Από 1-5 Μαΐου οι «Μέρες Παράδοσης 2016». Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα των ετήσιων εκδηλώσεων που διοργανώνει το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας
Αρχίζουν την Τετάρτη οι εκδηλώσεις «Μέρες Παράδοσης 2016» που φέτος έχουν τον τίτλο «Τα δημοτικά τραγούδια και ως ψηφίδες της ιστορίας» κλείνοντας έτσι τον κύκλο της θεματικής ενότητας, με την οποία ασχολήθηκε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας την περίοδο 2015-2016 και είχε ως κύριο θέμα το δημοτικό τραγούδι. Μέσα από την ομάδα καταγραφής του Απόλλωνα, τη διοργάνωση του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου 2016 και το οποίο συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και είχε τον τίτλο «Δημοτικό τραγούδι και Ιστορία», την έκδοση του τόμου των πρακτικών αυτού, την έκδοση του βιβλίου «Τα δημοτικά τραγούδια της Καρδίτσας», το οποίο περιλαμβάνει 500 τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, την ηχογράφηση και κυκλοφορία δυο cds με τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Κέντρου ΑΠΟΛΛΩΝ κατάφερε να ανακαλύψει και να συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό, το οποίο είναι στη διάθεση των ανθρώπων που αγαπούν και ερευνούν την παράδοση του τόπου μας.
Πλούσιο είναι και το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων « Μέρες Παράδοσης», που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας-Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη με το εργαστήρι παραδοσιακής καραγκούνικης ενδυμασίας και ασκήσεις μουσικοκινητικής αγωγής που απευθύνονται στα παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου Καρδίτσας.
Οι μικροί φίλοι του 2ου Παιδικού Σταθμού και των 1ου και 2ου Βρεφονηπιακών Σταθμών της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παραδοσιακή ενδυμασία του τόπου τους και μέσα από διάφορες ασκήσεις μουσικοκινητικής αγωγής θα κάνουν το πρώτο τους σεργιάνι στους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια της Καρδίτσας. Στόχος του εργαστηρίου παραδοσιακής ενδυμασίας και των μουσικοκινητικών ασκήσεων αγωγής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά φυσικά και αβίαστα κάποια από τα βασικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η ενδυμασία, το τραγούδι και ο χορός. Για τον σκοπό αυτό την Τετάρτη 1 Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 10.30 π. μ. θα επισκεφτούν τους παιδικούς σταθμούς κλιμάκια του Κ.Ι. Λ..Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» στελεχωμένα από τις εκπαιδευτικούς με ειδικότητα στους χορούς Γιώτη Έφη, ταμία του Απόλλωνα, Τζέλλα Σοφία, Έφορο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, την Υπεύθυνη της Επιτροπής Εργαστηρίου της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων Μπάλλα Μαίρη και μέλη του Δ. Σ. του Απόλλωνα έχοντας ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για αυτή τη συνάντηση, που σίγουρα θα ευαισθητοποιήσει τα παιδιά.
Το Σάββατο 4 Ιουνίου και 17.00-19.00 μ. μ. στα Γραφεία του Απόλλωνα, Βασιλικής Μετάξη 7 θα παραγματοποιηθεί σεμινάριο παραδοσιακών χορών και τραγουδιών που απηυθύνεται στους δασκάλους, στους ερευνητές του χορού και στους χορευτές και η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Θα διδάξουν οι: Κώστας Σαχινίδης, διδάκτορας κοινωνιολογίας του χορού, χορούς του Πόντου, ο Απόστολος Φιρφιρής, τ. Σχολικός Σύμβουλος, σεργιάνια του κάμπου της Θεσσαλίας και η Γιώτη Ευθυμία, καθηγήτρια φυσικής αγωγής τραγούδια του ορεινού όγκου της Καρδίτσας. Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Οι εκδηλώσεις «Μέρες Παράδοσης 2016» κορυφώνονται την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 11.00 π. μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέτρο, όπου θα πραγματοποιηθεί μια μουσικοχορευτική παράσταση στην οποία παίρνουν μέρος: Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», η Χορευτική Ομάδα Πεζούλας, το Κέντρο Πολιτιστικών Ερευνών Πεδινής Θεσσαλίας, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «Καλλίχορος», ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού και το Χορευτικό Τμήμα του Απόλλωνα.
Η χορωδία και τα χορευτικά τμήματα θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν με τη συνοδεία μιας αξιόλογης ορχήστρας που απαρτίζεται από τους: Χρήστο Κιτσόπουλο, κλαρίνο, Στέφανο Γεωργίου, βιολί, Βασίλειο Νταλάρα, τραγούδι, Μάριο Σαριμιχαηλίδη, λαούτο-τραγούδι και Γιάννη Σερίφη, κρουστά. Την ευθύνη παρουσίασης του προγράμματος ανέλαβε η Βανέσσα Στυλοπούλου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια