ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΕΒ ΕΝ ΟΨΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΕΒ
Συνάντηση με τους πρόεδρους των ΤΟΕΒ Καρδίτσας είχαν σήμερα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας και μέλη της Ν.Ε. Καρδίτσας με κύριο θέμα το νέο Ν/Σ του υπουργείου για την κατάργηση των ΓΟΕΒ και την αναβάθμιση των διαχειριστών των δικτύων άρδευσης και των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων.
Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες πανελλαδική σύσκεψη όλων των πρόεδρων ΤΟΕΒ από όλη την χώρα σε ειδική συνεδρίαση με στελέχη όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στο Ν/Σ στην βουλή και την Θεσσαλία εκπροσώπησε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να ακούσουν τα αιτήματα από τους ιδίους του προέδρους και αυτό υπερθεματίστηκε στην συγκέντρωση αφού στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο απουσίαζαν οι πρόεδροι ΤΟΕΒ Θεσσαλίας.
Στην νέα μορφή ΤΟΕΒ με τις νέες αρμοδιότητες εγείρονται συγκεκριμένα προβλήματα με τα κυριότερα τα χρέη των αγροτών που με στον νέο φορέα και με την κατάργηση ιδίως στους ΓΟΕΒ όπως όλα δείχνουν, ότι οι οφειλές προς τους ΓΟΕΒ θα αναζητηθούν υπό την νέα νομική μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, ενώ οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ έθεσαν στους βουλευτές και το ζήτημα των προσλήψεων για το προσωπικό που έχει ανάγκη ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία.
Οι πρόεδροι ζήτησαν από τους βουλευτές την ευελιξία προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ αλλά εδώ εγείρονται και θέματα εντοπιότητας του προσωπικού μιας και ειδικότητες όπως υδρονομείς και άλλοι πρέπει να γνωρίζουν τις περιοχές διανομής των δικτύων.
Όλα τα παραπάνω θα απασχολήσουν τους επιστημονικούς φορείς από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία ενώ θετική ήταν η ενημερωτική προς αυτό τον στόχο συνάντηση.
Βάση και πυλώνας για την νέα μορφή των ΤΟΕΒ έχουν οι απαντήσεις στην επερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα και ο διάλογος που ξεκίνησε για την βελτίωση του σχετικού Ν/Σ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Αναγκαιότητα εύρυθμης λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων»
Σύμφωνα με την υφιστάμενη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης») η εποπτεία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) ασκείται από τους Δήμους, ενώ η Εποπτεία των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) καθώς και οι αρμοδιότητες περί έργων εγγείων βελτιώσεων ασκούνται από την Περιφέρεια.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, στην πράξη παρατηρούνται δυσλειτουργίες σχετικές με την εποπτεία των ΤΟΕΒ από τους Δήμους, κυρίως διότι δεν υφίστανται ούτε οι αναγκαίες δομές, ούτε και το προσωπικό ώστε να καλυφθεί με επάρκεια ο διοικητικός, τεχνικός και διαχειριστικός έλεγχος. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται, δυστυχώς όχι σπάνια, τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι οργανισμοί από τους αγρότες να μην αποτυπώνονται στα αντίστοιχα εγγειοβελτιωτικά έργα. Εκτός των άλλων, τίθενται σημαντικά χωροταξικά προβλήματα, δεδομένου ότι τα όρια δικαιοδοσίας αρκετών ΤΟΕΒ εκτείνονται ταυτόχρονα σε περισσότερους δήμους ή/και τα μέλη τους είναι δημότες διαφορετικών δήμων. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι ΓΟΕΒ εποπτεύονται από την Περιφέρεια ενώ οι ΤΟΕΒ -οι οποίοι είναι αντιστοίχως μέλη των ΓΟΕΒ- εποπτεύονται από τους Δήμους, παρατηρούνται δυσχέρειες ως προς την επίλυση τυχόν προβλημάτων.
Συναφώς, προβλήματα ερμηνείας ανακύπτουν και ως προς την έννοια και τα όρια της ασκούμενης εποπτείας από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναφορικά με τα έργα εγγείων βελτιώσεων, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν συχνά, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, ζητήματα επικαλύψεων, παρερμηνειών και ελλείψεων σχετικά με την άσκηση αρμοδιοτήτων.
Επειδή, για την άρση των παρατηρούμενων προβλημάτων, τα οποία εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των ΟΕΒ, καθίσταται αναγκαίο να αποσαφηνιστεί επακριβώς ποιος είναι ο ρόλος τόσο του ΥΠΑΑΤ, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφορικά με το αντικείμενο των Έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ώστε να αποφευχθούν αδυναμίες, επικαλύψεις, κενά, παρερμηνείες, δυστοκίες και αναποτελεσματικότητα.
Επειδή το κόστος άρδευσης είναι, αναλογικά, ο κυριότερος παράγοντας αύξησης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και η εύρυθμη και αποτελεσματική διαχείριση των έργων για τη διανομή των υδάτων άρδευσης, αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται, και με ποιόν τρόπο, να προβούν στις αναγκαίες συνδυασμένες ενέργειες – αλλαγές, ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων ανά την επικράτεια;
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια