Αρχίζουν αύριο τα Καραϊσκάκεια στην Καρδίτσα

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή

50 χρόνια «ζωής» συμπληρώνουν φέτος τα Καραϊσκάκεια, η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού που είναι αφιερωμένη στον φιλελληνισμό και στους αγώνες των Ελλήνων. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο 21 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 27 Ιουνίου.


Η Γιορτή διοργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Έχει τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σήμερα οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στο γραφείο του Αντιπεριφερειαρχη, όπου παρουσίασαν το πρόγραμμα και κάλεσαν όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν την γιορτή πολιτισμού που γίνεται στην Καρδίτσα.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βύρων Παππάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Βασίλης Αγραφιώτης και ο Ταμίας κ. Γιώργος Τασιγγόπουλος.
 
Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Στεργιόπουλος, ο οποίος τόνισε τα εξής:
«23 Απριλίου 1967: Στην επέτειο για τα 140 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, και ενώ η χώρα έχει μόλις μπει στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας, ξεκινά στην Καρδίτσα μια παράδοση, αμέσως μετά το Μαυρομμάτι, να τιμά τη μνήμη του ήρωα σε ανοιχτούς χώρους της πόλης μας. 
Ιούνιος 2017: Πενήντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολες οικονομικές εποχές, στην ίδια πόλη, να μετέχουμε κάθε χρόνο χωρίς διακοπή στη γιορτή αυτή.
Μισός αιώνας υπαρκτού πλούτου πάνω στη σκηνή των Καραϊσκακείων με τα δρώμενα, τις μουσικές και τους χορούς να συνθέτουν το μωσαϊκό.
Είναι η αναγνωρισμένη πορεία ενός χρυσού Ιωβηλαίου για το θεσμό των Καραϊσκακείων φέτος που βάρυνε στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να βγάλει πρώτη φορά τα κειμήλια από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης της ώστε να εκτεθούν στη μικρή μας επαρχιακή πόλη. Έτσι οι Καρδιτσιώτες και οι Θεσσαλοί ευρύτερα, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας στην έκθεση που εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας και προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2017. 
Τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής Έκθεσης διαδέχτηκε η ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τον φιλελληνισμό και τους αγώνες των Ελλήνων που πραγματοποιήσαμε το περασμένο Σάββατο, ενώ σήμερα Τρίτη, στις 7.00 το απόγευμα, θα γίνει η εναρκτήρια εκδήλωση στη Σπηλιά του Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 90 χρόνια.
 Οι κύριες εκδηλώσεις ξεκινούν από αύριο Τετάρτη και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 27 του μήνα. Με καλεσμένες χώρες την Κίνα, τη Ρωσία, την Κολομβία και τη Σερβία, με τη συμμετοχή αξιόλογων συγκροτημάτων από την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Νάξο, την Έδεσσα, τη Σαλαμίνα, τα Φάρσαλα και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και με τα τοπικά μας χορευτικά τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Νομού Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα», φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού.
Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει το τιμητικό αφιέρωμα στην κ. Μένη Παπανικολάου για το έργο και την προσφορά της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το θεσμό των Καραϊσκακείων.
Επί ένα επταήμερο, ο Νομός μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος προβάλλοντας τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας.
Ένα επταήμερο που φέτος θα είναι πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο, γι ΄ αυτό και περιμένουμε όλους τους Καρδιτσιώτες να στηρίξουν τις εκδηλώσεις και όλοι μαζί να ευχηθούμε για τα Καραϊσκάκεια να τα εκατοστίσουν και να έχουν ολοένα και ανοδικότερη πορεία». 

Ακολούθως ο κ. Αγοραστός δήλωσε τα κάτωθι:

«Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, έχουμε ιδιαίτερο καθήκον ως Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουμε, ώστε ο πολιτισμός να αποτελέσει μια διέξοδο, που θα μας εμπνεύσει και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες.
Τα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» αποτελούν ένα καταξιωμένο θεσμό που φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κλείνει 50 χρόνια ζωής. Η γιορτή αυτή δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τις ψυχές των προγόνων μας και τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε. Φιλοδοξεί και καταφέρνει να φέρει σε όσους αναζητούν ακούσματα, αναμνήσεις από έθιμα και δρώμενα κάθε γωνιάς της Θεσσαλίας.
Πιστοί στις γενικές αρχές μας, αλλά και στις υπάρχουσες απαιτήσεις, στηρίζουμε και φέτος, το 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ».  Πρόκειται  για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αναγνωρισμένου κύρους, με διακριτή ταυτότητα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας. Η επιτυχημένη διαδρομή του φεστιβάλ τα τελευταία 50 χρόνια αποδεικνύει ότι ο λαϊκός πολιτισμός, στις ποικίλες του εκφράσεις, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό παράγοντα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα.
Τέτοιες εκδηλώσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς προάγουν τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, βοηθούν στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των Θεσσαλών και παράλληλα διασφαλίζουν την εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στους διοργανωτές του φεστιβάλ, όσο και στους συμμετέχοντες και ευχάριστη διαμονή των προσκεκλημένων στην Καρδίτσα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιάκος τόνισε:
«Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της περιοχής μας. Τα φετινά «Καραϊσκάκεια» είναι ξεχωριστά γιατί σηματοδοτούν ένα χρονικό ορόσημο και δείχνουν ότι οι πολίτες αυτού του τόπου αγαπούν την παράδοση.
Πρόκειται για το σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό, στον οποίο ανταποκρίνονται με τη συμμετοχή τους, σχήματα από κάθε περιοχή της Ελλάδας και από αρκετές ξένες χώρες. Η Καρδίτσα όλα αυτά τα χρόνια έχει αγκαλιάσει το θεσμό και η καλύτερη απόδειξη είναι η αθρόα συμμετοχή του κόσμου.
Οι εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια» προς τιμή του συμπατριώτη μας Ηρώα Γεωργίου Καραϊσκάκη, έχουν πλέον πανελλαδική και διεθνή ακτινοβολία στέλνοντας το μήνυμα του πολιτισμού προς κάθε κατεύθυνση. Η Περ. Ενότητα Καρδίτσας από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της ήταν και συνεχίζει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης. Όλα τα στελέχη της Αιρετής Περιφέρειας δίνουμε χωριστή έμφαση στην ανάδειξη του πολιτισμού, καθώς πρόκειται για  βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και του μακραίωνου πολιτισμού μας. Για αυτό στηρίζουμε, τόσο τη συγκεκριμένη κορυφαία διοργάνωση όσο και γενικότερα τον πολιτισμό. Στόχος είναι να διατηρήσουμε ζωντανές και στη πρώτη γραμμή κορυφαίες εκδηλώσεις, που μας χαρακτηρίζουν και  αναδεικνύουν τον τόπο μας.
Με τις παραπάνω σκέψεις, εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου, για επιτυχία των εκδηλώσεων. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση και όλους τους συντελεστές της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που ειδικά φέτος έχουν φροντίσει να οργανώσουν μια πολύ μεγάλη πολιτιστική γιορτή, ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Τέλος θέλω να καλέσω τους πολίτες της Π.Ε. να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους, όπως εξάλλου κάνουν κάθε χρόνο, μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της χώρας στο τομέα της παράδοσης».

Ο κ. Κωτσός επεσήμανε τα κάτωθι:
«Μισό αιώνα λαμπρών διοργανώσεων που έκαναν γνωστό το Νομό Καρδίτσας σε ολόκληρο τον κόσμο, κλείνουν φέτος τα «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ», η μεγαλύτερη γιορτή της τοπικής μας παράδοσης!
Οι Καρδιτσιώτες νιώθουμε ιδιαίτερο θαυμασμό για τους άθλους του συμπατριώτη μας, Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, αλλά και μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ηρωική θυσία του υπέρ της ανεξαρτησίας του έθνους μας!
Όμως η φήμη του ατρόμητου πολεμιστή έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της Ελλάδας, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα ειλικρινούς πίστης στα ιδανικά της πατρίδος, αλλά και εμβληματική μορφή αγωνιστή της ελευθερίας.
Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας με την υποστήριξη της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, διεθνοποιώντας από την πρώτη στιγμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πουν φέρουν το όνομά του.
Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της μακροζωίας των «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΩΝ», καθώς οι πολλές και διαφορετικές διεθνείς συμμετοχές σε κάθε διοργάνωση, προσδίδουν μεγάλη αίγλη στον θεσμό, ώστε να διατηρείται πάντα ελκυστικός και να φτάσει σήμερα να γιορτάζει τα 50α γενέθλιά του!
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές, διότι με συνεχή αγώνα, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, καταφέρνουν να παρουσιάζουν κάθε χρόνο επιτυχημένες εκδηλώσεις, που προβάλουν την τοπική παράδοση και προάγουν τον πολιτισμό μας». 
Τη στήριξή τους στη σημαντική αυτή διοργάνωση εξέφρασαν από την πλευρά τους τόσο ο Δήμαρχος Καρδίτσας, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΚ.
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
> Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί
> Χορευτική Ομάδα Μανώλη Καπετανάκη από τη Σαλαμίνα
> Βραδιά Φιλίας
 
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
> Χορευτικό ΚΑΠΗ Καρδίτσας
> Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης και Μορφωτικός, Λαογραφικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρίνης
>Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Καροπλεσίου
> Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
> Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «HAJDUK STANKO» από τη Ρωσία
 
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
> Αφιέρωμα στη Μένη Παπανικολάου για την προσφορά και το έργο της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και τον θεσμό των Καραϊσκακείων
Ομιλητές:
- Φώτης Αλεξάκος, δήμαρχος Καρδίτσας
- Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας
> Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «Καλλίχορος» και Καραγκούνηδες Παλαμά
> Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας «Ο ΛΑΟΔΑΜΑΣ»
> Χορευτικό Συγκρότημα «Dezame Ser» από την Κολομβία
> Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμπελικού, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γοργοβιτών, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαμπερού
 
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
> Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou από την Κίνα
> Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ»
> Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
>Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες»
 
Κυριακή 25 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
> Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας
> Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «HAJDUK STANKO» από τη Σερβία
>Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», Ομάδα Λαϊκού και Παραδοσιακού Χορού Καρποχωρίου, Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Θεοδώρου, Μορφωτικός Σύλλογος Καλογριανών
> Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Ξυνονερίου και Σύλλογος Πορτίτσης «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ»
 
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
>Αρχαιολογικός-Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ», Λαογραφικός Σύλλογος Μαγουλίτσας
>Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι», Λαογραφικός-Αρχαιολογικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας» και Πολιτιστικός Σύλλογος Φύλλου
> Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ» και Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης
> Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας»
> Μουσικό σχήμα encardia
 
Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
>Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος»
> Κέντρο Σπουδών και Ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού «Χορίαμβος» και Σύλλογος Αργιθεατών Καρδίτσας
> Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιάς, Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δασοχωρίου, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυραχάδων
> Σύντομη εμφάνιση των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων (Κίνα, Ρωσία, Κολομβία, Σερβία)
> Τελετή Λήξης
> Βραδιά Φιλίας
 
 
Στους υπόλοιπους Δήμους
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.
Ξυνονέρι: Σερβία
Κερασιά: Κολομβία, Κίνα
 
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.
Σοφάδες: Ρωσία, Σερβία
Κανάλια: Κίνα
 
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.
Μαυρομμάτι: Σερβία και Κολομβία
Γραμματικό: Ρωσία
Μητρόπολη: Κίνα
Φύλλο: Κέρκυρα
 
Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.
Αμπελικό: Κολομβία
Κυψέλη: Ρωσία
Μελισσοχώρι: Κίνα
 
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.
Γοργοβίτες: Σερβία, Ρωσία
Γεωργικό: Κίνα, Κολομβία
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 – Ώρα 6.30μ.μ.
Εκκίνηση του Καραϊσκάκειου Δρόμου από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και τερματισμός στην πλατεία Μαυρομματίου.
Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Καρδίτσας και υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μουζακίου.
 
Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 – Ώρα 8.00 π.μ.
Σκοπευτικοί Αγώνες
Χώρος: Σκοπευτήριο Καλλιθήρου
Οργάνωση: Αθλητικός – Σκοπευτικός Όμιλος Καρδίτσας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%