ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ
Συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, με την εξέταση του εκπροσώπου της Alpha Bank, Δημ. Ματζούνη, η Εξεταστική Επιτροπή «για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας»
Όπως επισήμανε και η Α. Καββαδία στην αρχή της συνεδρίασης, ερωτηματικά προκύπτουν από τη στάση των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξεταστική επιτροπή που, λειτουργώντας ως συνήγοροι υπεράσπισης της Alpha Bank και του Α. Ψυχάρη, προσπαθούν να ακυρώσουν τη σημερινή κατάθεση του διευθύνοντος σύμβούλου της Alpha bank (ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στα στελέχη της τράπεζας σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το δάνειο των 50 εκατ. που είχε δοθεί στον ΔΟΛ το 2005 και τα δύο δάνεια των 7,5, εκατ. το καθένα που είχαν δοθεί το 2010 και είναι προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη που έχουν μεταφερθεί στον ΔΟΛ).
Συγκεκριμένα, η ΝΔ ζήτησε την εξαίρεση των ερωτημάτων που αφορούν τα δάνεια του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη από την κατάθεση του Δημ. Μαντζούνη. Η Εξεταστική επιτροπή αποφάσισε να μην υπάρξει συνολική εξαίρεση ερωτήσεων, αλλά μόνο για το προσωπικό δάνειο του Ψυχάρη, για το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Μαντζούνη.
Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας πρότεινε «να εξαιρέσουμε συνολικά ό,τι αφορά τον ΔΟΛ και τον Στ. Ψυχάρη». Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ανακριτικές αρχές και όχι αυτοαποκλειόμενη. Να περιορίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων αποκλειστικά για την συγκεκριμένη υπόθεση».
Όπως υπενθύμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας το πόρισμά της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ότι η Alpha Bank παραβίασε τους κανόνες της Πιστοδοτικής Πολιτικής της κατά τη δανειοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ ενώ χορήγησε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (μαζί με Εθνική και Πειραιώς) ύψους 96 εκατ. ευρώ το 2013 στον ΔΟΛ παρά τις εισηγήσεις για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου των ΜΜΕ γενικότερα και του ΔΟΛ ειδικότερα ήδη από το 2009.
«Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας για τον ΔΟΛ» ανέφερε ο κ. Μαντζούνης όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή γιατί αναχρηματοδοτούνταν συνεχώς τα δάνεια του ΔΟΛ παρά τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της επιχείρησης. Προκάλεσε, μάλιστα, αίσθηση όταν ανέφερε ότι τα δάνεια στον ΔΟΛ δόθηκαν με τις ίδιες εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκαν και τα δάνεια στην Ελλάδα. «Στο τέλος του 2009 εγκρίνατε την επιμήκυνση δανείου, μεταθέσατε κατά ένα χρόνο την καταβολή των δόσεων και προβλέψατε ότι η αξία των καλύψεων του ΔΟΛ είναι 61,5 εκ. ευρώ. Πριν στεγνώσει το μελάνι έρχεστε μετά από 10 μήνες μειώνετε την αξία των καλύψεων στα 24 εκ. ευρώ και δίνετε νέα παράταση στο δάνειο. Έτσι προστατεύετε την τράπεζά σας;» ρώτησε ο Σπ. Λάππας τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας ο οποίος δεν απάντησε.
Ο Σπ. Λάππας αποκάλυψε επίσης ότι το 2006 η τράπεζα χορήγησε δάνειο 3,5 εκ. ευρώ στην θυγατρική επιχείρηση Brionte συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη. Το δάνειο χορηγήθηκε για την ανέγερση βίλας στον Αίγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι αλλά η προσημείωση εγγράφηκε 10 χρόνια αργότερα και μάλιστα δίχως να ελέγξει η τράπεζα την πρόοδο των εργασιών.
«Ο υπεύθυνος της Τράπεζάς σας όταν εκλήθη για το θέμα από την Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι δεν έγινε ποτέ έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν ποτέ παραστατικά για την εκπλήρωση των σκοπών του δανείου. Ποιος φέρει την ευθύνη;» ρώτησε ο κ. Λάππας. Από την πλευρά του ο κ. Μαντζούνης αντέτεινε ότι το δάνειο «δόθηκε τηρουμένων όλων των κανόνων» και ότι είναι ενήμερο. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν επιθυμεί να δώσει άλλες απαντήσεις για θέματα που αφορούν τον κ. Ψυχάρη. «Εδώ σταματώ να απαντώ για θέματα που αφορούν τον Ψυχάρη και τον ΔΟΛ» είπε χαρακτηριστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank ανέφερε επίσης ότι το σύνολο των δανείων της τράπεζας σε επιχειρήσεις ΜΜΕ ανέρχεται στα 311 εκ. ευρώ και εκτίμησε ότι συνολικά τα δάνεια όλων των τραπεζών προς ΜΜΕ είναι γύρω στο 1 δις ευρώ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η τράπεζα έχει λάβει καλύψεις για το 50% των δανείων της προς επιχειρήσεις ΜΜΕ. «Έχουμε κάνει προβλέψεις γύρω στα 160 εκ. ευρώ» συμπλήρωσε.
Tο τραπεζικό σύστημα φαίνεται πώς δε διδάχθηκε τίποτα από την περίπτωση του Alter, εφόσον βλέπουμε ότι συνεχίζει να αποδέχεται χωρίς κανένα σκεπτικισμό ως μεγάλης αξίας ταινιοθήκες τηλεοπτικών καναλιών, ενώ έχει αποδειχθεί στο παρελθόν κάθε τέτοια εκτίμηση να είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα (όπως περίτρανα αποδείχθηκε με την περίπτωση του Alter το οποίο μόνο στην Alpha Bank, άφησε χρέη τουλάχιστον 43 εκ μετά από διάφορους κύκλους δανειοδοτήσεων). Αυτό τόνισε η Α. Καββαδία υπενθυμίζοντας ότι η τράπεζα δεχόταν ως εγγυήσεις μεταχρονολογημένες επιταγές από διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες μεταχρονολογούνταν ξανά και ξανά, ενώ ο διαφημιστικός τζίρος έπεφτε, δεχόταν ακόμα υποσχετικές επιστολές για προσκόμιση επιταγών που συνήθως δεν εμφανίζονταν, καθώς και προσωπικές εγγυήσεις από τους Γ. και Α. Κουρή και από τον κύριο Γιαννίκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 15 ημέρες μετά την απόφαση της Alpha Bank να συμμετάσχει στο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (27/4/09) προς τον Όμιλο Άλτερ, έδωσε νέο επιπλέον δάνειο 10 εκατομμυρίων παίρνοντας προσωπικές εγγυήσεις από μεγαλομέτοχο του καναλιού.
«Ζεστό» χρήμα δινόταν σε κανάλια και εφημερίδες και ως διαφήμιση, τη στιγμή που υπήρχαν ασυνέπειες στις εφημερίδες αυτές και στα κανάλια στην εξόφληση των δανείων τους ενώ δεν υπήρξαν νέα τραπεζικά προϊόντα τα οποία προσφέρονταν στο κοινό (ό,τι προφέρεται τα τελευταία χρόνια στο κοινό είναι τα ίδια και τα ίδια τραπεζικά προϊόντα με επουσιώδεις παραλλαγές). Συνολικά η Alpha Bank έδωσε 158,8 εκατ για διαφήμιση στο διάστημα 2005-15. Ένα οπωσδήποτε πολύ μεγάλο ποσό. Γιατί δεν επιλέχθηκε λύση συμψηφισμού μέρους της οφειλής των ΜΜΕ μέσω της διαφημιστικής δαπάνης;», το εύλογο ερώτημα της Α. Καββαδία. Ένα βασικό ερώτημα είναι, όπως το έθεσε ξανά και ο Σ. Φάμελλος, γιατί, ενώ η τράπεζα είχε ακάλυπτες εγγυήσεις της τάξης τω 160 εκατ. ευρώ, γιατί δεν επέλεξε την λύση του συμψηφισμού με τη διαφημιστική δαπάνη που το διάστημα 2005-15 άγγιξε το ίδιο ποσό (158,8 εκατ. ευρώ).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια