2 ΔΙΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εισροή περισσότερων από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως έκανε γνωστό η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, ύστερα από συνάντηση εργασίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη στο ΥΠΑΠΕΝ.
Αφού συνεχάρη τον κ. Τσιρώνη, η επίτροπος ανέφερε ότι την Τρίτη 6 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, αναμένεται να ψηφίσει θετικά προκειμένου να διατεθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά χρηματοδότηση στο 100% των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Στόχος για την κ. Κρέτσου είναι «να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και να μην μπαίνουν όρια στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα», όπως είπε. Επεσήμανε ότι η μέχρι σήμερα απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91% ενώ η επερχόμενη αλλαγή στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να αγγίξει το 100%.
Ενστάσεις από το ΔΝΤ
Ωστόσο, αναφορικά με τον προγραμματισμό που παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
Τέλος, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, συζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του, καθώς και οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν από όλες τις πλευρές.
Μηνύματα από τους Ευρωπαίους
Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup με μηνύματα προς την Αθήνα.
«Πολλή δουλειά μένει να γίνει ακόμα», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.
Όπως σημείωσε, είναι «στο συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους». «Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Δεν θα ζήσουμε ένα νέο δράμα»
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, από την πλευρά του κάλεσε την Αθήνα να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις-προαπαιτούμενα εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «θα αποφευχθεί ένα νέο δράμα, μια νέα τραγωδία, ένα νέο σίριαλ με την Ελλάδα»
Πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για να λάβει οικονομική στήριξη 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο πρόγραμμα. «Είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση, τόσο για τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις, όσο και για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε ότι το θέμα αυτό δε θα συζητηθεί στο Eurogroup. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και
Ανάπτυξης προβλέπουν ότι υπό «εξαιρετικές συνθήκες» θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση. Η Επιτροπή εξετάζει, κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εξαιρετική συνθήκη» για να υπάρξει ευελιξία, δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας, ότι «πρόκειται για μια νομικής και οικονομικής φύσεως δουλειά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Μεταρρυθμίσεις το συντομότερο»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
«Το βήμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πριν μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια