Θεανώ Φωτίου: Έτσι κρατήσαμε την κοινωνία όρθια
Η μάχη για να κρατηθεί «η κοινωνία όρθια» δόθηκε σε ιδίαιτερα αντίξοες συνθήκες την τελευταία τριετία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Πρόνοιας αύξησε τα ποσοστά της πρόνοιας από 780 εκατ. (2015 τα χαμηλότερα όλης της Ευρώπης) σε 3 δισ. 600 εκατ. το 2019, με την πεποίθηση ότι οι επενδύσεις αυτές είναι αναπτυξιακές, ενώ η νεοφιλελεύθερη αντίληψη τις θεωρούσε σπατάλη χρημάτων, όπως δήλωσε πρόσφατα ο ΣΕΒ.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Αλληγεγγύης και Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου:
* Με τα μέτρα για τους χτυπημένους από την κρίση -τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το 2015 και 2016 και το ΚΕΑ το 2017- μειώσαμε τα ποσοστά φτώχειας και της παιδικής φτώχειας για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μειώσαμε τον πληθυσμό ακραίας φτώχειας κατά 100.000 άτομα δαπανώντας συνολικά 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ όταν μέχρι το 2015 δεν είχε δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτόν τον τομέα.
* Εφαρμόζουμε καθολικά μέτρα προστασίας για όλο τον πληθυσμό (παιδί - ηλικιωμένοι - ΑμεΑ - γυναίκες) με σκοπό την αλλαγή του μοντέλου πρόνοιας από επιδοματικό - ιδρυματικό για ευάλωτους σε καθολικής φροντίδας και αλληλεγγύης για όλους.
* Για το παιδί: 1 δισ. οικογενειακά επιδόματα από 650 εκατ. που παραλάβαμε. Το νέο επίδομα παιδιού σήμερα το παίρνουν 100.000 περισσότερες οικογένειες από τις 800.000 που το έπαιρναν. Δώσαμε voucher για 110.000 παιδιά δωρεάν σήμερα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από 70.000 παιδιά δωρεάν το 2015 με στόχο την κάλυψη δωρεάν το 2019 165.000 παιδιών. Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού μέχρι το 2019. Σήμερα 130.000 γεύματα ημερησίως δωρεάν στο Δημοτικό και σε εσπερινά σχολεία.
* Για τα ΑμεΑ: Ηλεκτρονικός φάκελος για δωρεάν αξιολόγηση στα ΚΕΠΑ (κατάργηση των 46 ευρώ), νέος πίνακας ποσοστών αναπηρίας, αύξηση των 45 μη αναστρέψιμων αναπηριών σε 145 που δεν χρειάζονται εξέταση από ΚΕΠΑ.
* Για τους Ρομά: Μετεγκατάστση 75 καταυλισμών Ρομά που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης, μέτρα για την απασχόληση, για την υγεία και την παιδεία συνολικού ύψους 150 εκατ.
* Επίδομα ενοικίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα (μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης) και διεύρυνσή του σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
* Επανιδρύουμε ένα ψηφιοποιημένο κράτος κοινωνικής φροντίδας - πρόνοιας και αλληλεγγύης με δυο πυλώνες, τον Εθνικό Μηχανισμό και τον ΟΠΕΚΑ, και νέο νόμο - πλαίσιο για όλα τα ιδρύματα καταργώντας φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, διαφθοράς και διαπλοκής. Ραχοκοκαλιά του είναι τα 240 Κέντρα Κοινότητας, τα οποία θα ενισχυθούν με:
- 100 Κέντρα Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟΙ).
- 150 ομάδες Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ).
- 25 επιπλέον Κέντρα Στήριξης Ρομά (στα σημερινά 50).
Τέλος, εντός του 2018 καταθέτουμε νόμο-πλαίσιο για την εξυγίανση όλων των ιδρυμάτων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου και συνεχίζουμε την αποϊδρυματοποίηση ΑμεΑ και παιδιών για την ένταξή τους στην κοινωνία, με τη μεταφορά της φροντίδας τους σε δομές οικογενειακού τύπου και σε ανάδοχες και θετές οικογένειες όπως ορίζει ο νόμος που ψηφίσαμε για την αναδοχή και υιοθεσία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια