ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΡΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ
Εντείνονται οι διεργασίες για την αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ευρώπη μετά και από τη δημοσίευση έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας στα πλαίσια της BIS, η οποία πιστοποιεί τον καταλυτικό ρόλο του κλάδου στη χρηματοδότηση ΜμΕ και την ανάπτυξη της οικονομίας. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες και την αποκάλυψε το sofokleousin.gr έχει αναχθεί σε μείζον θέμα και αποτελεί «άσσο» στα χέρια των συνεταιριστικών τραπεζών.
Του Χρήστου Φράγκου
Όπως επισήμανε το sofokleousin.gr από την έρευνα προκύπτει ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τις μεγάλες τοπικές και από τις πολυεθνικές τράπεζες στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και συνεπώς και στην εμπέδωση της αναπτυξιακής δυναμικής.
Παράλληλα λόγω της δομής και του μεγέθους τους οι Συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα στις προκλήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενες πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.
Η συζήτηση για τον ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών που έχει ανοίξει και καιρό στο πλαίσιο του ευρύτερου επανασχεδιασμού του τραπεζικού συστήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση.
Η αρχική πολιτική της υπερσυγκέντρωσης του συστήματος με στόχο την ενδυνάμωση των συστημικών τραπεζών φαίνεται ότι εγκαταλείπεται, ενώ η έκθεση της Bank of Finland δίνει επιπλέον βέλη στη φαρέτρα των συνεταιριστικών τραπεζών.
Έντονες είναι οι διεργασίες και στα διακλαδικά και ευρωπαϊκά όργανα των συνεταιριστικών τραπεζών όπου επαναχαράσσεται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο. Καλά πληροφορημένες πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκαλύπτουν στο sofokleousin.gr ότι η νέα διαπραγματευτική γραμμή θα είναι η σύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με την ανάπτυξη και η προσπάθεια διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων με στόχο την ταχύτερη και πιο ορθολογική κατανομή τους στην οικονομία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των ζητούμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο συζητείται ηδιασύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών –όπου αυτό είναι δυνατό- με τις περιφέρειες και το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να λειτουργούν διαδραμματίσουν κεντρικό ρόλο στην επιλογή υποψηφίων για χρηματοδότηση και διαχείριση των πόρων.
Στην Ελλάδα ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του ορίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο το οποίο βρίσκεται στο 2% και είναι απαγορευτικό για την είσοδο ξένων επενδυτών και μεγάλων funds.
Υπό συζήτηση βρίσκεται και το ζήτημα των εποπτικών κεφαλαίων καθώς και της διάρθρωσης τους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια