«Nαυάγησαν οι ορέξεις του δημάρχου Σοφάδων για το δάνειο των 2,5 εκ. ευρώ»
Η παρατεταμένη εποχή της κρίσης που βιώνουμε όλοι ανέδειξε ακόμα πιο έντονα τις χρόνιες ελλείψεις και παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε η αυτοδιοίκηση καλείται να στηρίξει με τις πρωτοβουλίες της και τη δράση της τη δύσκολη καθημερινότητα των αγροτών, το λιγοστό μεροκάματο των επαγγελματιών, την απελπισία των άνεργων νέων.
Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν αγγίζει τη δημοτική αρχή Σοφάδων.
- Μέσα στα μυριάδες προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία,
- ανάμεσα στα τεράστια ζητήματα που βασανίζουν την τοπική οικονομία,
- μεταξύ των επιτακτικών αναγκών που απασχολούν καθημερινά τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους άνεργους, τους νέους του τόπου μας
Καίγονται απότιστες οι καλλιέργειες των αγροτών, αλλά για το δήμαρχο Σοφάδων πέρα βρέχει. Οι λάμπες είναι που τον καίνε. Ευτυχώς για τους οι βροχές λύνουν την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής.
Κατόρθωσε κι έβαλε λουκέτο στα Λουτρά Σμοκόβου (για πρώτη φορά) αλλά ο δήμαρχος Σοφάδων σφυρίζει αδιάφορα. Δάνεια κυνηγάει.
Κυνηγάει να προλάβει «την ευκαιρία» και καμαρώνει γιατί… «είμαστε απ’ τους πρώτους Δήμους που έκαναν αίτηση για δάνειο», όπως λέει. Και δεν τον προβληματίζει το γεγονός ότι απ’ το 2013 που ανακοινώθηκε αυτή η δυνατότητα δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών εκείνος είναι που «έτρεξε πρώτος να προλάβει».
Όσο κι αν τρέχει όμως ποιος θα εμπιστευθεί τη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου δανείου σ’ έναν δήμαρχο που εκτός από τις άκαιρες και δευτερεύουσες επιλογές, δεν γνωρίζει ούτε τα βασικά; Έναν δήμαρχο που αγνοεί ότι πριν φέρει το θέμα του δανείου στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει απόφαση η οικονομική επιτροπή του Δήμου;
Μέσα στην άγνοια ακόμα και για τα βασικά, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που δημιουργεί το κυμαινόμενο επιτόκιο του δανείου, παραβλέποντας τον διπλάσιο προϋπολογισμό του έργου σε σχέση με τις προδιαγραφές του Ταμείου Παρακαταθηκών οδηγεί το δήμο σε επικίνδυνα μονοπάτια για… «το παντεσπάνι» τη στιγμή που ο δήμος και οι δημότες ταλανίζονται από καυτά προβλήματα.
Θα έπαιρνε κανένας σήμερα δάνειο για να αλλάξει έπιπλα στο σπίτι του τη στιγμή που έχει παιδί άνεργο; Ή τη στιγμή που δεν έχει νερό να ποτίσει τα χωράφια του; Αυτό μας προτείνει σήμερα ο δήμαρχος.
Γιατί; Ποιος θα κερδίσει; Πάντως οι δημότες σίγουρα όχι αφού θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας για να μπορεί να πληρώνεται το δάνειο. Κι όταν μετά από 10 χρόνια το δάνειο αποπληρωθεί τότε θα πρέπει να πάρουμε άλλο δάνειο για ν αγοράσουμε καινούριες λάμπες αφού οι παλιές θα χουν καεί. Αν προκύψει κάποιο οικονομικό όφελος, αυτό δε θα ξεπεράσει τα 3-4 ευρώ μηνιαίως για κάθε σπίτι
Είμαστε αντίθετοι με επιλογές που υποθηκεύουν την πιστοληπτική ικανότητα του δήμου για ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας. Η μείωση του ενεργειακού κόστους μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε χωρίς δάνεια είτε με άλλους τρόπους λιγότερο δαπανηρούς.
Είμαστε υπέρμαχοι των πρωτοβουλιών που έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αγρότες, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους νέους κλπ.
Γι αυτό και η παράταξή μας έβαλε φρένο και ναυάγησε τις ορέξεις και τα σχέδια του δημάρχου για «να μας αλλάξει τα φώτα».
Για την Παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας
ο τέως Δήμαρχος Σοφάδων
Μπάμπης Παπαδόπουλος
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια