Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Έρωτας και Δημοτικό Τραγούδι» τον Ιούνιο στο Μορφοβούνι

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή


Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Έρωτας και Δημοτικό Τραγούδι» το οποίο είναι αφιερωμένο στον Claude Fauriel  και την προσφορά του στην Ελλάδα, στα Γράμματα και την συμβολή του στον Αγώνα του 1821, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1,2 και 3 Ιουνίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης στο Μορφοβούνι.

Διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Καρδίτσας και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με την υποστήριξη του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας - υπηρεσία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής, η προϊσταμένη των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Καρδίτσας κα. Ελπινίκη Αγγελίνα και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Αργυρίου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και μίλησαν για τη σημαντική αυτή διοργάνωση.
Ο κ. Τσιαντής τόνισε πως ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα έχει ισχυρή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα και θα συνεχίσει να έχει, στηρίζοντας σπουδαίες εκδηλώσεις.
Από την πλευρά της η κα. Αγγελίνα αναφέρθηκε στην προκήρυξη του συνεδρίου, λέγοντας τo Δημοτικό Τραγούδι είναι από τις σπουδαιότερες μορφές της λαϊκής λογοτεχνίας, που απεικόνισαν το σύστημα σκέψεις των προβιομηχανικών κοινωνιών. Αποτέλεσε ένα ουσιώδες στοιχείο στην επιτέλεση των διαφόρων του κύκλου της ζωής αλλά και συνέδραμε την προσπάθεια στους χώρους εργασίας και της σχόλης. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Τραγούδι ως κείμενο συνιστά σπουδαίο είδος της λαϊκής λογοτεχνίας, όπως έχει αναδειχθεί από πολλές μελέτες.
Το Συνέδριο θα εστιάσει στη σχέση και τη θέση του έρωτα , με οποιαδήποτε μορφή, στο Δημοτικό Τραγούδι. Είναι ένα πεδίο , στο οποίο καταγράφεται τα αισθητικά πρότυπα για τη γυναίκα και τον άνδρα. Την ίδια στιγμή, ο έρωτας αναδεικνύεται σε μορφή εκδήλωσης παθών, συγκρούσεων και αντιμετώπισης της πολιτισμικής και εθνοτικής ετερότητας.
Ακολούθως παρουσίασε τους στόχους του συνεδρίου, που είναι :
1. Να αναδειχθεί και αναλυθεί η έννοια του Έρωτα μέσα από τον στίχο των δημοτικών τραγουδιών, αναδεικνύοντας βαθύτερα την ποιητική, αισθητική, λογοτεχνική και μουσική έκφραση της ψυχής του λαού μας.
2. Να εμπλουτιστεί η Γνώση, να εντοπιστούν και αναδειχθούν πολιτισμικά, κοινωνικά και άλλα στοιχεία σχετικά με την αξία και την θέση του έρωτα στον καθημερινό βίο των Ελλήνων, τις σχέσεις των δύο φύλων, τις κοινωνικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές των δύο φύλλων, και γενικά ό,τι μπορεί να συνεισφέρει στην ανάδειξη του θέματος με σύγχρονους όρους και διεπιστημονική προσέγγιση.
3. Να τιμήσουμε το έργο του Γάλλου ακαδημαϊκού και μελετητή - εκδότη της πρώτης συλλογής δημοτικών τραγουδιών της Ελλάδος, σε δύο τόμους (Παρίσι 1824 - 1825). Μέσα από αυτό να αναδείξουμε την αξία του φιλελληνικού του έργου, το οποίο βοήθησε σημαντικά τον Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων, παρέχοντας τότε ηθική και πνευματική βοήθεια ανυπολόγιστης αξίας.
4.Να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις τοπικές κοινωνίες στοχεύοντας στην αλληλοτροφοδότηση.
Δράσεις
Μέσα από την συλλογή και έκθεση αρχειακού και ιστορικού υλικού, στοχεύουμε στην ενίσχυση του νεοσύστατου Τοπικού Αρχείου Δημοτικής Μουσικής των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Καρδίτσας, το οποίο προέκυψε από την δωρεά αρχείου του Π. Νάννου, συγκεντρώνοντας σε πρώτη φάση υλικό για την Δυτική Θεσσαλία.
Οι Άξονες του Συνεδρίου
1. Ο Έρωτας στο Δημοτικό Τραγούδι. α) Έρωτας και ετερότητα. β) Η ομορφιά. γ) Πάθος και ατυχείς έρωτες. δ) Έρωτας και ανδρεία.
2. Ερωτικά μοτίβα του ερωτικού τραγουδιού και η μετάπλασή τους σε άλλες μορφές λογοτεχνίας και τέχνης.
3. Ο Claude Fauriel και το Δημοτικό Τραγούδι στην Ελλάδα.
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 1/6/2018, το απόγευμα και η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Claude Fauriel και την προσφορά του στην Ελλάδα, στα Γράμματα και την συμβολή του στον Αγώνα του 1821.
Το Σάββατο και την Κυριακή, θα γίνουν ανακοινώσεις, γραπτές ή προφορικές παρεμβάσεις. Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση με αρχειακό και άλλο υλικό, ενώ πολιτιστικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν  δημοτικά τραγούδια.  
 
Προϋποθέσεις  για την συμμετοχή
1.Το συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους και δεν έχει κόστος εγγραφής/συμμετοχής. Απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, μεταπτυχιακούς και άλλους φοιτητές, μελετητές του δημοτικού τραγουδιού, ερευνητές και ανθρωπολόγους, εθνολόγους, εθνομουσικολόγους, λαογράφους και φιλολόγους και δημιουργούς που αξιοποιούν το Δημοτικό Τραγούδι.
2. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως ομιλητές, πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής όπου αναγράφονται τα ατομικά στοιχεία και η ιδιότητα, το θέμα και περίληψη αυτού. και να το αποστείλουν στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας ηλεκτρονικά gaknk@otenet.gr ή ταχυδρομικά ΓΑΚ Αρχεία Ν. Καρδίτσας Τέρμα Επτανήσου  Τ.Κ 43132 Καρδίτσα. Όσες προτάσεις δεν επιλεγούν για ανακοίνωση θα μπορούν να αναρτηθούν σε ειδικό χώρο ως posters
3. Προϋπόθεση, οι ανακοινώσεις να είναι εναρμονισμένες με τους στόχους του Συνεδρίου και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του θέματος Έρωτας και Δημοτικό Τραγούδι. Κάθε ομιλητής έχει στην διάθεσή του 15 λεπτά για προφορική ανάπτυξη του θέματος και περί τις 3.000 λέξεις για να συμπεριληφθεί η εργασία τους στα πρακτικά του Συνεδρίου.
4.Οι ανακοινώσεις πρέπει να έχουν την βιβλιογραφική τεκμηρίωση και να αναφέρουν τις πηγές αν πρόκειται για πρωτογενές υλικό. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία θα ανακοινωθεί.
5. Προθεσμία υποβολής εργασιών ορίζεται από 13/11/2017 μέχρι 15/2/2018. Μέχρι 30/4/2018 να υποβληθούν οι εργασίες ηλεκτρονικά, ενώ ένα μήνα μετά το συνέδριο θα γίνει η κατάθεση της τελικής εργασίας για να συμπεριληφθεί στα πρακτικά.
6. Τα πρακτικά θα κυκλοφορήσουν σε έντυπη και ψηφιακή μορφή εντός τετράμηνου από το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου. 
7. Το Συνέδριο θα αναλάβει την κάλυψη των εξόδων των προσκεκλημένων εισηγητών.
8. Όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν μπορούν θα λάβουν ανάλογη βεβαίωση παρακολούθησης ή συμμετοχής στο Συνέδριο.
 
Η Επιστημονική Επιτροπή
Πρόεδρος..
 Ευάγγελος Αυδίκος : Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. avdikos[at]uth[dot]dr,
Μέλη.
1. Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστηνίου Δυτικής Μακεδονίας/Διευθυντής ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή», tkotopou[at]gmail[dot]com,
2. Οικονόμου Λεωνίδας, Αν. καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ecol[at]otenet[dot]gr
3.Αναπκ.Καθηγηήτρια Κοιν. Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
4.. Τσιμουρής Γιώργος, Αν. καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, tsimourisg[at]yahoo[dot]com
5. Γιακουμάκη Βασιλική, επ. καθηγήτρια Κοιν. Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, yiakoumaki[at]uth[dot]gr
6. Δέλτσου Ελευθερία, επ. καθηγήτρια Κοιν. Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, eldelt[at]uth[dot]gr
7.Τραγάκη Δάφνη, επ. καθηγήτρια Κοιν. Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, daphnetr[at]otenet[dot]gr
8.Χρυσανθοπούλου Βασιλική, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών , vchrys[at]phil.uoa[dot]gr, 6974051585
 9.. Ανδρουλάκη Μαρία, Ερευνήτρια – Μουσικός Β΄ βαθμίδας Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, mandrou[at]academyofathehs[dot]gr
 10.. Θανόπουλος Γιώργος, πρ. επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, gthanop[at]phol.uoa[dot]gr
11.Δαλιανούδη , Ρενάτα, λέκτορας μουσικής λαογρεαφίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, renatadalianoudi[at]gmail[dot]com
12..Δανιήλ Χρήστος, Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, διδάσκων ΕΑΠ και ΑΠΚΥ, daniilchris[at]gmail[dot]com
13.. Κούγκουλος Αθανάσιος, Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΙΔΙΠ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, a.kougkoulos[at]cyta[dot]gr
14.. Κοζιού Σόνια, Φιλόλογος /Διδάκτορας Εθνομουσικολογίας,

soniakoziou[at]hotmail[dot]com
 
15. Μπουκάλας Παντελής, Δημοσιογράφος/ποιητής, υπ. Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου

16. Ψυχογιού Ελένη, λαογράφος, πρ. Ερευνήτρια του ΚΕΕΛ Ακαδημίας Αθηνών, psychogiou.eleni[at]gmail[dot]com,
 
Η Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος:  Ευάγγελος Αυδίκος : Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 avdikos[at]uth[dot]gr
 
Αντιπρόεδρος: Ολγα Χρήστου Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ol.christou[at]gmail[dot]com
Γραμματέας : Ελπινίκη Αγγελίνα, προϊσταμένη ΓΑΚ- Αρχείων Ν. Καρδίτσας aggelinaelp[at]gmail[dot]com,
 
Μέλη:
1. Καραμπινά Μαρία Ιστορικός, συνεργάτης Πολιτισμού, Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Κεφαλάς  Ηλίας, pοιητής, hlkef[at]otenet[dot]gr
Κλήμος Γιώργος .Σ. Δάσκαλος ερευνητής τοπικής ιστορίας
Κοζιού Βάσω, πρόεδρος ΚΙΛΕ ΑΠΟΛΛΩΝ Καρδίτσας, koziou51[at]gmail[dot]com
Κυπαρίσης Παναγιώτης ποιητής/σκηνοθέτης
Μπώλος Παρμενίων, Φιλόλογος - Δοκιμιογράφος
Νάνος Σεραφείμ Πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Μορφoβουνίου
Ντάλλας Θέμης, ΕΔΙΠ Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ποταμούσης Γιάννης, Καθηγητής Πληροφορικής ΓΑΚ- Αρχείων Ν. Καρδίτσας  giapot[at]hotmail[dot]com
Σταματόπουλος Γιώργος, Δημοσιογράφος, gstamatopoulos[at]efsyn[dot]gr
Στεργιόπουλος Θωμάς, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα tom.stergiopoulos[at]gmail[dot]com
Τσάβαλος Τάσος, Γραμματέας Μορφωτικού Συλλόγου Μορφοβουνίου atsavalos[at]gmail[dot]com,
Φωτάκης Κώστας Σ. Δάσκαλος
 
ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ.
Μπάρκα Ευαγγελία Ιδιωτικός Υπάλληλος
Χαβδούλας Αλέξης Καθηγητής φιλόλογος
Γιώτη Έφη Γυμνάστρια- Δασκάλα χορού .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Average: 5 (2 votes)

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%