ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

 
 

Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές από την υπερχείλιση των ποταμών και των παραποτάμων του Νομού μας, στις περιοχές των Σοφάδων, του Παλαμά, του Μουζακίου και του πρώην Δήμου Κάμπου.


Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 165.000 στρέμματα καλλιεργειών κατακλείσθηκαν από τα νερά της βροχής. Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά, πεπόνια, καρπούζια κ.α κινδυνεύουν ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
 Αποκαλύφθηκε η έλλειψη συντήρησης, καθαρισμού και βελτίωσης του δικτύου των ποταμών, των παραποτάμων, των στραγγιστικών τάφρων.
Για όλη αυτή την κατάσταση μεγάλες είναι οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, της περιφέρειας, των τοπικών διοικήσεων και άλλων αρμόδιων φορέων διότι πολλές φορές η περιοχή μας γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας(ΕΟΑΣΚ) αλλά και Αγροτικοί Σύλλογοι έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού, όμως όλες οι κυβερνήσεις έδιναν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας όλο των αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας τελείως αβοήθητο ακόμα μια φορά με τις σημερινές καταστροφές.
Τώρα όλοι αυτοί που δεν πήραν κανέναν μέτρο τα προηγούμενα χρόνια για όλα αυτά, αποδίδουν τις καταστροφές στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τις καταστροφικές ευθύνες τους.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-όπως και οι προηγούμενες- αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής θωράκισης των αγροτικών καλλιεργειών από φυσικές καταστροφές, εφαρμόζει πολιτικές, σύμφωνες με την ΕΕ, που ξεκληρίζουν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες.
Σήμερα που όλοι αυτοί ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών, κρύβουν την ουσία, που είναι η διατήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν εξασφαλίζει 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυσική και ζωική παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι ότι πληρώνουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ ουσιαστικά να μην είναι ανταποδοτικό και να λειτουργεί ως ένα ακόμα χαράτσι στις πλάτες τους.
Το ΚΚΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, στήριζε τους αγώνες των αγροτών και τα δίκαια αιτήματα τους ενάντια στα νομοσχέδια εκτρώματα που ψήφισαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μπροστά σ’ αυτή την καταστροφή βρίσκεται πάλι δίπλα τους διεκδικώντας άμεση λύση και στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ήδη  την Τρίτη 23/5/2016 κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή για τις καταστροφές στις καλλιέργειες.
Καλούμε όλους τους αγρότες μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτή τη πολιτική και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν:

  • Να καταγραφούν οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε άμεση και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας και να αλλάξει ο κανονισμός  του ώστε να καλύπτει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής  σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια.
  •  Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά μέτρα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών.
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%