Το 1ο ΓΕΛ Καρδίτσας στη Διεθνή Ημέρα Δεδομένων του LHC LHC World Wide Data Day (W2D2)
Η W2D2 είναι μια δράση που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (IPPOG), την ίδια ομάδα που διοργανώνει και τα International Masterclasses, και απευθύνεται σε ομάδες μαθητών Λυκείου, που ενδιαφέρονται να αναλύσουν δεδομένα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN.
Κατά τη διάρκειά της δράσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μετρήσουν τις διευθύνσεις των τροχιών των μιονίων σε γεγονότα που έχουν συμβεί στα πειράματα των ανιχνευτών ATLAS και CMS του CERN.
Τα μιόνια είναι στοιχειώδη σωματίδια παρόμοια με τα ηλεκτρόνια, με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Είναι ασταθή στοιχειώδη σωματίδια και είναι βαρύτερα από τα ηλεκτρόνια και τα νετρίνα αλλά ελαφρύτερα από όλα τα άλλα σωματίδια ύλης.
Ο ανιχνευτής CMS (Compact Muon Solenoid) είναι τοποθετημένος μέσα σε μια υπόγεια σήραγγα στο γαλλικό χωριό Cessy, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, στην περιοχή της Γενεύης. Είναι μια σύμπραξη μεταξύ περισσοτέρων από 3.800 επιστήμονες, από 43 χώρες, οι οποίοι εργάζονται σε 199 επιστημονικά ιδρύματα. Ο ανιχνευτής έχει κυλινδρικό σχήμα μήκους 21 μέτρων και διαμέτρου 16 μέτρων και ζυγίζει περίπου 12.500 τόνους και είναι ένας από τους τέσσερις ανιχνευτές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN.
Ο άλλος ανιχνευτής, ο ATLAS, ο οποίος ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στο CERN, στις 20 Νοεμβρίου 2006, χτίστηκε σε αντιδιαμετρική θέση στο δακτύλιο του LHC και μελετάει τα ίδια φαινόμενα φυσικής με τον CMS αλλά με διαφορετικές τεχνολογίες ανίχνευσης.
Οι μαθητές μέτρησαν τις γωνίες των τροχιών των μιονίων και τα δεδομένα αυτά τα «ανέβασαν» σε ένα κοινό φύλλο εργασίας με άλλους μαθητές από άλλα σχολεία από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στη δράση αυτή. Στη συνέχεια συνδέθηκαν διαδικτυακά και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων με τα σχολεία αυτά και με ερευνητές του CERN.
Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι οι Κάσσος Ευάγγελος, Λιασκοβίτης Παναγιώτης, Χαλιαμάλια Ελευθερία της Γ΄ τάξης , Κρανίτσα Αντωνία, Μπαλακτσής Χρήστος, Παπαγεωργίου Κώστας, Φασιανού Ελένη, Αντωνίου Τραγούδας Γιάννης, Καρκαλέτσου Ισμήνη της Β΄ Τάξης και Σβερώνης Σωτήρης της Α΄ τάξης. Την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης είχε ο καθηγητής του σχολείου Παναγιώτης Τσίνας, Φυσικός.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια