ΚΥΑ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων .Ανάσα για χιλιάδες ανασφαλιστους και χωρις προσβαση σε δομες υγειας

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
(σημεία από συνέντευξη τύπου Ξανθού-Φωτίου)
 
Παρά την κριτική, η οποία ασκήθηκε κυρίως από την αντιπολίτευση, ότι ήταν ένα θέμα το οποίο είχε αντιμετωπιστεί, κατά την άποψή μας υπήρχε μία πολύ σημαντική θεσμική και λειτουργική εκκρεμότητα. Το όποιο κομμάτι από αυτούς τους πολίτες εξυπηρετούνταν στα πλαίσια του εθνικού συστήματος υγείας, πάντα γινόταν με την ευαισθησία και την διάθεση να παρακάμψουν τα τυπικά κωλύματα από την πλευρά και του προσωπικού των νοσοκομείων αλλά και αρκετών διοικήσεων. Όμως, με την ταυτόχρονη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αυτών, διότι ξέρετε πολύ καλά επίσης ότι το νοσήλιο μεταφερόταν ως χρέος στις Δ.Ο.Υ. Υπήρχε δήλωση αποδοχής χρέους την οποία ήταν υποχρεωμένος ο ανασφάλιστος να υπογράψει.
 
Αυτό το οποίο εισάγεται, είναι πρώτον, ότι δεν υπάρχει διαδικασία προέγκρισης για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία.             Καταργούνται οι τριμελής Επιτροπές. Δεν υπάρχει επιβάρυνση οικονομική. Ούτε υποχρέωση αποδοχής χρέους για νοσηλεία στα νοσοκομεία.
 
Όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις, δίνουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να καλύπτονται οι ανάγκες εργαστηριακής παρακολούθησης των πολιτών αυτών από τα δημόσια εργαστήρια, είτε της πρωτοβάθμιας φροντίδας, είτε των νοσοκομείων και όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη.
 
Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με χωριστή με μόνο τη χρήση του ΑΜΚΑ των απαραίτητων φαρμάκων.
 
Όσον αφορά τη συμμετοχή, οι πολίτες που ήταν σε καθεστώς κατοχής βιβλιαρίου πρόνοιας ή απορίας, συνεχίζουν και μετά τη λήξη του βιβλιαρίου να έχουν δωρεάν παροχή φαρμάκων, όχι όμως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία με μηδενική συμμετοχή.
 
Όσον αφορά τους πολίτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, που είναι κάτω από το ακραίο όριο της φτώχειας, έχουν και αυτοί το δικαίωμα να παίρνουν δωρεάν φάρμακα.  Αυτοί δηλαδή στους οποίους υπάρχει παροχή σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και επιδόματος ενοικίου, που είναι βέβαια χαμηλό το εισοδηματικό όριο, στα 2.400. Μιλάμε για περίπου 170.000 οικογένειες.
 
Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη, ότι για τις υπόλοιπες παροχές από τον ΕΚΠΥ, τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής τους και για τους ανασφάλιστους πολίτες και θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών οι οποίοι έχουν ΑΜΚΑ και έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα τα προηγούμενα χρόνια και ταυτόχρονα υπάρχει μια πρόβλεψη, ότι για τους μη έχοντες ΑΜΚΑ διαμένοντες στη χώρα που κατά βάση είναι αλλοδαποί, υπάρχει μια πρόνοια μέσω ενός βιβλιαρίου, μιας κάρτας υγειονομικής η οποία θα εκδίδεται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και θα έχει εξάμηνη διάρκεια και θα ανανεώνεται εάν χρειαστεί, εάν η διάρκεια παραμονής στη χώρα είναι μεγαλύτερη.
 
Υπάρχει η πρόνοια να καλυφθούν οι ανάγκες με τον ίδιο τρόπο όπως και για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους για τις πιο ευάλωτες ομάδες και κατηγορίες αυτού του πληθυσμού.  Δηλαδή για τα παιδιά, τις έγκυες, τους ψυχικά πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με τοξικοεξάρτηση κλπ.
 
Υπάρχει μια πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση 100.000.000 ευρώ μέσω του ΕΟΠΥΥ.  Οι λειτουργικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί στον προϋπολογισμό του 2016, είναι αυξημένη και η κρατική χρηματοδότηση.  Το όριο δαπανών θυμίζω ότι το 2015 ήταν 1,388 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος το όριο δαπανών είναι 1,634 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μια πολύ σημαντική ενίσχυση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων και αντίστοιχα και των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%