ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Για ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό κατηγόρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στη θέση που διατύπωσε απόψε ο κ. Μητσοτάκης για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.
«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».
«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021.
Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη ; Να μη φεύγουμε ακόμα ; Να περιμένουμε ως το 2017 ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κος Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχειλώθηκε αυτή η παρένθεση; Κύριε Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».
Επιπλέον για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών κατηγόρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως η αναφορά του στο θέμα του χρέους απηχεί «την σταθερή θέση του κ. Σόιμπλε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος».
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε από τη μία πλευρά έχουμε το ΔΝΤ να ζητάει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα αλλά ταυτόχρονα να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα, που ζητάει το ΔΝΤ, και ότι χρειάζεται ελαστικότητα, να λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούν να δώσουν διαγραφή χρέους. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας : «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».
Για απύθμενο θράσος κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική της για τους έμμεσους φόρους και κατήγγειλε ότι σήμερα προχωρά σε μια εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης αν και είχε αναλάβει δεσμεύσεις για μέτρα 7,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.
«Από μνήμη δεν τα πάτε καλά. Αλλά από θράσος, έχετε περίσσευμα. Λέτε ότι η κυβέρνηση βάζει φόρους, αντί να περικόψει δαπάνες. Υπονοώντας δηλαδή ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επέλεγε αποκλειστικά το δεύτερο δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τις δεσμεύσεις που εσείς είχατε, τι μέτρα θα παίρνατε, αν παραμένατε το Γενάρη του 2015 στη κυβέρνηση: 'Αμεσα 2 δισ. επειδή πέσατε έξω στο στόχο του 2014, μέτρα ύψους 2 δισ. για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2015, άλλα 3,7 δισ. για να πιάσετε τον στόχο του 2016. Σύνολο μέτρων 7,7 δισ. Μόνο για τη διετία 2015-2016».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα κάλυπτε το κενό των 7,7 δισ. περικόπτοντας δαπάνες. «Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Τι θα κάνατε δηλαδή; Θα το κλείνατε το μαγαζί κύριε Μητσοτάκη; Δεν Θα το κλείνατε. Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε αλλά και νέους φόρους θα επιβάλλατε. Γιατί αλλιώς τα 7,7 δισ. δεν βγαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το αστείο περί φοροκαταιγίδας» γιατί είναι ψευδές και συκοφαντικό. «Την ξέρουμε τη συνταγή σας. Και περικοπή δαπανών, και φόροι, και υιοθέτηση των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Σήμερα κάνουμε το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα σημάνει μια νέα, δημιουργική εποχή για την Ελλάδα. Μια εποχή που θα έχει και αυτή τις δυσκολίες της όμως θα έχει και προοπτική» και τόνισε ότι «απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί».
«Αυτό που μένει είναι και η άλλη πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή μας συμφωνία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», είπε ο κ. Τσίπρας γιατί, όπως τόνισε, «ήρθε πλέον ο καιρός η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια θετικών εξελίξεων και παραγωγός θετικών ειδήσεων. Και είναι θετική είδηση ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους για πρώτη φορά συζητείται με τη δέουσα προσοχή στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις, ακούει προτάσεις, ανταλλάσσει απόψεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έφτασε η ώρα να ληφθούν και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις.
«Εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε για ουσιαστική και ρεαλιστική λύση για το χρέος.
Για μια ουσιαστική απομείωση, ώστε να αφαιρέσουμε βάρη από τους πολίτες που θα πάρουν στις πλάτες τους το έργο της ανασυγκρότησης αυτού εδώ του τόπου, τα επόμενα χρόνια. Τους νέους και της νέες αυτής της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι και σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα δεν είναι μόνη της πλέον.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δήλωση του Ζ. Γιούνκερ ότι «από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά και τους έχουμε δώσει λίγα» και κάλεσε τη ΝΔ να παραδειγματιστεί και να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια.
Την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση αδικιών, ανακοίνωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από έσοδα μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ και πρόσθεσε ότι στους ένστολους θα δοθεί η δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, επικαλούμενος και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα βρεθούν οι κωδικοί.
«Δεν γίνεται να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν οι κωδικοί από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Στενοχωριέστε γιατί τους θεωρείτε πελατεία σας, αλλά δεν υπάρχει πελατεία, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και εμείς θα τους στηρίξουμε».
Για «εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και με αιχμή αναφορές των στελεχών της στο νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έκανε λόγο για «απαράδεκτες εκφράσεις» και απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της ΝΔ είπε: «δεν σας επιτρέπω να μιλάτε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και προδοσίας».
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το Ταμείο αυτό έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, όταν η απαίτηση των δανειστών ήταν για έδρα του στο Λουξεμβούργο και να βρίσκεται υπό ξένη διοίκηση.
Επίσης, επισήμανε ότι τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από την Βουλή, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.
Ακόμη, μέσω του Ταμείου δίνεται η δυνατότητα για αξιοποίηση τμημάτων της δημόσιας περιουσίας και για να δημιουργηθούν νέες αξίες προς όφελος της ελληνικής Οικονομίας και δεν επιχειρείται ξεπούλημα όπως συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ.
Σκληρή, προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα αποδόμησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε μία "συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και την Ευρώπη για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια". Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του για την επόμενη ημέρα. Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μακροπρόθεσμα δεν είναι εφικτό. Σημείωσε ότι θα επιδιώξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% με παράλληλη επίτευξη ποσοστού ανάπτυξης στο 4% με θετικές επιπτώσεις. Εξήγησε: «Είναι εφικτός ο στόχος του 4%; Βεβαίως αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα όχι με αυτήν την κυβέρνηση. 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δισ. ευρώ. 220 δισ. ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο - ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα - υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε».
Αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το χρέος λέγοντας: "«Το χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία. Με άλλα λόγια ο παρανομαστής, το Α.Ε.Π., είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αριθμητή, το χρέος. Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους. Η αυταπάτη σας δεν διήρκεσε πολύ ετούτη τη φορά. Τώρα γνωρίζετε πως οι πιστωτές μας δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018".
Αναφερόμενος σε παλαιότερη αναφορά του πρωθυπουργού περί αυταπατών είπε: "δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας...Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ".
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο.
«Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στη Eurovision την οποία συνέδεσε με τα εγκαίνια του ΤΑΡ και τους ανταγωνισμούς για τους αγωγούς ενέργειας λέγοντας ότι «μέρος αυτού του ανταγωνισμού είδαμε στην φετινή ξεφτίλα της Eurovision».
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη των κερδών των λίγων και υπογράμμισε:
«Κλείνει, λέει η αξιολόγηση, με το νομοσχέδιο σκούπα και με τα μέτρα που δεν έχουν πάτο.Είναι θράσος απύθμενο να πανηγυρίζετε και να ισχυρίζεστε ότι καταφέρατε να την κλείσετε χωρίς επιπλέον μέτρα, όταν φέρνετε τον «κόφτη», ότι αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα και εισάγετε ένα εργαλείο που θα τα κόβει όλα. Μισθούς συντάξεις; Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνο υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων», και πρόσθεσε ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό, αποκλείοντας από τις περικοπές δαπανών τα αφεντικά της».
«Πως προκύπτει η κοινωνική δικαιοσύνη που επαγγέλλεστε όταν περικόπτετε ακόμα και τα επιδόματα φτωχοκομείου, τις δαπάνες υγείας;» διερωτήθηκε και συνέχισε:
«Είναι ακόμα πιο θρασύ το επιχείρημα σας ότι ο «κόφτης» δεν θα χρειαστεί αφού θα πιάσουμε τον στόχο. Μιλάτε για δίκαια κοινωνικά φόρους. Προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Γιατί τα επιπλέον 5-6 δις ευρώ θα τα πάρετε από τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και τα πολιτικά σας αφεντικά και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι σας πανηγυρίζουν. Το θράσος σας δεν έχει όρια. Μειώνετε το αφορολόγητο όριο, αυξάνετε δραστικά τις κλίμακες του ΕΝΦΙΑ. Ακόμα και τα αγροτεμάχια χαρατσώνετε. Θέλετε να τους αναγκάσετε να πουλήσουν την γη τους σε μονοπωλιακούς ομίλουςΔεν είστε αφελείς ή άσχετοι. Γιατί δεν είναι μόνο η πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων αλλά και συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων. Και για να ρίξετε στάχτη στα μάτια φορολογείτε και τις ξενοδοχειακές μονάδες».
Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «αποδέχεται ακόμα και τις προτάσεις των φίλων της του ΣΕΒ για κατάργηση του δώρου και των συλλογικών συμβάσεων και μείωση μισθών», ενώ έντονα επικριτικός ήταν σε ότι αφορά τα «κόκκινα δάνεια».
«Παραδίδετε τα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους, τα χρέη που έγιναν από το ίδιο σάπιο καθεστώς, που υπηρετείτε με ευλάβεια. Τα δίνετε τώρα βορρά σε αυτούς που όταν φορούσατε την κόκκινη προβιά σας τους χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών. Οι φίλοι σας οι τραπεζίτες θα επιλέξουν τα ακίνητα φιλέτα, που θα πάρουν με συνοπτικές διαδικασίες. Και τα υπερχρεωμένα κοινωνικά στρώματα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ότι έχουν για να κρατήσουν τα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Αντί για φόρους, στους φίλους σας τους ετοιμάζετε νέες φοροαπαλλαγές, ακόμα περισσότερο ζεστό χρήμα για αυτούς».
Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι μέρος του σχεδίου για εμβάθυνση στην ΟΝΕ, σημείωσε ότι «η ίδια η ΕΕ προβλέπει μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη», και πρόσθεσε ότι «αυτά συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που παλαιότερα, πριν κάνει ‘κωλoτούμπες’, κατάγγελλε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο λαός δεν πρέπει να παραμυθιάζεται, και πρέπει να καταδικαστεί ως πελώριο ψέμα η θέση της κυβέρνησης ότι δεν μεταλλάχτηκε και ότι δεν είναι όλα αυτά ακραία λιτότητα και δεν είναι στον ιδρυτικό κανόνα της ΕΕ».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις γαλλικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας έκτρωμα το νομοσχέδιο που θα νομοθετήσει με προεδρικά διατάγματα ο Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι «με όποιο δάσκαλο καθίσεις τόσα γράμματα θα μάθεις».
Αναφερόμενος στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας, ο κ.Κουτσούμπας υποστήριξε ότι, στόχος είναι να δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για τους λίγους, ενώ απώλειες θα έχουν μόνο τα φτωχά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και μέσα μεταφοράς.
Ακόμα, υποστήριξε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει ο ισχυρισμός περί δήθεν γρήγορης ανάπτυξης που θα απογειώσει τη χώρα και θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι»
«Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει συνεργός στα πολιτικά σας εγκλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να αποκοπεί από την δημιουργική κοινωνία και να περιχαρακωθεί στα όρια του εθνικολαϊκισμού» και ότι κάνει τη χώρα Αργεντινή.
Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για αντιστροφή των ρόλων των στελεχών της σημερινής με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας δηκτικά:
«Ζούμε μια αντιστροφή ρόλων. Εσείς ξεπουλάτε! Οι προηγούμενοι υπουργοί αντιστέκονται! Και ο λαός κοιτάει αποσβολωμένος.
Και είστε έτοιμοι - το βλέπω, μετά την ανακάλυψη της γοητείας της κ. Μέρκελ, να ανακαλύψετε και τη γοητεία του κ. Σόιμπλε».
«Ο πρωθυπουργός στήνει παγίδες στους κακούς που στη συνέχεια πέφτει μέσα ο ίδιος», είπε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι «η λεβέντικη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ».
Έντονη κριτική άσκησε για την σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα γίνει Αργεντινή με την μεταφορά του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε μια εταιρεία που ουσιαστικά θα διοικείται από τους δανειστές και δεν θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον.
«Βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας αποικιοκρατίας.
Εκχωρείτε με ένα άρθρο ένα νόμο δημόσια περιουσία. Αν το είχε κάνει άλλος θα τον είχατε στείλει στο ειδικό δικαστήριο. Σήμερα, θα ψηφίσετε με χαρά, αξιοπρέπεια, θρήνο, την εκχώρηση της διαχείρισης της περιουσίας του κράτους στους πιστωτές για 99 χρόνια.
Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή. Δεν θα μας μείνει τίποτα. Δεν μπορούμε να πουλάμε τα δίκτυα της ενέργειας. Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά υπάρχουν υποδομές που πρέπει να μείνουν στο κράτος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε:
« Αν είχε τολμήσει κανείς άλλος κάτι παρόμοιο θα τον είχατε ρίξει στην πυρά για προδοσία. Θα στήνατε κάθε μέρα ειδικά δικαστήρια και κρεμάλες στο Σύνταγμα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και παλινωδίες, που σε συνδυασμό με την ανικανότητα της όπως είπε, «στοιχίζουν δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό».
«Το ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2015 και εκκρεμεί ακόμη παγιώνει το κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία. Και παρατείνει την ύφεση και μέσα στο 2016. Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.
Ακόμα, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει αληθινά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στο κόμμα και στις συντεχνίες» και ότι «χρησιμοποιεί τη δημοκρατία αλλά καρτ, με πρόσκαιρες και παράταιρες συμμαχίες».
Ο κ. Θεοδωράκης, έκανε λόγο για φοροκαταιγίδα που επιβάλλει η κυβέρνηση μετά από κάθε «σκληρή» διαπραγμάτευση και για αίσθημα οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας που κυριαρχεί παντού και σε όλα τα επίπεδα.
«Η ανικανότητά σας θα φέρει και πέμπτο μνημόνιο», τόνισε και πρόσθεσε:
«Ο λαϊκισμός σας, οι απάτες σας που βαφτίζετε τώρα αυταπάτες επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της πολιτικής. Όλοι οι ίδιοι είναι, όλοι ψεύτες είναι. Φωνάζει ξανά ο κόσμος. Μια χώρα χωρίς πυξίδα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, υποστήριξε ακόμα ότι οι κομματικές προσλήψεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων, «τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ που ζητάει πίσω από τους χαμηλοσυνταξιούχους».
«Για την παραμονή σας στην εξουσία υπογράφετε τα πάντα. Η μετατόπιση σας είναι τόσο άτσαλη που κινδυνεύει το πλοίο να μπατάρει. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», είπε και συνέχισε:
« Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μια δύναμη αλλαγής. Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις είναι οι δύο προϋποθέσεις του δικού μας New Deal. Διαφορετικά τα μνημόνια θα διαδέχονται το ένα το άλλο μέχρι να γονατίσει από τους φόρους και ο τελευταίος πολίτης».
Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι, «τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι δείγμα του ακραίου αμοραλισμού του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «Κανείς δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτές τις πολιτικές εκτός από τους ΑΝΕΛ, που έγιναν επίσης επαγγελματίες της εξουσίας, των θεωριών συνομωσίας και του λαϊκισμού
Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόθυμο πρωθυπουργό των πιο συντηρητικών κύκλων», εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι σήμερα γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος με το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχνή-οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, η συνοχή της οποίας όπως είπε, έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή της στην εξουσία και για θέατρο του παραλόγου και κακή παράσταση που έχει ημερομηνία λήξης και επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
Διαβεβαιώσεις ότι τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητούνται για να αποτραπεί το πάγωμα της ωρίμανσης ειδικών μισθολογίων θα εξευρεθούν από κωδικούς των εξοπλιστικών προγραμμάτων έδωσε στη Βουλή ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
«Τα χρήματα θα εξασφαλιστούν στο σύνολό τους από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τον κωδικό 6900» είπε ο κ. Καμμένος. Εκδήλωσε, μάλιστα, την ικανοποίησή του για την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση ισοδυνάμων.
Ο κ. Καμμένος ανέφερε, πάντως, ότι η αρχική τροπολογία για τα ειδικά μισθολόγια «διέλυε ολόκληρους κλάδους», τους αστυνομικούς, τις ένοπλες δυνάμεις, τους λιμενικούς και τους δικαστικούς. «Από την αρχή είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» ανέφερε ο κ.Καμμένος. «Οι ένστολοι έδωσαν την ψυχή τους για τη μετανάστευση» είπε υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πάγωμα των ωριμάνσεων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια