ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο περιφερειαρχης αναφερθηκε στην γρηγορη συγκροτηση επιτροπων και επιτελειων τοσο απο την κεντρικη ,κρατικη διοικηση οσο και στις πειτροπες που βρεθηκαν στα σημεια καταγραφων.
Σε Υπουργεία στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Κώστας Αγοραστός για να τρέξουν γρήγορα οι αποζημιώσεις του Ιανού
Ανοίγει άμεσα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα gov.gr, όπου επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟΣ μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά από κύκλο συναντήσεων και συνεργασιών που είχε στην Αθήνα με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων ενημέρωσε για τα εξής:
- Για τις αποζημιώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών:
Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης www.gov.gr όπου καταθέτουν αιτήσεις αποζημίωσης νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι αποζημιώσεις αφορούν την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, ύψους 5.000 ευρώ για πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
«Ευχαριστώ για τη συνεργασία τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και όλους όσοι εργάζονται προκειμένου να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες» δήλωσε ο Κ. Αγοραστός. Τα κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις ζημιάς σε περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις και διαθέτουμε επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Οι φάκελοι που ολοκληρώνονται αποστέλλονται άμεσα στο Υπουργείο.
- Για τις αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου:
Σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ανακοινώθηκε ότι θα καλυφθεί στο 100% η ζημιά των πληγέντων αγροτών. Σε ότι αφορά στον γεωργικό εξοπλισμό, ακολουθείται ειδική διαδικασία για την αποζημίωση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί αποζημίωση 100% για τον κατεστραμμένο αγροτικό εξοπλισμό. Στο 100% αποζημιώνεται και το ζωικό κεφάλαιο. «Οι διαδικασίες είναι πρωτόγνωρες, γρήγορες και διαφορετικές» δηλώνει ο κ. Αγοραστός.
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με θέμα την πορεία των έργων αποκατάστασης σε Καρδίτσα, Αλμυρό, Τρίκαλα και Φάρσαλα, ένα μήνα μετά την επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός. Όπως ενημέρωσε ο κ. Αγοραστός έχει αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία -Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών- η πλήρης καταγραφή του ζημιών σε υποδομές, χάρτες με τα σημεία όπου εντοπίζονται οι καταστροφές καθώς και οι αποκαταστάσεις που έγιναν. Το ύψος της πλήρους αποκατάστασης των υποδομών αρμοδιότητας Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέρχεται σε 274 εκατομμύρια ευρώ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε τις αποκαταστάσεις προσβασιμότητας σε όλα σχεδόν τα χωριά, επισκεύασε γέφυρες, καθάρισε τα ποτάμια Καράμπαλη και Γάβρα, προχωρά σε καθαρισμούς σε Ενιπέα, Πάμισο και Πηνειό, ύψωσε αναχώματα και προχωρά με γρήγορο ρυθμό στην εκτίμηση των ζημιών στις επιχειρήσεις. Το κράτος και η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Αγοραστός λειτούργησαν γρήγορα, με πρωτόγνωρες διαδικασίες και ανταποκρίθηκαν άμεσα για την αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την καταβολή των 5.000 και 8.000 ευρώ. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις ζημίας σε επιχειρήσεις σε Τρίκαλα, Φάρσαλα και Μαγνησία ενώ στην Καρδίτσα σε σύνολο 3.000 περίπου επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις. Με πρωτόγνωρη ταχύτητα προχωρούν και οι αποζημιώσεις του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου καθώς έχει αλλάξει η όλη διαδικασία του ΕΛΓΑ ενώ υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία για την αποζημίωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εξοπλισμού. Την προσεχή Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εργασίας στη Λάρισα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γ.Γ. Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο για τον περαιτέρω συντονισμό όλων των εν εξελίξει διαδικασιών.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Καρδίτσα ζητώντας:
-Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την αποκατάσταση των υποδομών και την
ανάταξη της τοπικής οικονομίας
-Ίδρυση μεταπτυχιακού τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στην Καρδίτσα και
-Γραφείο Αποκατάστασης Πλημμυροπαθών με έδρα την Καρδίτσα
Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης τα φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη, Σκοπιάς και Μουζακίου αλλά και να δρομολογηθούν εξελίξεις για τον Αχελώο.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Εχουμε αποκαταστήσει όλες τις προσβασιμότητες ακόμη και σε δύσβατα σημεία και παρά την γραφειοκρατία.
Σε πάνω από 100 σημεία αποκαταστήσαμε την κυκλοφορία, αποκαταστήσαμε αναχώματα και κάναμε καθαρισμούς ποταμών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΕΝΩ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ο κ. Νούσιος
Βρισκόμαστε ένα μήνα ( για την ακρίβεια 42 ημέρες) μετά το χτύπημα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας ΙΑΝΟΣ. Ένα μήνα που πραγματικά ως Π.Ε Καρδίτσας είχαμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια σε έκταση και σε μέγεθος προβλήματα. Οι υποδομές στη περιοχή ευθύνης μας ( οδικό δίκτυο, γέφυρες κλπ) είχαν υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή, σε κάποιες περιπτώσεις ολική.
Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε με βάση την αταλάντευτη αρχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, που ήταν μία και μοναδική: ταχύτητα. Με οργανωμένο σχέδιο και αφού καταγράψαμε τις ζημιές, άρχισε η αποκατάστασή τους σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Τ.Κ. Με μηχανήματα της Π.Ε Καρδίτσας και μισθωμένα, ξεκινήσαμε παρεμβάσεις ( διανοίξεις, διευθετήσεις κοίτης ποταμών και χειμάρρων, επανακαθαρισμό καναλιών, στήριξη αναχωμάτων κ.α) και μάλιστα σε σημεία όπου η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που είχε αλλάξει τη γεωμορφολογία.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στην τοποθέτηση γέφυρας bailey από το στρατό στη θέση της γέφυρας Καραϊσκάκη, όπου οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στην ταχύτατη αντίδραση του Περιφερειάρχη και στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποίησε τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, σε άμεση συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κων/νο Φλώρο.
Επιπλέον με συνεχόμενες παρεμβάσεις όπως στην επαρχιακή οδό προς τις Τ.Κ Ραχούλας και Καστανιάς στη θέση ‘’ Κανόνια’’, στη γέφυρα Ανθοχωρίου, στη γέφυρα Φυλακτής, στο οδικό κύκλωμα της Λίμνης Πλαστήρα, στην παράκαμψη της γέφυρας Μπαλάνου και σε διάφορα άλλα σημεία, καταφέραμε να δώσουμε έστω και προσωρινές λύσεις, στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Σήμερα, ένα μήνα μετά, έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλες τις Τ.Κ των ορεινών ιδιαίτερα Δήμων.
Πέρα όμως από τις τεχνικές παρεμβάσεις υλοποιήσαμε και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών. Στην Π.Ε Καρδίτσας πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με την υφυπουργό Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, το Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαο Δούκα και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούσαν επιχειρήσεις της περιοχής μας που είχαν καταστραφεί, θέματα των εργαζομένων σ΄αυτές και βέβαια τις αποζημιώσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και ζωικό κεφάλαιο. Ένα μήνα μετά έχουμε παραλάβει 3.380 αιτήσεις από επιχειρήσεις που επλήγησαν και προχωρά κανονικά η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Ως Π.Ε Καρδίτσας δείξαμε και το κοινωνικό μας πρόσωπο. Από την πρώτη στιγμή η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση όλης της χώρας έγινε πράξη με την αποστολή βοήθειας. Αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Αττικής, όπου πάλι ήταν καθοριστική η παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Περιφερειακές Ενότητες, Σύλλογοι, Οργανώσεις, μεγάλες εταιρίες, αλλά και απλός κόσμος έστειλε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Τη βοήθεια αυτή συγκεντρώσαμε σε ειδικό χώρο και μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει πάνω από 120 τόνους τρόφιμα, ζωοτροφές, ρούχα , κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης σε πληγέντες, αλλά και κοινωνικές δομές, σύμφωνα με τις καταγραφές των Δήμων και των Τ.Κ.
Σαφώς και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Όμως είμαστε εδώ με συγκεκριμένο σχέδιο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τα συναρμόδια υπουργεία, τους κοινωνικούς φορείς και όλους τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, για να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα, μετά και την έγκριση των σχετικών πιστώσεων.
Θέλω, ολοκληρώνοντας, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, για την ταχύτητα, την συνέπεια και το πραγματικό ενδιαφέρον προς την πληγείσα Π.Ε Καρδίτσας. Συνεχίζουμε δυνατά το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο κ. Τσιάκος
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας αναφέρθηκε στις ενέργειες που ήδη έγιναν τονίζοντας πως ο Δήμος Καρδίτσας χρειάζεται 100 και πλέον εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε έργα. Μεταξύ άλλων είπε:
«Η Καρδίτσα χτυπήθηκε από την θεομηνία του αιώνα. Δεν έμεινε κανένας που να μην πληγεί. Από την επόμενη μέρα ήρθαν κλιμάκια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Υπήρξαν γρήγορες αποζημιώσεις. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε κόσμο που ξεσπιτώθηκε. Επρεπε με τις υπηρεσίες μας να γίνουν γρήγορα έλεγχοι. Δώσαμε περίπου 1450 επιδόματα των 600 ευρώ και υπάρχουν σε εκκρεμότητα άλλες 150. Από Δευτέρα θα αρχίσουν και τα επιδόματα οικοσκευών.
Ως Δήμος δώσαμε περίπου 7 εκατ. ευρώ εως σήμερα σε τοπικούς εργολήπτες για αποκαταστάσεις. Μαζέψαμε πάνω από 22.000 τόνους απορριμμάτων που αντιστοιχούν σε σκουπίδια άνω του ενός έτους.
Με το αναπτυξιακό πρόγραμμα που διεκδικούμε, μπορείς να σηματοδοτήσεις με συγκεκριμένα έργα, πως παρά την καταστροφή μπορείς να κάνεις την περιοχή καλύτερη. Αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκες σε έργα περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Εκτιμώ ότι σύντομα, μαζί με τα έργα υποδομών και όσα εντάσσονται στο ΒΑΑ ο Δήμος θα έχει ακόμη καλύτερη όψη.»
Ο κ. Κουτρομάνος
Στα 160 εκατ. ευρώ προσδιόρισε το ποσό που απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι καταστροφές στην ΠΕ Καρδίτσας, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημ. Κουτρομάνος σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνια.
"Το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της ΠΕ Καρδίτσας είναι περίπου 1800 χιλιόμετρα και ένα στραγγιστικό δίκτυο 500 χιλιομέτρων. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι αυτή την καταστροφή σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα και να κρέμεται επί της κεφαλής μας και το θέμα της τήρησης νόμιμων διαδικασιών που προβλέπει η γραφειοκρατία. Από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης κινητοποίησε προς βοήθειά μας καθηγητές Πανεπιστημίου και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό της Εγνατίας Οδού με εμπειρία σε έργα υποδομών. Κινητοποιήσαμε το σύνολο του εργολαβικού δυναμικού και το σύνολο των μηχανημάτων της Καρδίτσας, κάναμε παρέμβαση σε πάνω από 100 σημεία, δίνοντας πρόσβαση –έστω και με δυσκολίες- παντού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια