Dubai Chocolate: Γιατί θα είναι η viral σοκολάτα και το 2025
Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η Dubai Chocolate πιθανότατα προέρχεται από το Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το μυστικό της ωστόσο βρίσκεται στη Sarah Hamouda, την ιδρύτρια της Fix Dessert Chocolatier με έδρα το Ντουμπάι και influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θεωρείται και η δημιουργός της.
Η επιχειρηματίας μοιράστηκε σε TikTok και Instagram ότι όλα ξεκίνησαν με τις λιγούρες της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο σύζυγός της δεν μπόρεσε να βρει το τέλειο επιδόρπιο για εκείνη στο Ντουμπάι, οπότε επινόησε ένα δικό της: σοκολάτα γεμιστή με κρέμα φιστικιού και τραγανό καταΐφι. Σύντομα, η λιχουδιά έγινε viral στο TikTok.
Η τόσο απλή σύλληψη της ιδέας, έχει επιτρέψει σε κάθε έναν -επαγγελματία και μη- να μπορεί να αναδημιουργήσει αυτή τη μοντέρνα σοκολατένια λιχουδιά – αλλά μπορεί να την ονομάσει Dubai Chocolate ή όπως αναρωτιέται και η Deutsche Welle, τελεί υπό αποκλειστική ονομασία;
Πες μου το όνομά σου
Τα ονόματα προϊόντων με βάση την προέλευση μπορούν να προστατευθούν παγκοσμίως ως εμπορικό σήμα. Για παράδειγμα, ο όρος Champagne προορίζεται για αφρώδεις οίνους από την περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία.
Η Πράξη της Γενεύης της Συμφωνίας της Λισαβόνας είναι μια διεθνής συνθήκη στην οποία συμμετέχουν 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της ΕΕ, η οποία προστατεύει βασικά τα προϊόντα με βάση τη γεωγραφική ονομασία μιας χώρας, μιας περιοχής ή ενός τόπου όπου παρασκευάζεται ένα προϊόν.
Όμως, όπως εξήγησε ο δικηγόρος ευρεσιτεχνίας Rüdiger Bals, η προστασία αυτή ισχύει μόνο για τις χώρες που συμμετέχουν στη συνθήκη – και τα ΗΑΕ δεν είναι μέλος της. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν τον όρο «Dubai Chocolate» στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
Ακόμα, διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν προστασία. Τα ΗΑΕ θα μπορούσαν «θεωρητικά να καταχωρίσουν το συγκεκριμένο προϊόν ως γεωγραφική ένδειξη εντός της δικαιοδοσίας τους», ανέφερε το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων της Γερμανίας στην DW σε δήλωσή του, και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση για προστασία στην ΕΕ.
Μια σοκολάτα, ένα ισχυρό εμπορικό σήμα
Όλα αυτά συστήνουν μια θεωρία, που δεν έχει βρει εφαρμογή στην πράξη, καθώς αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, influencers, ακόμη και μεγάλοι κατασκευαστές σοκολάτας, όπως η ελβετική εταιρεία Lindt, αγκαλιάζουν την τάση και πωλούν τα δικά τους προϊόντα με την ονομασία Dubai Chocolate.
Ενδεικτικό της απήχησης του συγκεκριμένου γλυκού ήταν ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρχαν περισσότερες από 30 αιτήσεις εμπορικού σήματος από τις 4 Δεκεμβρίου 2024.
Ωστόσο, ο Bals αμφιβάλλει ότι οι αιτήσεις αυτές θα είναι επιτυχείς, διότι «ο νόμος περί εμπορικών σημάτων εξετάζει κατά πόσον ένας όρος είναι διακριτικός και ο όρος “Dubai Chocolate” ως τέτοιος πιθανότατα δεν έχει επαρκή μοναδικότητα», δήλωσε.
Ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται γενικά στη σοκολάτα με γέμιση κρέμας φιστικιού με κανταΐφι, θυμίζοντας κατά πολύ τη χρήση του όρου «σοκολατένιος Άγιος Βασίλης», ο οποίος επίσης δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα, επειδή είναι ευρέως κατανοητός ως γενικός όρος για μια σοκολατένια φιγούρα σε σχήμα Άγιου Βασίλη.
Ο Bals πιστεύει επίσης ότι η απλή προσθήκη του ονόματος του κατασκευαστή είναι απίθανο να παρέχει επαρκή διάκριση.
Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν προσπαθήσει να κατοχυρώσουν παραλλαγές, όπως για παράδειγμα ο γερμανός YouTuber Kiki Aweimer με το όνομα «Kiki’s Dubai Chocolate». Αλλά δεδομένου ότι η σοκολάτα της Aweimer πιθανότατα δεν διαφέρει αρκετά από τη σοκολάτα Ντουμπάι άλλων κατασκευαστών, το προϊόν μάλλον δεν θα μπορέσει να καθιερωθεί ως εμπορικό σήμα.
Σύμφωνα με τον Bals, η χρήση του όρου σοκολάτα Ντουμπάι θα μπορούσε, επιπλέον, να δημιουργήσει «ζητήματα παραπλανητικής εκπροσώπησης», καθώς οι νόμοι περί εμπορικών σημάτων απορρίπτουν όρους που «υπονοούν ψευδή γεωγραφική σύνδεση». Αυτό σημαίνει ότι το να αποκαλείται ένα προϊόν σοκολάτα Ντουμπάι μπορεί να είναι παραπλανητικό αν κανένα συστατικό – όπως η σοκολάτα ή τα φιστίκια – δεν προέρχεται στην πραγματικότητα από το Ντουμπάι.
Η δημιουργός σιωπά παρά την παγκόσμια τρέλα
Η αρχική δημιουργός, η Sarah Hamouda και η εταιρεία της Fix Dessert Chocolatier, θα μπορούσαν θεωρητικά να κατοχυρώσουν τον όρο σοκολάτα Ντουμπάι ως εμπορικό σήμα στη Γερμανία ή την ΕΕ. Η DW επικοινώνησε με την εταιρεία σχετικά με τα πιθανά σχέδια για προστασία, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε το άρθρο.
Παρά τα άλυτα ζητήματα εμπορικών σημάτων, ένα πράγμα είναι βέβαιο: φέτος, αμέτρητες σοκολάτες Ντουμπάι θα απολαμβάνονται παγκοσμίως.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια