Ολοκληρώθηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση για το πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην Βαμβακοκαλλιέργεια
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ διοργάνωσαν την 1η Πανελλήνια Συνάντηση για το πρόγραμμα «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην Βαμβακοκαλλιέγεια», στην Λάρισα.
Στη Συνάντηση συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου καθώς και γεωπόνοι των ΔΑΟΚ από όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, που ασχολούνται με το πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμοζόταν σε περιορισμένη έκταση από το 2002 στο Νομό Λάρισας με επιτυχία.
Ύστερα από τη μεγάλη ζημιά που έγινε στη χώρα από το πράσινο σκουλήκι το 2010, με ενέργειες του νεοεκλεγέντα το 2011 Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλη τη Θεσσαλία και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα. Την ίδια περίοδο συστήθηκε από τον Περιφερειάρχη Ομάδα Διαχείρισης Αγροτικών Κρίσεων, ο Συντονιστής της οποίας, Δρ. Δημήτρης Σταυρίδης. Επίσης υπήρξε Συντονιστής της Ομάδας Ειδικών Επιστημόνων, που συνέταξε τον «Οδηγό Ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέγειας» και είναι αναρτημένος από το 2015 στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ. Στον Οδηγό αναφέρονται τα μέτρα και οι μέθοδοι ορθολογικής διαχείρισης της καλλιέργειας του βαμβακιού.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της 1ης Συνάντησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις και εμπειρίες των απασχολούμενων στο πρόγραμμα υπαλλήλων και έγιναν προτάσεις για βελτίωση του καθώς και ένταξη νέων συστημάτων και τεχνολογιών. Στη Συνάντηση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Μελέτης της ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού σε φυτοφάρμακα», που διερευνήθηκε στην περιοχή της Λάρισας, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τις καλλιέργειες και την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής. Αποφασίσθηκε η συνέχιση της διερεύνησης της ανάπτυξης ανθεκτικότητας με την υποστήριξη του ΥΠΑΑΤ.
Τα αποτελέσματα των εργασιών θα προωθηθούν προς το ΥΠΑΑΤ για εφαρμογή προς όφελος των βαμβακοπαραγωγών και της εθνικής οικονομίας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια