ΚΑΙΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Ο Σπ. Λάππας, έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφορά στην ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία κατά του πρώην υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΠαΣοΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου τονίζοντας αυτή η δίωξη δικαιώνει την επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ερωτήσεις για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα αλλά και τα ΜΜΕ, στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.  Όπως έγινε γνωστό από την κατάθεση του Γ. Πάσχα, το υπόλοιπο των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς) είναι 295 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2010, βάσει του τακτικού ελέγχου στην τότε Αγροτική Τράπεζα, βρέθηκαν δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ύψους 205.620.006 ευρώ. Από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί πρόβλεψη για πιθανή ζημία της τράπεζας» και, σήμερα, “για το 90% των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει σχηματιστεί τέτοια πρόβλεψη”. Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Πάσχα, «το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων σήμερα είναι 295.227.000, με τα τελευταία δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα να έχουν δοθεί το 2011 και τα υπόλοιπα είναι μη καταλογισμένοι τόκοι. Υπάρχουν προβλέψεις για 263 εκατ. από το 2010 και το 2011». Ο Γ. Πάσχας ρωτήθηκε και για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ομαλής είσπραξης και γι αυτά δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας».
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καταγγέλθηκε από την πλευρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έστειλε το πόρισμα για το 2016 σχετικά με την Τράπεζα Αττικής, «παρέλειψε» να στείλει το πόρισμα των ετών 2011-2014 για την ίδια τράπεζα. Ο Γ. Πάσχας, διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι το πόρισμα αυτό δεν αναφέρεται σε κόμματα ή ΜΜΕ και, ως εκ τούτου, δεν χρειαζόταν να σταλεί στην εξεταστική επιτροπή. Στην επισήμανση του Σ. Φάμελλου ότι το 2014 καταγράφηκαν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκατ. ευρώ, ο Γ. Πάσχας επικαλέστηκε ότι αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό της Τράπεζας Αττικής και γι αυτό δεν συμπεριελήφθη στο πόρισμα, επιχείρημα που καταρρέει καθώς η ΤτΕ, στα πορίσματά της (όπως αυτό του 2016) περιλαμβάνει περιπτώσεις πολύ μικρότερων δανείων, της τάξης των 2 εκατ. ευρώ.  Συγκεκριμένα, 11 από τα δάνεια που περιλαμβάνει το πόρισμα του 2016 ήταν κάτω από 1 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει και δάνειο ύψους 160.000 ευρώ που ελέγχεται
Ο Γ. Πάσχας σημείωσε ως επιχείρημα για το ότι δεν ελέγχθηκαν τα δάνεια των κομμάτων και γι’ αυτό το πόρισμα δεν εστάλη στην Εξεταστική: «Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα», είπε. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, κ. Φάμελλος, του επεσήμανε ότι «στις εταιρείες που ελέγξατε δειγματοληπτικά για το πόρισμα του 2015 – 2016 έχετε 37 εταιρείες με δάνειο κάτω από 2 εκατ. αυτό είναι ίσα μέτρα και ίσα σταθμά; Πως δεν ελέγξατε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δάνειο 13 εκατ.;». «Επιλέξαμε δείγμα, μέσα στο δείγμα δεν ήταν τα κόμματα. Για τα δύο κόμματα είχαν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις κατά 50%», απάντησε ο κ. Πάσχας και στη συνέχεια επανέλαβε ότι «δεν έπεσαν στο δείγμα τα δύο κόμματα».
Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκαλούν ένταση διότι οι κυβερνήσεις τους ευθύνονται για τα αμαρτήματα της Τράπεζας Αττικής την οποία τώρα στοχοποιούν διότι είναι μη συστημική και η μόνη ελληνική τράπεζα στην οποία μάλιστα ένα Ταμείο (μηχανικών) έχει καταθέσει τα χρήματά του. Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι μέριμνα της σημερινής κυβέρνησης είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να αναδειχθούν οι ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης της Τράπεζας Αττικής. 
Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία,  το ποσό δανειοδότησης  προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από τα πορίσματα και τις εκθέσεις, είναι 50% έως 90%. Την ίδια στιγμή,  τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτή τη στιγμή φτάνουν στα 400 εκατομμύρια  ευρώ (211 για ΝΔ και 190 για ΠΑΣΟΚ) και δεν φαίνεται τρόπος να αποπληρωθούν για τα επόμενα... 70 χρόνια.  Το καίριο ερώτημα, που επαναλαμβάνεται σε κάθε συνεδρίαση είναι τι έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική και ελεγκτική Αρχή για να προλάβει το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια...
Στα πορίσματα της ΤτΕ, όπως υπενθύμισε ο Σ. Φάμελλος, ενώ έχουν υπάρξει περίπου 6 παραβάσεις τυπικές και προβληματικές, δεν έχουν επιβληθεί μέτρα, γεγονός που καταδεικνύει έλλειψη από την μεριά της ΤτΕ. Για παράδειγμα, δεν επιβλήθηκε κάποιο μέτρο για όσα έγιναν το 2009 και 2010. «Αν είχα γράψει τότε το πόρισμα, η κατάληξη θα ήταν διαφορετική, απάντησε ο Γ. Πάσχας αναφέροντας ότι αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει οι μέτοχοι του 2009, το έκαναν το 2012, εξ' ου και το πόρισμα του 2012. «Αισθανόμαστε ότι γίνεται κάτι μόνο όταν σηκωθεί πολύ κάποιο θέμα στη δημοσιότητα», το σχόλιο του Σ. Φάμελου. 

 

Όπως υπενθύμισε ο Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, Σ. Παπαγιαννίδου ανέφερε ότι μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής στην οποία αναπέμφθηκε η απόφαση για τον διορισμό της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, εκείνη πήγε στο γραφείο της και έστειλε την απόφαση της ΤτΕ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής στις 9.15 το βράδυ από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμματέως της. Όμως, διαπίστωσε ότι η είδηση «είχε ήδη διαρρεύσει» στον ηλεκτρονικό Τύπο πριν καν ενημερωθεί η Τράπεζα Αττικής! Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε, χωρίς να πάρει ουσιαστική απάντηση, αν έγινε έλεγχος για τη διαρροή και υπογράμμισε ότι ιη είδηση αυτή δημιούργησε πίεση ρευστότητας και φυγή καταθέσεων στην Attica, επιτείνοντας τα προβλήματά της (με πρόκληση bank run) ενώ το ίδιο δημιούργησε και η φήμη περί αποστολής του πορίσματος της Attica στον εισαγγελέα.
Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό θορυβώντας με το γνωστό θέμα αν ήταν νόμιμη η επένδυση της «επιζήμιας» αγοράς μετοχών της Τράπεζας Αττικής αξίας 810.000.000 το 2014 από το Δ.Σ του ΤΣΜΕΔΕ. Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας επέμενε ότι την ευθύνη για αυτή την επένδυση είχε και έχει η «πολιτική στόχευση» του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη (και τότε προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου) να παρέμβει, υπέρ μιας σχετικά αυτόνομης ελληνικής τράπεζας, εκτός του ολιγοπωλιακού τραπεζικού συστήματος το οποίο ελέγχεται πλέον απόλυτα από τον SSM και την ΕΚΤ. Την εποχή εκείνη είχε ήδη συντελεστεί η μεγάλη ζημιά 2,4 δισ. της περιουσίας του Ταμείου των μηχανικών TΣΜΕΔΕ από το PSI το οποίο είχε καταγγείλει ως παράνομο το σύνολο των μηχανικών και συγκεκριμένα είχε επιτεθεί κατά  Βενιζέλου και Προβόπουλου που κούρεψαν τα αποθεματικά του Ταμείου τους.
Για το θέμα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελος, ο οποίος ήταν εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ την επίμαχη περίοδο, εξήγησε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα με τις ευθύνες των δύο κομμάτων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της λειτουργίας της Attica Bank και πόσο άσφαιρη και προσχηματική είναι η «καταγγελία» της Δεξιάς, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν είχε και δεν έχει ανάμιξη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός ανέδειξε την προσπάθεια του Κ. Τζαβάρα να λασπολογήσει με ψευδής ισχυρισμούς: Ο Κ. Τζαβάρας, προσπάθησε με ψεύδη να παραπλανήσει την επιτροπή. Αρχικά, υποστήριξε ότι βάσει του ν. 3586/2007 δεν μπορει το ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής (πρώτο ψέμα) ενώ στη συνέχεια είπε ψέματα για την απόφαση τις διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ τον Αύγουστο του 2014: Η απόφαση αυτή αφορούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε το Δεκέμβρη του 2015 κι ενώ ήδη πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν το επιφανές στέλεχος της ΝΔ κ. Στασινός, ο οποίος δεν εξέφρασε ποτέ τη διαφωνία του με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου παρά τον άπλετο χρόνο που είχε. Εν τω μεταξύ, και δια στόματος Πάσχα, ήρθε  η επιβεβαίωση ότι το MEΓKA το οδήγησαν οι μέτοχοι του στη σημερινή κατάσταση. "Έπρεπε να βάλουν λεφτά και δεν το έκαναν", είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Πάσχας κατέθεσε ότι ο ΔΟΛ προσπάθησε να πληρώσει τους τόκους, το έκανε γι ένα μέρος, ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά οφείλονται ακόμη 640 χιλιάδες σε τόκους και το δάνειο. Για τον δε ΠΗΓΑΣΟ, έγινε προσπάθεια αναχρηματοδότησης, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση στην αποδοχή εγγραφής της προσημείωσης σε ακίνητο, κάτι που ήταν όρος για το roll over, αλλά μέχρι σήμερα χρωστά τόκους, το δάνειο είναι αρύθμιστο και δεν εξυπηρετείται.

Ο κ. Πάσχας δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία ελέγχου των δανείων των ΜΜΕ που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2016 και τα πορίσματα θα σταλούν στην Επιτροπή και μέσα σε αυτά τα δάνεια θα είναι και το δάνειο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, κάτι για το οποίο ρώτησε ο κ. Λοβέρδος, σχετικά με την ύπαρξη της κυπριακής εταιρείας που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 
 
Την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου, προγραμματίστηκε από την Επιτροπή η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλία Προβόπουλου ενώ στις 11 του ίδιου μήνα έχει προσκληθεί ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εξεταστικής Επιτροπής, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης.
 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%