Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει προβληματικές στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, οι τράπεζες λένε «όχι»
Σε αντιπαράθεση με τις τράπεζες φέρνει την κυβέρνηση το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, με εξαίρεση την επιστρεπτέα προκαταβολή, όλων των επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες και χαρακτηρίζονται ως προβληματικές, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όπως έγραψε χθες το Σin, στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία για τους αποκλεισμούς των θεωρούμενων ως προβληματικών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα για επιδότηση επιτοκίων σε δάνεια (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), όπως και από την πρώτη φάση του προγράμματος για δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς αφήνονται χωρίς υποστήριξη χιλιάδες επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης και δημιουργείται κίνδυνος μαζικών λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας.
Για να δοθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση, όπως δήλωσαν στη Βουλή ο Α. Γεωργιάδης και σε συνέντευξη ο Χρ. Σταϊκούρας, έχει ζητήσει από την Κομισιόν να επιτρέψει κατ' εξαίρεση να μπορούν να μετέχουν στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας και οι προβληματικές επιχειρήσεις, εφόσον ο αριθμός των εργαζομένων τους δεν ξεπερνά τους 250 -ήδη η Κομισιόν εξετάζει να επιτρέψει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν λιγότερους από 50 εργαζομένους.
Αν δοθεί θετική απάντηση, οι προβληματικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να καταθέσουν αιτήσεις στις τράπεζες για δάνεια στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος των εγγυημένων δανείων, ενώ ήδη έχουν μείνει έξω από τον πρώτο, όπου ζήτηση δανείων έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά (έχουν ζητηθεί δάνεια άνω των 19 δισ. ευρώ, ενώ μπορούν να δοθούν μόλις 3,5 δισ. ευρώ). Ήδη, εξάλλου, στις προβληματικές επιχειρήσεις με έως 50 εργαζομένους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν, ως την Παρασκευή, αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή.
Όμως, αυτοί οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης φαίνεται ότι προσκρούουν στις αντιδράσεις των τραπεζών. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ξεκαθάρισε μιλώντας στη Βουλή, ότι σωστά οι προβληματικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τα προγράμματα χορήγησης δανείων με κρατική υποστήριξη, καθώς είναι αναγκαίο να αποφευχθεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο κ. Χαντζηνικολάου υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση από τα προγράμματα που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση δεν μπορεί να φθάσει στις οικονομικά ασθενέστερες επιχειρήσεις και θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις, όπως έχει ήδη γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα με την παροχή εγγυήσεων από το κράτος απευθείας στις επιχειρήσεις. Αυτό, βέβαια, όπως σημείωσε ο κ. Χαντζηνικολάου, υπόκειται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Το ερώτημα πλέον είναι αν οι τράπεζες, ακόμη και στην περίπτωση που επιτραπεί από την Κομισιόν η συμμετοχή ορισμένων προβληματικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, θα «χαλαρώσουν» τα δικά τους κριτήρια, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα και σε αυτές τις επιχειρήσεις. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό δεν φαίνεται πιθανό και παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν συνθήκες ασφυξίας τους επόμενους μήνες οι ασθενέστερες ελληνικές επιχειρήσεις.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια