Παράταση σε Δήμους και πολίτες για τους δασικούς χάρτες
Λόγω μεγάλης καθυστέρησης των δήμων και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των αγροτών ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε παράταση σε Δήμους και πολίτες για τους δασικούς χάρτες.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:
* Παράταση στην υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους Δήμους, έως τις 16 Ιουλίου 2018.
* Παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, για όλους τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2018.
* Τίθεται όριο στην εξέταση από τις ΕΠΕΑ αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν έως 25.9.17, έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.
* Παράταση στη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 8 Αυγούστου 2020.
Ο Αν. ΥΠΕΝ δήλωσε ότι σκοπός της παραπάνω νομοθέτησης είναι:
* να εξυπηρετηθεί και να ολοκληρωθεί το 2020 το μεγάλο έργο των δασικών χαρτών που ουσιαστικά ξεκίνησε μέσα στο 2017 μετά από 40 χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς,
* να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο έλλειμμα συμμόρφωσης 50 και πλέον δήμων οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για την ανάρτηση των οικιστικών ορίων εδώ και δύο χρόνια και μετά από πολλές παρατάσεις
* να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών όσoν αφορά τις επιδοτήσεις, με την εναρμόνιση της ημερομηνίας αντιρρήσεων με
την καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τους αγρότες ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
* να δεσμευτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να προχωρήσουν στην εξέταση των αντιρρήσεων που εκκρεμούν από το 2017, επιλύοντας και τα δικά τους θέματα χρηματοδότησης των επιτροπών
* να εξυπηρετηθούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τη διάταξη για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 για γεωργική καλλιέργεια.
Σύμφωνα τον Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο, με την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, τη διαμόρφωση προδιαγραφών για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών, και την επικείμενη διαμόρφωση της δασικής στρατηγικής, η Ελληνική Δασοπονία εκσυγχρονίζεται, περνάει από το γραφειοκρατικό επίπεδο των πράξεων χαρακτηρισμού στο παραγωγικό επίπεδο το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη του 1% του ΑΕΠ από τα δάση της χώρας μας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια