Τα Σχολικά Γεύματα είναι πλέον κατάκτηση της Σχολικής Κοινότητας Επιδοκιμάζονται στην πράξη από μαθητές και εκπαιδευτικούς
Από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου ξεκίνησε η σταδιακή διανομή, των καθημερινών, ζεστών σχολικών γευμάτων. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ολόκληρη την επικράτεια και, στην Καρδίτσα πιλοτικά σε 23 από τα 58 Δημοτικά Σχολεία του νομού.
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, συνάντησε τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Έφη Μητσιάδη, προκειμένου να ενημερωθεί για την εφαρμογή του προγράμματος και να συζητήσουν τυχόν βελτιώσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η εικόνα, ήδη από τις πρώτες ημέρες που εντάχθηκαν τα σχολικά γεύματα στα σχολεία, είναι εξαιρετικά θετική και ελπιδοφόρα, διαβεβαίωσε η κ. Μιτσιάδη. Φαγητά καλομαγειρεμένα, στη σωστή ποσότητα και με υλικά άριστης ποιότητας, παρασκευάζονται, φυλάσσονται και διανέμονται σε εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που επιμελήθηκε το περιεχόμενο και τη διατροφική αξία των γευμάτων, φρόντισε να λάβει υπόψη του περιπτώσεις αλλεργιών ή τροφικές δυσανεξίες που εμφανίζουν τα παιδιά, και οι τροφές είναι ελεγμένες και για αυτές τις περιπτώσεις.
Η κ. Κατσαβριά υπενθύμισε ότι: «Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων αγκαλιάζει σήμερα 153.250 μαθητές, από 950 σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο τη σταδιακή κάλυψη του συνόλου των αναγκών, και στηρίζεται από τον προϋπολογισμό του κράτους, με 50 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Καρδίτσα έχουμε 2.975 μερίδες φαγητού για ένα σύνολο 5.645 μαθητών. Δηλαδή εξασφαλίζεται η σίτιση στο 40% των δημοτικών και στο 50% περίπου των μαθητών. Συγκεκριμένα στο Δήμο Σοφάδων σιτίζονται όλοι οι μαθητές λόγω της ιδιαίτερης κοινωνικής σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού με ένα μεγάλο αριθμό μαθητών Ρομά, δηλαδή 9 σχολεία και 957 μαθητές. Στο Δήμο Καρδίτσας εντάσσονται 14 σχολεία και 2018 μαθητές.
Τα σχολικά γεύματα δεν είναι σχολικά συσσίτια και δεν απευθύνονται στα φτωχά παιδιά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε, λόγω της κρίσης και των αναγκών που υπήρχαν. Ωστόσο, εξελίσσεται σε πρόγραμμα υψίστης παιδαγωγικής σημασίας, καθώς ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή και, παράλληλα, αντιμετωπίζει τη σχολική διαρροή.
Το πρόγραμμα είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν ενταχθεί σε αυτό και όλα τα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών. Η κυβέρνησή μας δεσμεύεται για την επέκταση του θεσμού σε όλα τα σχολεία του κράτους.
Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός ότι κάποια φαινόμενα δυσπιστίας που εκδηλώθηκαν, καθώς επιχειρούμε κάτι εντελώς νέο και σε μια λογική που ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει - μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, εξαλείφθηκαν.
Ένα σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης οικοδομείται ανάμεσα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την πολιτεία. Απόδειξη ότι έχουμε νέες αιτήσεις σίτισης, τα παιδιά τρώνε με ευχαρίστηση το φαγητό, δοκιμάζουν σταδιακά και «υγιεινές τροφές» που δεν τους αρέσουν συνήθως, όπως τα λαχανικά, και κυρίως οι γονείς αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους δέχονται γεύματα υψηλής διατροφικής αξίας, μαθαίνουν στο σχολείο να τρώνε πιο σωστά, να ευαισθητοποιούνται και να κοινωνικοποιούνται μέσα από την τροφή».
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως με την επίσκεψη της κ. Κατσαβριά στο Δημοτικό Σχολείο Ανάβρας. Οι εκπαιδευτικοί, που όπως προβλέπει το πρόγραμμα δοκιμάζουν όλα τα γεύματα πριν δοθούν στους μαθητές, μίλησαν με ενθουσιασμό για τη γεύση και την ποιότητά τους. Η βουλευτής είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους μαθητές και να επιβεβαιώσει πόσο θετικά αντιμετωπίζουν τα παιδιά το φαγητό στο σχολείο.
Η κ. Κατσαβριά, επίσης, τόνισε: «έχει μεγάλη σημασία τα σχολικά γεύματα να καταναλώνονται στο σχολείο, σε μια ζεστή συντροφιά που διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλλαγή κοινωνικών προτύπων και δεξιοτήτων.
Δεν αρκεί το ποιοτικό φαγητό για ένα ευτυχισμένο παιδί. Χρειάζεται να καλλιεργηθεί η ιδέα της παρέας και της συντροφικότητας. Των κανόνων και των κοινωνικών δεσμών που συμβάλλουν στη σφυρηλάτηση της προσωπικότητάς του.
Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν τραπεζαρίες στα δημόσια σχολεία, με το ανάλογο προσωπικό για τη διανομή του φαγητού και την καθαριότητα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια