Ο Πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με αγρότες σε Καρποχώρι και Αγ. Θεόδωρο
Δυο χωριά του κάμπου της Καρδίτσας, τον Άγιο Θεόδωρο και το Καρποχώρι, επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες και να πληροφορηθεί τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε κτήμα που καλλιεργείται το φυτό Ιπποφαές, όπου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες και ενημερώθηκε για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος.
Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο χωριό Άγιος Θεόδωρος με την ομάδα παραγωγών Ιπποφαές, όπου και ενημερώθηκε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ποικιλίες του συγκεκριμένου φυτού, για τη διαφοροποίηση του τελικού προϊόντος σε σχέση με το κόστος παραγωγής, για το χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία των ανθρώπων.
Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του προς τους παραγωγούς, ο κ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε:
«Σας επισκέπτομαι με πολύ μεγάλη χαρά. Από εσάς ξεκινάω την επίσκεψή μου στη Θεσσαλία, από τη δική σας οργάνωση. Ακριβώς γιατί θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι οι καλλιέργειες, ειδικά αυτές οι οποίες έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Ενημερώθηκα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για την πρωτοβουλία σας και για τη δυνατότητα που έχετε - όντας πια απόλυτα κατατοπισμένοι - να ξεκινάτε από το χωράφι και να καταλήγετε στο ράφι των πελατών εκτός Ελλάδας.
Ήρθα λοιπόν, να με ενημερώσετε για τις πρωτοβουλίες σας, αλλά και για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζετε».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατευθυνόμενος προς το χωριό Καρποχώρι, σταμάτησε και συνομίλησε με νέο μελισσουργό, ο οποίος και του παρουσίασε σημαντικές καινοτομίες που αφορούν τη μελισσοκομία, ενώ τον ενημέρωσε και για τα σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με αγρότες στο Καρποχώρι, ανέφερε τα εξής:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι σήμερα στο χωριό σας και που μου δίνεται η ευκαιρία να έχω μαζί σας μια χρήσιμη και δημιουργική συζήτηση για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Είμαι εδώ, γιατί πιστεύω πραγματικά στη δυναμική της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχετε ακούσει πολλές φορές και από πολλούς πολιτικούς. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα και να περάσει από την λογική των μεγάλων επιδοτούμενων καλλιεργειών σε πιο δυναμικές, πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπου η κινητήριος δύναμη πίσω από την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής θα είναι να έχουμε το μυαλό μας πάντα στον τελικό καταναλωτή. Τι θέλει ο τελικός καταναλωτής; Θέλει να παράγουμε προϊόντα τα οποία θα είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και τελικά προσοδοφόρα για τους αγρότες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.
Είχα την ευκαιρία πριν έρθω να συζητήσω μαζί σας να επισκεφθώ ένα χωράφι το οποίο παράγει Ιπποφαές και να μιλήσω με τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα παραγωγών. Και μέσα από αυτήν τη διαδικασία παράγουν και προωθούν ένα προϊόν εξαιρετικά καινοτόμο, ένα προϊόν το οποίο είναι και εξαιρετικά κερδοφόρο για εκείνους τους αγρότες οι οποίοι θα επιλέξουν να το καλλιεργήσουν. Αυτό το μικρό παράδειγμα δείχνει το μέλλον. Ποιο είναι το μέλλον; Το μέλλον είναι ομάδες παραγωγής, καλά οργανωμένες, με στόχευση σε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να τυποποιηθούν και να κατευθυνθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά - δεν θα γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη - προφανώς χρειάζεται και η στήριξη της Πολιτείας, μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική, η οποία θα στηρίξει τον αγροτικό τομέα, τον πρωτογενή τομέα με έργα και όχι με λόγια.
Το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι καθοριστικό. Ξέρετε ότι εμείς από την επίσκεψη την οποία είχα κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, είχαμε ζητήσει στο πλαίσιο μιας συλλογικής λογικής που έχουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Πιέσαμε πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση και ευτυχώς η Κυβέρνηση, αυτήν τουλάχιστον την πρότασή μας, μετά από πολύ μεγάλη πίεση και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, την υιοθέτησε. Είναι μια μόνο παράμετρος των παρεμβάσεων οι οποίες μπορούν να γίνουν. Συνολικά εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία. Δεν αφορά μόνο το Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια. Εμείς εισηγούμαστε και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός 2 ετών.
Προφανώς, υπάρχουν και άλλες πτυχές που αφορούν στο κόστος της παραγωγής, όπως το κόστος του ρεύματος, όπως τα γενικότερα ζητήματα διαχείρισης της αγροτικής γης. Θα σταθώ, όμως, και πάλι σε κάτι το οποίο το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Στην ανάγκη να μπορούμε να επιτυγχάνουμε αυτό το οποίο ονομάζουμε οικονομίες κλίμακος. Να μπορούμε, δηλαδή, να ενώνουμε παραγωγικές δραστηριότητες έτσι ώστε μέσα από μια νέα λογική οργάνωσης παραγωγών, μακριά από τις παλιές, κακές συνήθειες των συνεταιρισμών, που τόσο μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακριβώς αυτές τις οικονομίες κλίμακος που χρειαζόμαστε.
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο δεν αφορά τόσο πολύ εσάς, αλλά αφορά τις περιοχές εκείνες όπου έχουμε μεγάλες καλλιέργειες σε θερμοκήπια αφορά και το κόστος της ενέργειας. Παραδείγματος χάριν, στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται ήδη πολύ σοβαρές προσπάθειες να μπορούμε να καλύπτουμε το κόστος της ενέργειας των θερμοκηπίων μέσα από γεωθερμία. Αυτό θα δώσει στις παραγωγές μας ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και, πραγματικά, είναι κρίμα που τέτοιες πρωτοβουλίες εκεί που έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε τζάμπα ενέργεια, δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί μέχρι σήμερα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια