Τσίπρας: Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα αλλά ελάφρυνση χρέους για να απογειωθεί η οικονομία
Για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Euronews, ενώ δεν έλειψαν και τα καρφιά για το ΔΝΤ. Ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα αλλά την αναγκαία ελάφρυνση χρέους, ζήτημα για το οποίο φαίνεται ότι θα αναλάβει και ο ίδιος πολιτική πρωτοβουλία.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7%, (αντί του πρωτογενούς ελλείμματος του 0,25% που ήταν ο στόχος και ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα 0,76%) σημαίνει ότι υπερκεράσαμε το στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%, σε μια χρονιά μάλιστα πολύ δύσκολη για την Ελλάδα. Με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, capital controls αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας.
«Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν διότι εργαστήκαμε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή. Συμμαζέψαμε τις σπατάλες του κράτους, δώσαμε ανάσα στην οικονομία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πάνω από 5 δισ. στην ελληνική οικονομία και για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορροφητικότητα, είχαμε ένα εξαιρετικό ρεκόρ στον τουρισμό, καταφέραμε και υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα κατά 2 δισ., ενώ ταυτόχρονα αποκλιμακώσαμε την ανεργία η οποία μειώθηκε κατά 1,5%» επεσήμανε. Και συμπλήρωσε: «Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς».
Αναφορικά με το εάν τελικά αυτά τα αποτελέσματα θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω», συμπληρώνοντας με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ: «Αν τελικώς όλοι έχουν κάνει τεράστια λάθη με λάθος επιλογές και λάθος προβλέψεις να μην αφεθούν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη».
Τόνισε δε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα, αλλά την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη.
Τέλος, αναφορικά με την κυβερνητική πλειοψηφία και εάν θα μπορέσουν να περάσουν από την Βουλή όλα τα νομοσχέδια, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σημερινή κυβέρνηση έχει λάβει εντολή υλοποίησης μιας δύσκολης συμφωνίας, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και όχι πριν. «Για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήξερε τι είναι πάνω στο τραπέζι. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας. Γι’ αυτό λέμε και ξαναλέμε: ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Δε ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής». Με μια προϋπόθεση: «Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και, βεβαίως, δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον να επιμένουν σε αυτό γιατί τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδουν».
Με τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurostat για το 2015 ανά χείρας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε εκστρατεία για να φύγει από τις πλάτες της Ελλάδας τόσο το υπέρογκο χρέος, όσο και η απαίτηση για έκτακτα μέτρα. Ο ίδιος, μια ημέρα πριν το Eurogroup και ενώ η αξιολόγηση «σχεδόν έκλεισε», με συνέντευξή του έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα, μετά και τα νέα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία, δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα αλλά ελάφρυνση χρέους.
Κάτι που μετέφερε και στους συνομιλητές του,σ τις τηλεφωνικές συνομιλίες που πραγματοποίησε. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός διατύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα που παρουσίασε σήμερα η Eurostat. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δίχως επιπρόσθετα μέτρα.
Και μπορεί το Eurogroup της Παρασκευής να μην βγάλει απόφαση για τα θέματα αυτά, αλλά θα μετρηθούν οι προθέσεις από τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές.
Άλλωστε η εκπρόσωπος της Κομισιόν προεξόφλησε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, κάτι που σημαίνει μη απόφαση. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη του αναμενόμενου.
Ειδικότερα η Άνικα Μπράιντχαρντ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 είχε στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Πρόκειται για απόκλιση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το στόχο, αλλά προς τη θετική κατεύθυνση.
Αναφορικά με το χρέος, από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι το 2015 κυμάνθηκε στα 311,452 δισ. ευρώ ή 176,9% του ΑΕΠ. Ερωτηθείσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια