Για κοινωνικούς λόγους παρέχεται, με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών ακόμα και κατά τα δύο έτη από τον διορισμό τους, εάν είναι πολύτεκνοι ή έχουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους αναπηρία άνω του 67%.
Η πρώτη μέρα μιας διαφορετικής σχολικής χρονιάς



Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και οι μαθητές ήταν εκεί στο ραντεβού τους, σε μια διαφορετική σχολική χρονιά γεμάτη κανόνες και μέτρα.
Ανάμεσα στα βασικά, εκτός από τη σχολική τσάντα και τα βιβλία, είναι και η μάσκα που όπως γνωρίζουν όλοι, είναι πλέον υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων αλλά και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.
Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιου Αθηνών, και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό.
«Η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών. Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα», ανέφερε ο κ. Σύψας.
Επίσης, θεσπίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν και θα ανοίγουν σχολικές μονάδες εξαιτίας της πανδημίας.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε πριν λίγο, στην Ολομέλεια την τροπολογία που κατέθεσε για ψήφιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο θα κυρωθούν οι δύο ΠΝΠ του περασμένου Αυγούστου
Η Νίκη Κεραμέως αναλύοντας τις διατάξεις της τροπολογίας ανέφερε ότι «για κοινωνικούς λόγους παρέχεται η κατ' εξαίρεση δυνατότητα απόσπασης και κατά τα δύο πρώτα χρόνια του διορισμού του σε ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών καθώς και μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού».
Πρόκειται, όπως είπε η υπουργός «για τους μόνιμους διορισμούς που έχουν γίνει, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα και κατά τα δύο πρώτα χρόνια διορισμού αυτών των εκπαιδευτικών να μπορούν να πάρουν απόσπαση στις περιπτώσεις εκείνες που οι ίδιοι ή και οι σύζυγοί τους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή είναι πολύτεκνοι»
Αναφορικά με τη δεύτερη διάταξη της τροπολογίας, η οποία αφορά το κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω του κορονοϊού, η υπουργός Παιδείας είπε πως με την διάταξη της τροπολογίας θεσπίζεται «η δυνατότητα η επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, και πάντοτε στην βάση του πρωτοκόλλου που έχουν δώσει οι ειδικοί επιστήμονες».
Η υπουργός προσέθεσε πως «έχει συσταθεί μια ειδική μονάδα, μια task force, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα παρέχει επιπλέον καθοδήγηση στους διευθυντές εκπαίδευσης και στους διευθυντές Υγείας των Περιφερειών προκειμένου να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη εκδοθεί αναφορικά με το πότε κλείνει ενδεχομένως ένα τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγο κορωνοϊού»
Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν γυρίζει το παιδί του από το σχολείο, ο ίδιος σημείωσε ότι «εγώ θα του έπλενα τα χέρια, θα του άλλαζα τα ρούχα και θα έχω ένα σπίτι που είναι καλά αεριζόμενο. Αν υπάρχουν ηλικιωμένοι θα τους έχω παραπάνω προσοχή».
Σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ για την μάσκα, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι απαραίτητη στα παιδιά κάτω των έξι ετών, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «ο ΠΟΥ όταν έβγαλε αυτά τα στοιχεία ανέφερε ότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και ότι αποτελεί την γνώμη τους. Σεβόμαστε τον ΠΟΥ, αλλά έχουμε και εμείς γνώμη».
«Για αυτό ανοίγουν τα σχολεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα ηλικιακά. Δύσκολα κολλάνε και δύσκολα μεταδίδουν τον ιό. Τις μάσκες τις φοράμε για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα άλλα παιδιά», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα μεταξύ των μικρών μαθητών, ο κ. Σύψας είπε ότι «τότε όλα τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης θα πάνε σπίτι τους, θα γίνει τεστ σε όλα τα παιδιά της τάξης και τους δασκάλους, θα γίνει ιχνηλάτηση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός για τις άλλες τάξεις. Για να κλείσει το σχολείο πρέπει να υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές τάξεις. Όταν έχουμε περιφερειακή ενότητα με πολλά κρούσματα στην κοινότητα, τότε κλείνει το σχολείο σε τοπική βάση και για λίγες ημέρες».
«Μέσα στις τάξεις δεν ποντάρουμε στις αποστάσεις. Οι μαθητές θα αγκαλιαστούν θα φιληθούν δεν θα κρατήσουν απόσταση, είτε είναι 15, είτε είναι 25. Για αυτό προκρίνουμε τη μάσκα. Ασφαλώς θα θέλαμε λιγότερα παιδιά τις τάξεις αλλά δίνουμε οδηγίες επί του εφικτού, δεν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε σχετικά με τις ενστάσεις για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις.
Σε ό,τι αφορά στο κάθε πότε αλλά και πώς θα πρέπει να καθαρίζεται η τάξη, και αν θα πρέπει να γίνεται απολύμανση σε κάθε διάλειμμα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «ιδανικά θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός στα θρανία, τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, επίσης υπάρχει ένα ολόκληρο πρωτόκολλο για το πώς θα γίνεται ο καθαρισμός των αιθουσών, το έχουν όλοι οι δάσκαλοι. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ακολουθούν μέτρα αντισηψίας και υπάρχει και το συνεργείο καθαριότητας κάθε σχολείου που θα ακολουθεί γραπτές οδηγίες».
«Η χρήση της μάσκας στα σχολεία σίγουρα θα πάει σίγουρα για όλο το σχολικό έτος, και για του χρόνου θα δούμε», κατέληξε ο κ. Σύψας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια