Εναρκτήρια Συνάντηση για το έργο TeleICCE
romotion of Teleworking and Massive Open Online Course (MOOC) Training for Increased Cluster Competitiveness and Employment
Το έργο TeleICCE - Προώθηση της τηλεργασίας και της μαζικής ανοιχτής ηλεκτρονικής μάθησης (MOOC) για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας συστάδων επιχειρήσεων και της απασχόλησης, θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων στις 19 & 20 Ιουλίου στην Πάτρα, στους χώρους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το έργο χρηματοδοτείται με 877.707,50 € από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg VA Greece-Italy (EL-IT) 2014-2020
Το έργο συντονίζεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και στην κοινοπραξία συμμετέχουν το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Κατάρτισης Επιχειρηματικών φορέων του Μπάρι (Istituto Formazione Operatori Aziendali Bari (I.F.O.A.), η Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνιών και Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Ιταλίας – Τμήμα Μπρίντιζι (Confederazione Nazionale dell'Artigianato e della Piccola e Media impresa, Associazione Provinciale di Brindisi – CNA) και με συνεργαζόμενο εταίρο το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων (Γ.Γ. Παιδείας και επιτελική δομή ΕΣΠΑ).
Το TeleICCE προωθεί την υιοθέτηση ενός πλαισίου το οποίο θα επιτρέψει τη χρήση δύο καινοτόμων ψηφιακών μορφών συνεργασίας και ενίσχυσης των δεξιοτήτων.
Το σχέδιο προωθεί την υιοθέτηση καινοτόμων μοντέλων επιχειρηματικών σχέσεων τηλεργασίας, καθώς και την υιοθέτηση MOOC για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ και την απασχόληση των επαγγελματιών.
Η δράση είναι ενταγμένη σε έναν ευρύτερο ορίζοντα ψηφιακών δεξιοτήτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται επτά φορές ταχύτερα από άλλους κλάδους της οικονομίας. Η σταδιακή ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων καθώς και η ψηφιακή ενιαία αγορά (Digital Single Market) παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες στον χώρο της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν προκλήσεις, περαιτέρω απαιτήσεις και πρωτόγνωρες αλλαγές στις συνθήκες εργασίας. Ως εκ τούτου, πολλές μελλοντικές δραστηριότητες θα απαιτήσουν επιχειρηματικές δεξιότητες, δεξιότητες ΤΠΕ, καθιστώντας επιτακτική και τη διαδικασία απόκτησης σχετικών ψηφιακών δεξιοτήτων.
Στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Ιταλίας παρατηρείται ένα ισχυρό πνεύμα επιχειρηματικότητας, καθώς και ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, ΜΜΕ και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα των οικονομιών των δυο περιφερειών τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα και παρόλο που αποτελούν περισσότερο από το 60% της αγοράς, υποφέρουν από την ύφεση, τα επίπεδα χαμηλής ανάπτυξης και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς σε σχέση με την απασχόληση και την περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Και ενώ το παρατηρούμενο (ακαδημαϊκό και τεχνικό) επίπεδο εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού είναι υψηλότερο εν σχέσει με πολλές άλλες χώρες, τα ποσοστά απασχόλησης των επαγγελματιών και ελεύθερων επαγγελματιών μειώνονται διαρκώς λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά και της έλλειψης σύγχρονων, ενημερωμένων δεξιοτήτων, τις οποίες απαιτεί η αγορά, και εν τέλει και λόγω δομικής ακαμψίας των μορφών απασχόλησης και της αγοράς εργασίας.
Το έργο συμβάλλει στην υποστήριξη της καινοτομίας και στην ανάπτυξη διασυνοριακών επαγγελματικών συνεργασιών για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, προσφέρει και στη δημιουργία ενισχυμένης διασύνδεσης μεταξύ Πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης, και φορέων χάραξης πολιτικής, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες ολόκληρου του έργου θα αναπτυχθούν από κοινού από δύο ακαδημαϊκούς συνεργάτες (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο & Ιόνιο Πανεπιστήμιο), δύο εκπροσώπους της αγοράς (Επιμελητήριο Αχαΐας και CNΑ Βrindisi) και έναν φορέα παροχής επαγγελματικής κατάρτισης (IFOA). Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του έργου και θα συμβάλει στη χάραξη και ένταξη σχετικής πολιτικής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
e-mail: press[at]greece-italy[dot]eu |
|
e-mail: teleicce[at]eap[dot]gr Τηλ.: +30 2610367649 |
|
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει ο σωστός σχεδιασμός εκπαιδευτικής στρατηγικής και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ζήτημα ανάπτυξης κατάλληλων δεξιοτήτων, έχει μελετήσει, σχεδιάσει και αναλάβει σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών με σκοπό τη γεφύρωση του κενού που υπάρχει μεταξύ της εκπαίδευσης και των στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης.
Το ΕΑΠ είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το μόνο εξειδικευμένο και διεθνώς πιστοποιημένο ίδρυμα στην ψηφιακή και εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής, μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής και ακαδημαϊκής του δραστηριοποίησης, το Ίδρυμα συμμετέχει από ιδρύσεως, ως επίσημο μέλος, στο «Digital Skills and Jobs Coalition», μια σημαντική πρωτοβουλία της DG CONNECT και του Digital Single Market της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της «Εθνικής Συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες»
Το ίδρυμα έχει ήδη εκπονήσει ώριμο σχέδιο χάραξης εκπαιδευτικής στρατηγικής σε σχέση με τις δεξιότητες, και συνεργάζεται με το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπ. Διοκ. Ανασυγκρότησης, το Υπ. Οικονομίας και το ΣΕΠΕ, ενώ είναι τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Το ΕΑΠ διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία σε πλατφόρμες ανάπτυξης και διάθεσης υλικού και εμπειρία σε θέματα παραγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού και έχει προτυποποιήσει, σύμφωνα με ISO 9001, ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες. Επιπλέον διατελεί μέλος όλων των μεγάλων Ευρωπαϊκών φορέων στον χώρο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπως των: European Association of Distance Teaching Universities (EADTU), European University Association (EUA), European Association of Institutions in Higher Education EURASHE αλλά και συνεργατικών σχηματισμών εφαρμογής ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως του Digital Skills and Jobs Coalition. Επιπρόσθετα, μέσα από τη συμμετοχή του σε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων (πάνω από 20) έχει αποκτήσει ήδη σημαντική εμπειρία σε συστήματα συλλογής προσόντων, δεξιοτήτων και στην προσαρμογή σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαδικασιών εκπαίδευσης αλλά και τεχνολογικών πλατφόρμων (όπως MOOC, διατελώντας το μόνο Ελληνικό Ίδρυμα που εκπροσωπείται στον Ευρωπαϊκό οργανισμό European MOOC Consortium – EMC- και έχοντας εξασφαλίσει το σήμα ποιότητας –quality label- προσφερόμενων MOOC του φορέα OpenupEd) για την παροχή της εκπαίδευσης.
Το ΕΑΠ έχει ως βασική φιλοσοφία ότι, εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν σημαίνει απόσταση μεταξύ ιδρύματος και φοιτητή, αλλά με τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, το χάσμα όχι απλώς γεφυρώνεται, αλλά δεν υφίσταται πλέον. Επιπλέον, το ΕΑΠ μετασχηματίζεται υιοθετώντας στα νέα προγράμματα Σπουδών, τις Εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες, εναρμονισμένο με την πρακτική και τη μεθοδολογία που ακολουθείται στα αντίστοιχα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Εξωτερικού, εισάγοντας παράλληλα και νέες δραστηριότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Προωθεί το ψηφιακό, διαδραστικό υλικό και εφαρμόζει το αρθρωτό σύστημα. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επιλογής συμμετοχής σε τηλε - Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις -ΟΣΣ (online) και των πλέον καινοτόμων μεθοδολογιών της τεχνολογικά υποστηριζόμενης μάθησης. Για τους λόγους αυτούς έχει εξασφαλίσει το σήμα ποιότητας της EADTU για τα πρώτα εννέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με Εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες.
Έχει στη διάθεσή του 13 σημεία επαφής (πόλους) σε όλη την Ελλάδα, 2.500 συνεργαζόμενους ακαδημαϊκούς σε όλη τη χώρα (ΣΕΠ), εξ αποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, καθώς και βιβλιοθήκες σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, πιστοποιημένο Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας, πιστοποίηση κατά ISO9001:2015, EΛOT 1429:2008καθώς και ISO/IEC 27001:2013, ενώ είναι από τα ελάχιστα ιδρύματα που εφαρμόζει ήδη την οδηγία GDPR.
|
|
|
|
Awarded |
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια