Α. Ξανθός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Διεθνής αναγνώριση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα
Στη διεθνή αναγνώριση των προσπαθειών του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το Ρέθυμνο. Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο ο κ. Ξανθός, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) -με αφορμή τα 40 χρόνια από τη Διακήρυξη της 'Αλμα-'Ατα το 1978- ο πρόεδρος της ΠΟΥ και επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι, υπάρχει εντυπωσιακή πρόοδος στην χώρα, στο θέμα της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο μοντέλο των μονάδων οικογενειακής φροντίδας που αναπτύσσονται και αφορούν στις ΤΟΜΥ, τις τοπικές ομάδες υγείας.
Όπως θύμισε ο κ. Ξανθός, πριν από λίγους μήνες ο Τέντρος Αντάνομ είχε επισκεφθεί και ο ίδιος την ΤΟΜΥ Κερατσινίου, όταν βρέθηκε στην Ελλάδα, εκφράζοντας το θαυμασμό του αλλά και το ενδιαφέρον του για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και το πώς αυτές εξελίσσονται και προσφέρουν στο πνεύμα της ισότητας μέσα στην κοινωνία.
Υπουργοί από πάρα πολλές χώρες του κόσμου παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και τα βήματα που έχουν κάνει σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις χώρες τους, όμως στη συγκεκριμένη συνδιάσκεψη ξεχώρισε η Ελλάδα, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας: «Αυτή η διεθνής αναγνώριση είναι το αποτέλεσμα των πολύ σημαντικών βημάτων που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού σε θέματα υγείας, μέσω της ρύθμισης για την κάλυψη των ανασφάλιστων που είναι πάρα πολύ σημαντική», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει αποσύνδεση του δικαιώματος στην Υγεία από τη εργασία, την ασφάλιση, το εισόδημα και την καταγωγή ή την εθνικότητα των ανθρώπων. Προτάξαμε αυτή την μεγάλη και ανθρώπινη μεταρρύθμιση στην πολιτική υγείας και στην κοινωνική πολιτική της χώρας».
Ο Ανδρέας Ξανθός είπε επίσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μεταξύ του 2016 και 2017 «έχουμε για πρώτη φορά μείωση των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών που ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 14,4% το 2016 και έπεσαν στο 10,9% το 2017. Είναι λοιπόν ορατά τα αποτελέσματα, υπάρχει η ένδειξη πως αρχίζει και μειώνεται η ανισότητα στη φροντίδα υγείας κάτι που οφείλεται στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στο Εθνικό σύστημα υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Είναι κυρίαρχο το θέμα σύμφωνα με τον υπουργό, της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, καθώς και το θέμα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας σε περίοδο κρίσης και εν μέσω μέτρων λιτότητας. «Όλοι αναγνωρίζουν πως όχι μόνο προωθείται μία σοβαρή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού στην ολιστική προσέγγιση των αναγκών υγείας των πολιτών, αλλά μπορέσαμε να αποδείξουμε πως μόνο μέσα από μία ομάδα υγείας που, μαζί με τους γιατρούς, και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες υγείας μπόρεσαν να ενεργοποιηθούν και να προσφέρουν στον πολίτη, στην κοινωνία. Υπάρχει δηλαδή μία νέα κουλτούρα στην Ελλάδα η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς και είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που είχε και την απόλυτη συνεργασία και με τα στελέχη του Υπουργείου αλλά και με τα στελέχη σε επιστημονικό επίπεδο και νοσηλευτικό επίπεδο από όλες τις μονάδες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».
Όλα όσα γίνονται στην υγεία πρέπει όπως είπε ο υπουργός να γίνει αντιληπτό, πως αφορά σε μία θετική εξέλιξη για ένα στοίχημα το οποίο είχε βάλει η κυβέρνηση από το 2015 και είχε θέσει ως προτεραιότητα ο Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα πια το ίδιο στοίχημα αφορά και στη νέα περίοδο, μετά το μνημόνιο, δεδομένου ότι αφού σε αυτό τον τομέα τον κρίσιμο για το κοινωνικό κράτος τη συνοχή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, καταφέραμε μέσα στην κρίση και μέσα στο μνημόνιο να κάνουμε όλα αυτά, μπορούμε λοιπόν πολύ περισσότερα από δω και στο εξής. Να προχωρήσουμε και να γίνουν κοινωνικά εφικτά και ανταποδοτικά, όλα όσα αφορούν στο στοίχημα της κυβέρνησης στην μετά τα μνημόνια περίοδο, μετά την αυστηρή εποπτεία, για την αναβάθμιση του κράτους δικαίου και της οικονομίας, για την αναδιοργάνωση και εξυγίανση της Δημόσιας Υγείας στο σύνολο της, για την παιδεία και την ασφάλεια των πολιτών, σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια