ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι δραστηριότητες του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας για την περίοδο Σεπτέμβρη –Δεκέμβρη 2015 

Σε ένα όμορφο και φιλόξενο χώρο στην οδό Βασιλικής Μετάξη 7, πίσω από το Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας είναι έτοιμο το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας να υποδεχτεί τα παλιά  και νέα μέλη του, που θα στελεχώσουν και φέτος τα χορευτικά τμήματα, τη Χορωδία Παραδοσιακής  Μουσικής αλλά και την Ομάδα Καταγραφής του Συλλόγου.

Πλούσιος και ουσιαστικός είναι και φέτος ο προγραμματισμός δράσης του Απόλλωνα. Στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου 2015 θα πραγματοποιήσει το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Δημοτικό τραγούδι και Ιστορία», το οποίο συνδιοργανώνει με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Καρδίτσας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Εβδομήντα έξι (76) εισηγητές από όλη την Ελλάδα καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας μας και της αλλοδαπής, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, λαογράφοι, ερευνητές τοπικής ιστορίας, διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές δίνουν και πάλι το ραντεβού τους στην Καρδίτσα, στην Πόλη-Κέντρο της Λαογραφίας, όπως πολύ συχνά αποκαλούν την πόλη μας πολλοί από τους εισηγητές, που δίνουν κάθε δυο χρόνια το παρόν στα συνέδρια, τα οποία διοργανώνει το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και η θεματογραφία τους αφορά στη Λαογραφία. 

Τρεις πολλοί ωραίες αίθουσες στο κέντρο της πόλης μας θα φιλοξενήσουν τους εισηγητές και τους συνέδρους. Στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη με τους χαιρετισμούς, τις εναρκτήριες εισηγήσεις και ένα όμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα μέλη του  Δημιουργικού Εργαστηρίου και το Θέατρο Όψεις, καθώς και από τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Απόλλωνα. 

Στις γειτονικές αίθουσες εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου θα συνεχιστούν οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου τ ο Σάββατο 24 και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Οι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στις εργασίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, σε παράλληλες συνεδρίες, τις ανακοινώσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων της Λαογραφίας και να πάρουν μέρος στον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, που συνήθως ακολουθεί μετά τις συνεδρίες. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα με όλους τους εισηγητές και τα θέματα των εισηγήσεών τους είναι έτοιμο προς εκτύπωση και οι ενδιαφερόμενοι θα το πληροφορηθούν από τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σε λίγες ημέρες.

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ο Απόλλωνας προγραμματίζει την παρουσίαση του δίτομου έργου του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  με τίτλο «Λαϊκά Παραμύθια της Θεσσαλίας», το οποίο περιλαμβάνει παραμύθια από όλη τη Θεσσαλία καρπός έρευνας και καταγραφής τριάντα και πλέον χρόνων του συγγραφέα, η οποία ενδιαφέρει άμεσα όλους τους λαογράφους, τους εκπαιδευτικούς αλλά κύρια τους μαθητές των σχολείων.

Από  17 -28 Σεπτεμβρίου 2015 η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Απόλλωνα θα βρίσκεται στο Κάιρο καλεσμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου. Θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού τραγουδιού,  στο οποίο συμμετέχουν χορωδίες από όλο τον κόσμο. Λόγω αυτής της συμμετοχής, τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 30 Οκτωβρίου. Για πληροφορίες και εγγραφές τα Γραφεία του Συλλόγου θα είναι ανοικτά κάθε απόγευμα 6-8 μ.μ.. Τους χορούς θα διδάξει και φέτος η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και δασκάλα χορού Έφη Γιώτη.

Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%