Γνωριμία με το Γάλα Γαϊδούρας –τα απίστευτα οφέλη Του Σπυρίδη Αναστάσιου, Συμβούλου Ορθομοριακής Διατροφής

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Τα τελευταία χρόνια, μετά και τις επιστημονικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, έρχεται στο προσκήνιο σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ένας παλιός αλλά παρεξηγημένος φίλος. Ο Γάϊδαρος! Το συμπαθές τετράποδο, που ήταν ο αγόγγυστος   σύντροφος του αγρότη στον περασμένο αιώνα, εκτοπίστηκε από τον άνθρωπο (που δελεάστηκε από την εκβιομηχάνιση της γεωργίας), αλλά τώρα επανέρχεται μάλλον θριαμβευτικά , για να μας θυμίσει ότι «μόνο όταν μας λείπει κάτι, είναι τότε που εκτιμούμε την πραγματική του αξία»! 
Είναι χαρακτηριστική η ιστορία ενός ζευγαριού Βέλγων, που όταν είχε πάει διακοπές στην Αρκαδία πριν 15 περίπου χρόνια, ζήτησαν να πάρουν στη χώρα τους δύο γαϊδουράκια που είχαν εγκαταλείψει τα αφεντικά τους. Μετά από ένα χρόνο, ήρθαν πάλι στην Ελλάδα και πήραν άλλα δύο ζώα. Σήμερα, έχουν μια μεγάλη φάρμα όπου εκτρέφουν γαϊδούρια, πουλάνε το γάλα τους που είναι ανάρπαστο, σε πολύ υψηλή τιμή ενώ φτιάχνουν από αυτό, φυσικά καλλυντικά, περιζήτητα στην Ευρώπη.
Το γάλα γαϊδούρας ήταν γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήδη, στην αρχαία Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα (με πρώτο τον Ιπποκράτη) και στην αρχαία Ρώμη, αλλά και στο Βυζάντιο, το χρησιμοποιούσαν ως συμπλήρωμα ή ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος και πάνω από όλα ως ένα ελιξήριο για μία σειρά από παθήσεις -ιδιαίτερα για την ανοσία, για τις κάθε ειδών φλεγμονές, την κόπωση, την αδυναμία  και  βέβαια ως το υπέρτατο καλλυντικό.  Είναι γνωστή άλλωστε,  η περίπτωση της βασίλισσας Κλεοπάτρας –σύμβολο της ανεξίτηλης από το χρόνο ομορφιάς-  και των διάσημων καθημερινών της λουτρών,  αποκλειστικά με γάλα γαϊδούρας!  Οι ιστορικοί της εποχής, αναφέρουν ότι για τον σκοπό αυτό, ήταν στην υπηρεσίας της πάνω από 500 γαιδουρομάνες!!
Ποια Ιλαρά…- Γάλα Γαϊδούρας!
Η παραδοσιακή χρήση του γάλακτος γαϊδούρας στον περασμένο αιώνα, το συμπεριλάμβανε στην αντιμετώπιση του κοκίτη και κάθε είδους βήχα, την ιλαρά και κάθε δερματική ασθένεια και ιδιαίτερα σε κάθε περίπτωση αλλεργίας.
Σήμερα, κάθε επιστημονική έρευνα που γίνεται για το γάλα γαϊδούρας , έρχεται όχι μόνο να επιβεβαιώσει τις κατά παράδοση ιδιότητες του, αλλά επιπλέον να  προσθέσει και νέες…
Πολλοί παιδίατροι στον κόσμο, το συστήνουν σε περιπτώσεις αλλεργίας, τόσο στο αγελαδινό γάλα, όσο και στο φαρμακευτικά τροποποιημένο! Επιπρόσθετα νέες έρευνες, αποκαλύπτουν τη μεγάλη ωφέλεια του γαϊδουρινού γάλακτος σε όλες τις αυτοάνοσες  παθήσεις, τις εγκεφαλοπάθειες και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παραπληγίας!
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία στροφή προς την εκτροφή γαϊδάρων σε διάφορα μέρη, για την παραγωγή γάλακτος και παραγώγων του με τα απίστευτα πραγματικά οφέλη.  Κάποιοι πάλι, προχωρούν ένα ποιοτικό σκαλοπάτι  παραπέρα: τη βιολογική εκτροφή γαϊδάρων… 
Αυτή τη στιγμή, η πιο καθετοποιημένη μονάδα βιολογικής εκτροφής  γαϊδάρων, με ευρωπαϊκά  πρότυπα, είναι αναμφισβήτητα η Φάρμα Μετσόβου του ζεύγους Μπούγα. Η Φάρμα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης του Μετσόβου Ιωαννίνων, στον οικισμό Χρυσοβίτσας  και σε μια έκταση 18 στρεμμάτων, εκτρέφονται 250 γαϊδούρια που παράγουν σε ημερήσια βάση φρέσκο παστεριωμένο γάλα.
Το κατάστημα Βιολογικών προϊόντων «ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟ», στη Δημοτική Αγορά, αυτό το Σάββατο στις 11 Νοεμβρίου στις 12.30 μ.μ,  θα οργανώσει μία εκδήλωση  για το Γάλα Γαϊδούρας. Θα προηγηθεί μία σύντομη διάλεξη για τα εκπληκτικά οφέλη του συγκεκριμένου γάλακτος,  ενώ την τιμητική τους  θα έχουν οι παραγωγοί από τη Φάρμα Μετσόβου, που θα  μας κατατοπίσουν για το δύσκολο εγχείρημά τους και θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους… Θα γίνει γευσιγνωσία του φρέσκου γάλακτος Γαϊδούρας και επίδειξη καλλυντικών από αυτό, στην είσοδο του καταστήματος, ελεύθερη για όλους, αλλά οι θέσεις για την ομιλία, στο πατάρι του καταστήματος είναι περιορισμένες…  

 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Average: 1 (1 vote)

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%