ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΑΥΓΗ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΤΖΙΑ
"Γνωρίζει πολύ καλά η υπηρεσία και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ότι έχουν λάβει πολλαπλώς γραπτές και προφορικές οδηγίες. Αν το ΥΠΕΞ δεν ανακαλέσει το ψεύδος θα υποχρεωθώ να δώσω στη δημοσιότητα τηλεγραφήματα οδηγιών." απαντά ο τέως ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς στους διπλωματικούς κύκλους που σχολίασαν τις δηλώσεις του σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως "δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ."
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Α", σχετικές οδηγίες είχαν τόσο η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ όσο και η αρμόδια Υπηρεσία. "Αν ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ, Πέτρος Μολυβιάτης περίμενε να ανοίξει (λόγω της διαφοράς ώρας) η Μόνιμη Αντιπροσωπεία θα μπορούσε να ρωτήσει" σχολίαζαν στην "Α" διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Το πρωί ο Νίκος Κοτζιάς είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική και να μην παραβρεθεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να ψηφίσει πρόταση στην οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να υπερψηφίσει.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
Διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αποχή της Ελλάδας από το κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών, τονίζοντας ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές της.
Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.
«Δεν πράττει καλώς ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών να παρουσιάζει δική του διαρροή ως ανακοίνωση κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών» ανταπαντά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με ανακοίνωσή του, στα σχόλια διπλωματικών κύκλων που απάντησαν στις επικρίσεις του για το θέμα της αποχής της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τα χρέη των κρατών.
«Όφειλε δε, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών να έχει προηγούμενα ενημερωθεί για τις συχνότατες προφορικές οδηγίες, κατά διαστήματα και καθημερινές, που είχε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, επί του ζητήματος του χρέους και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ομάδα των 77. Ακόμα δε περισσότερο, όφειλε να αναζητήσει τα γραπτά τηλεγραφήματα-οδηγίες επί του θέματος» προσθέτει ο κ. Κοτζιάς.
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν είναι καθ' ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ απαντώντας σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με την αποχή της χώρας από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών. Επισημαίνει δε, ότι η διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του 2015.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο θεωρεί την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.
Στην συνέχεια διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.
Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.). Επιπλέον τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια