ΣΑΦΗΣ ΜΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Κάλεσμα στην Ευρώπη να αναλάβει δράση για την απομείωση του χρέους της Ελλάδας, μεταφέρει Αμερικανός αξιωματούχος, εντείνοντας τις πιέσεις των ΗΠΑπρος την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση για τη μείωση των συνολικών επιπέδων χρέους της Ελλάδας» συνδέοντας παράλληλα το θέμα με τις επενδύσεις που θα «ξεκλειδώσουν» μόνο αν το ελληνικό χρέος είναιβιώσιμο.
«Η Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρέχοντας τεχνική βοήθεια και προσωπικό» φέρεται να λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να επανέλθει οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα.
«Η έκκληση των ΗΠΑ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηχεί τη θέση που έχει λάβει και το ΔΝΤ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα αν η Ευρωζώνη δεν δεσμευτεί σε μια διαδικασία ελάφρυνσης του επίσημου χρέους» σχολιάζει το πρακτορείο.
Πιέσεις και από το ΔΝΤ
Τη Δευτέρα, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, διεμήνυσε σε συνέντευξή του στο ίδιο μέσο ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να δεσμευτούν για μία αποδεκτή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πριν το Ταμείο χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα.
«Οι υποσχέσεις επανεξέτασης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας δεν θα είναι επαρκείς παρά μόνο θα συνοδευτούν από συγκεκριμένους όρους μείωσης του δανειακού βάρους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λίπτον, συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο «θέλει πολύ περισσότερα από μια γενική διαβεβαίωση… Θέλει συγκεκριμένες λεπτομέρειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα μπει σε βιώσιμη τροχιά».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι οι τέσσερις προτεραιότητες που το Ταμείο θέτει για το νέο πρόγραμμα είναι: α. η εφαρμογή των υπεσχημένων πολιτικών, β. οι διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, γ. η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και δ. η αντιμετώπιση του χρέους.
Τα μηνύματα της Ευρώπης
«Δεν πρέπει να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, την Τετάρτη στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όμως, από την άλλη πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τους «θεσμούς», διότι αυτή η τήρηση είναι το προαπαιτούμενο για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, κυρίως που να αφορά τους επενδυτές ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Μεταφέροντας τς προτεραιότητες των Ευρωπαίων πιστωτών, δεν παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε με τους «θεσμούς».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια