησμονήθηκε.
Η νικηφόρα μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο.
Με το Π.Δ. 329/2003 (ΦΕΚ 276 Α’/5-12-2003) καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου, επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τη Θεσσαλία, Σ’ αυτό οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη μέγιστη συμβολή του πρώην προέδρου της βουλής Δημήτρη Σιούφα
.
Η καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως τοπικής Εθνικής εορτής ήταν αίτημα των φορέων του Νομού ως ελάχιστη τιμή μνήμης και διδαχής για την Θεσσαλική Επανάσταση του 1878.
Στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης το αίτημα αυτό εκκρεμούσε από 13.06.2001, με επιστολή του τότε Νομάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλου.
Ο κ. Σιούφας με ουσιαστικές και συνεχείς παρεμβάσεις και συναντήσεις με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, ζήτησε την άμεση προώθηση όλων των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών και επέτυχε την υπογραφή του Π.Δ. 329 στο ΦΕΚ 276
Περίπου τρία χρόνια μετά, το 2006 η μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς λάμπρυνε με την παρουσία του τον εορτασμό και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Μια παρουσία που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς.
Πρόκειται αναμφίβολα για δυο Έλληνες με εθνική ευαισθησία που απέδειξαν στην πολιτική τους διαδρομή αδιάλειπτη διάθεση προσφοράς.
Επίτιμοι Δημότες Σοφάδων Δ. Σιούφας και Κ. Παπούλιας
Σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό τους, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς στον τόπο μας και στο δημόσιο βίο της πατρίδας μας και με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού της επετείου, θα προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανακήρυξή τους σε επίτιμους Δημότες Σοφάδων».
Απόσπασμα ομιλίας του κ. Ασκητή
Στην ομιλία του ο Δάσκαλος κ. Ασκητής τόνισε μεταξύ άλλων τα κάτωθι:
"Οι επικεφαλής Αγωνιστές στη Δυτική Θεσσαλία - αν και χαμηλόβαθμοι στρατιωτικά - έδειξαν ότι είχαν την ικανότητα και την εμπειρία μεγάλων στρατηγών και οι επαναστάτες αν και δεν ήταν όλοι τους στρατιώτες ακολουθούσαν πιστά τις επιχειρησιακές οδηγίες. Οι Τούρκοι όπως ήταν επόμενο άρχισαν να ανησυχούν και να συγκεντρώνουν δυνάμεις από Τρίκαλα και Λάρισα για να διαλύσουν την επανάσταση. Η αποφασιστική Μεγάλη Μάχη δε θα αργούσε να συμβεί.
Εδώ, στον τόπο αυτό, στις 21 Μαρτίου 1878, έλαμψε το άστρο των δύο ηρωικότερων μορφών της θεσσαλικής επανάστασης. Του Δημήτριου Τερτίπη και του Γεώργιου Λάιου. Παρ' όλες τις διαφωνίες του Ισχόμαχου, αυτοί επέμειναν στο σχέδιό τους να σταθούν εδώ, στη μέση του κάμπου να αναμετρηθούν με τους Τούρκους. Γνώριζαν πως υστερούσαν τόσο αριθμητικά όσο και σε οπλικά μέσα. Η κατάληξη της Μάχης απέδειξε πως είχαν για άλλη μια φορά δίκιο. Η μάχη διήρκησε από το χάραμα μέχρι τη δύση του ήλιου.
Ήταν οι 14 ώρες μάχης που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλία μετά από 450 χρόνια σκλαβιάς. Η «Μάχη της Ματαράγκας - Πετρομαγούλας Κιερίου» η οποία έγραψε με χρυσά γράμματα, νέες σελίδες στη νεώτερη ελληνική ιστορία. «Οι Έλληνες εκτός της θέσης Ματαράγκα - γράφει ο σπουδαίος Φιλάρετος - διετήρησαν πάσας τας λοιπάς θέσεις μέχρι τέλους, τρέψαντες τον εχθρόν εις άτακτον υποχώρησιν». Τα λόγια του Τερτίπη μας μεταφέρουν στη μάχη και στην προσπάθειά του να κρατήσει τη γέφυρα του Αμπάζαγά: «Θάρρος! Πρέπει να παραμείνουμε στις θέσεις μας! Το καθήκον μας είναι να κρατήσουμε τη γέφυρα, αλλιώς αιώνια ντροπή θα μας συνοδεύει». Ο Τερτίπης, ο ήρωας της θεσσαλικής επανάστασης ευτύχησε να δει το τόπο αυτόν ελεύθερο. Ο αδελφικός του φίλος όμως, ο Λάιος, έπεσε μαχόμενος. Ο Φιλάρετος αναφέρει για αυτόν: «Ημείς απωλέσαμε ύπαρξιν πολύτιμον, τον Επιλοχίαν Γεώργιο Λάιο, του οποίου τα προτερήματα είναι αληθώς σπάνια». Και συνεχίζει: «Μετά του Τερτίπη εργάσθη εκθύμως υπέρ της Επαναστάσεως και επολέμησεν ηρωικώς εις Σέκλιζαν, ως εις Ματαράγκαν, ένθα μετά δρακός αδρείων εξετέθη κατά πολυαρίθμου εχθρού…
Και πέρασαν τα χρόνια Ισχόμαχε, Λάιε, Τερτίπη... Πέρασαν τα χρόνια και βρισκόμαστε σήμερα εμείς να συνεχίζουμε την ένδοξη Ιστορία που μας κληροδοτήσατε. Παίρνοντας δύναμη και θάρρος από τη δική σας στάση, που υψώσατε το πατριωτικό σας χρέος πάνω από τους εαυτούς σας, ανυψώνοντας με τις πράξεις σας την εθνική μας υπερηφάνεια υψηλότερα από τους ουρανούς, τουλάχιστον σας υποσχόμαστε να πράξουμε κι εμείς σαν εσάς, βγάζοντας την πατρίδα μας από τη δεινή θέση που έχει περιέλθει, μην επιτρέποντας να ξανακατρακυλήσει σε αναξιοπρεπείς, κατηφορικούς και οδυνηρούς δρόμους.
Το χρωστάμε σε εσάς και προπάντων στα παιδιά μας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια