Παρέμβαση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
Συνεδρία της 16ης Δεκεμβρίου 2016
της Π. Βράντζα
Κύριε Υπουργέ, συμφωνώ και εγώ ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι συνυφασμένα με την ποιότητα και αυτό πρέπει να είναι και το σύνθημά μας. Αυτό οφείλεται τόσο στο έδαφος και στο κλίμα όσο και στις παραδοσιακές πρακτικές που χρησιμοποιούμε. Παραδόξως όμως αυτή την υπεραξία της ποιότητας δεν την απολαμβάνουν οι Έλληνες παραγωγοί, που σημαίνει ότι κάτι ενδεχομένως δεν κάνουμε καλά ή εν πάση περιπτώσει, πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα περισσότερα.
Μιλώντας για την αγροτική παραγωγή θα τη χώριζα στις παρακάτω ενότητες: Τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, την παραγωγική διαδικασία αυτή καθεαυτή, και θα άφηνα στο τέλος το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών.
Όσον αφορά την κοινή αγροτική πολιτική. Θα επιμείνω σ' αυτό που το έχω ξαναπεί και δημοσίως, ότι εφαρμόζουμε ένα μοντέλο, που υπογράφηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, από τον κ. Καρασμάνη, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή. Αποκλείοντας τους νέους, χωρίς ηλικιακή αναβάθμιση και δυστυχώς κρατώντας το αγροτικό επάγγελμα κλειστό.
Ξέρουμε όλοι ότι το 80% των επιδοτήσεων σήμερα δίνεται στο 20% των αγροτών. Που σημαίνει, ότι πρέπει τώρα, κύριε Υπουργέ το 2017 να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του τρόπου σύγκλισης των δικαιωμάτων.
Το δεύτερο, είναι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Διαφωνώ στο ότι επιλέξαμε για άλλη μια φορά να δώσουμε συνδεδεμένες ενισχύσεις σε περισσότερα από 16 προϊόντα. Θα έλεγα ότι θα πρέπει -μπορούμε να το κάνουμε την επόμενη χρονιά- να γίνει πιο κατευθυνόμενη επιλογή μας και να δώσουμε περισσότερα λεφτά σε λιγότερα προϊόντα ώστε και να τα στηρίξουμε πραγματικά.
Όσον αφορά το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, θεωρώ σωστό το ότι δίνουμε το 37% στις περιφέρειες, συμφωνώ και εγώ ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα πρέπει να είναι περιφερειακή, οπότε αυτό καλώς το κάνουμε. Αλλά, θα έλεγα ότι θα πρέπει να δώσουμε κάποια έμφαση σε συγκεκριμένα σοβαρά και γνωστά προβλήματα.
Το αρδευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Ένα κομμάτι είναι στις περιφέρειες και ένα άλλο στα τομεακά του ΕΣΠΑ. Εδώ πρέπει να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων, ώστε και το κόστος παραγωγής να μειώσουμε αλλά και να διασφαλίσουμε αυτόν τον πλούτο που λέγετε νερό.
Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης έχει πολλά μέτρα και πολύ χρήσιμα. Με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, να κατευθυνθούμε σε προϊόντα που εμείς θεωρούμε σημαντικά. Θα ανέφερα ενδεικτικά, το γίδινο γάλα και κρέας, που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ορεινού και ημιορεινού όγκου της χώρας, θα μπορούσε να είναι πολύ αποδοτικό για τους παραγωγούς αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.
Όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία - από την ώρα που ένας παραγωγός ξεκινάει τη διαδικασία αδειοδότησης για τη δραστηριότητά του, μέχρι την ώρα που προσπαθεί να πληρωθεί για το προϊόν του - νομίζω ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά.
Δώσαμε τη δυνατότητα για παράδειγμα, σε κάποιους με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πριν το 2012, να τις διατηρήσουν νόμιμα και ακόμη εκκρεμούν κάποιες εγκύκλιοι κύριε Υπουργέ. Πρέπει να το προχωρήσουμε και να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία, γιατί εκκρεμούν και πληρωμές προγραμμάτων.
Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, τόσο με τα χρέη όσο και με τις περιουσίες των συνεταιρισμών, που πρέπει να περάσουν σε χέρια ενεργών συνεταιριστικών ομάδων, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν.
Θεωρώ, ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε καινούργιους παραγωγούς να κάνουν μικρά ευέλικτα σχήματα, ομάδες παραγωγών, που να έχουν και δικαιοπρακτική ικανότητα και να μπορούν να είναι στην αγορά, χωρίς να χάνουν τα δικαιώματα του αγρότη.
Όσον αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, το λέμε όλοι, ότι οι ελληνοποιήσεις και νοθείες μέσω των εισαγωγών, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον ΕΛΓΟ, πρέπει να αποφασίσουμε ότι τα κλιμάκια που θα κάνουν ελέγχους πρέπει να είναι μικτά, ΣΔΟΕ, ΕΛΟΓΑΚ και ΕΦΕΤ. Επίσης, πρέπει να επιβάλλουμε σοβαρά πρόστιμα και όχι να δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους να κάνουν νοθεία ξανά και ξανά και πρέπει να αναβαθμίσουμε το σύστημα Άρτεμις και να επιβάλουμε στα κρεοπωλεία, να έχουν στην ταμειακή μηχανή τη χώρα προέλευσης του κρέατος.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, αν θέλουμε πραγματικά να αναβαθμίσουμε το αγροτικό επάγγελμα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους παραγωγούς. Αυτή την ώρα, έχουμε επτά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα και πολλά ερευνητικά, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος της παραγωγής.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του κλάδου, πράγματι με την κάρτα του αγρότη σπάμε το μονοπώλιο της Πειραιώς. Το επιτόκιο είναι λίγο καλύτερο, από αυτό που θα ήταν για κάποιον που πάει μεμονωμένα στην τράπεζα, αλλά πρέπει να βρούμε και ένα τρόπο χρηματοδότησης των αγροτών, εκτός του καθεστώτος των επιδοτήσεων. Για αρχή, προτείνω να βάλουμε μέσα και τις άλλες επιδοτήσεις και όχι μόνο τη βασική ενίσχυση.
Όσον αφορά το αφορολόγητο και το ασφαλιστικό, έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Όντως, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά με το αφορολόγητο που κατοχυρώσαμε το μεγαλύτερο, το συντριπτικό ποσοστό των αγροτών - μιλάω για το 90% - θα πληρώσει τα ίδια ή λιγότερα από ό,τι πλήρωνε μέχρι τώρα.
Για το καθένα από αυτά, μπορούμε να κάνουμε μεγάλη συζήτηση. Θα τελειώσω λέγοντας, ότι για την γεωργία και την κτηνοτροφία μιλάμε οι περισσότεροι επειδή την ξέρουμε, αλλά υπάρχει και η αλιεία, που πρέπει να την δούμε ξεχωριστά και να κάνουμε περισσότερα πράγματα.
Παναγιώτα Βράντζα
Κτηνίατρος – Βουλευτής Ν. Καρδίτσας
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια