ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΕΟΣΚ)

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας, επηρεάζει δυσμενώς και περιθωριοποιεί όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τη νεολαία. Αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, ανεργία, έλλειψη ελπίδας, αδιαφορία για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
    Μέσα σ αυτό το δυσμενές περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιούνη.
Στον τομέα του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος γίνονται βήματα προς τα πίσω και δρομολογούνται και εφαρμόζονται  πολιτικές  ενάντια στο περιβάλλον 
    Στις μέρες μας το περιβάλλον βάλλεται από παντού
 - Η αφειδώς χορήγηση αδειών για ανεμογεννήτριες στα βουνά (μοναδική περίπτωση στον δυτικό κόσμο) με συνέπεια την  καταστροφή των ορεινών όγκων και του τοπίου από «πράσινες επενδύσεις»,
- Το πρόσφατο νομοσχέδιο για ξεπούλημα ακτών και παραλιών αλλά και λιμνών
- Η πρόσφατη απόφαση των υπουργών περιβάλλοντος των χωρών της Ε.Ε. για την ελεύθερη διακίνηση στα μεταλλαγμένα προϊόντα
- Οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη,
- Η κατάργηση ή την  συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,
- Η νομιμοποίηση καταπατήσεων γης και αυθαιρέτων κτισμάτων,
- Η διάλυση του Πράσινου Ταμείου,
- Τα αφύλακτα δάση με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα της λαθροϋλοτομίας και της λαθροθηρίας,
 - Η αδιαφορία – ανικανότητα να προστατεύσουν τα λίγα εναπομείναντα δάση μας από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
    Το περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς προς όφελος ενός σχεδιασμού ανάπτυξης χωρίς κανόνες, που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
    Στον ΕΟΣΚ πιστεύουμε  ότι το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και οι Αισθητικές Αξίες που προστατεύονται από κοινού με το άρθρο 24 του Συντάγματος αποτελούν τη μεγάλη «προίκα» της Ελλάδας για μια άλλου τύπου ανάπτυξης προς όφελος της φύσης και της κοινωνίας.
    Εμείς από την πλευρά μας και στο μέτρο που μας αναλογεί, προβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας και της περιοχής, μας προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην προσέλκυση ενός ειδικού κοινού που είναι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και των ήπιων μορφών ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον.
    Η εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η πείνα και η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγεία, η ειρήνη και ο αγώνας ενάντια στις διακρίσεις, είναι θέματα που δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι οργανισμοί.
    Χρειάζεται η κοινή δράση των πολιτών στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον Κόσμο για να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές κατακτήσεις. 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%