Στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων της Θεσσαλίας προχωρά η Περιφέρεια
Εκδόθηκε με την έγκριση του Περιφερειάρχη η πρόσκληση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
Στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων της Θεσσαλίας στοχεύει η Περιφέρεια καθώς μετά την έγκριση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού εκδόθηκε η πρόσκληση της εν λόγω δράσης προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Δράση : «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων στη Θεσσαλία» Π/Υ 20.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη με συγχρηματοδότηση Ε.Τ.Π.Α.).
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σχετικά με το έργο δήλωσε τα εξής:
«Λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστος που χρίζουν τα δημόσια κτίρια λόγω της παλαιότητας τους αποφασίσαμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ. Με το έργο αυτό αλλάζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούμε τις συνθήκες προκειμένου να έχουμε μικρότερο ενεργειακό κόστος, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και εξοικονομώντας χρήματα που μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες δράσεις».
Η Δράση έχει στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας. Η μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της Περιφέρειας, καθότι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοσίων κτιρίων οδηγεί στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δράσης: 1) Καθορίζεται η ενεργειακή κατηγορία Β ως το ελάχιστα απαιτούμενο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης κτιρίου μετά τις παρεμβάσεις, ενώ αναβάθμιση σε κατηγορία μικρότερη της Β είναι αποδεκτή μόνο για κτίρια ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 11 του ΚΕΝΑΚ, 2) Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Μέσω της Πρόσκλησης μπορούν να χρηματοδοτηθούν πλήρως ώριμες προτάσεις που αφορούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, οι οποίες κατατάσσονται γενικά στις κατηγορίες των επεμβάσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), καθώς και δράσεων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιλέξιμα προς χρηματοδοτική ενίσχυση είναι όλα τα νομίμως υφιστάμενα δημόσια κτίρια (πλην αθλητικών εγκαταστάσεων) που βρίσκονται χωροθετημένα και σε λειτουργία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ιδιοκτησίας δικαιούχου φορέα που καλεί η Πρόσκληση, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και κατατάσσονται με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μικρότερης ή ίσης της Δ και η οικοδομική τους άδεια έχει εκδοθεί πριν το 2010. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017. Η ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.thessalia-espa.gr (ενότητα ΠΕΠ.Θ / «Προσκλήσεις»).
Στην παρούσα φάση έχει αναρτηθεί Ενημερωτικό Κείμενο που αφορά στις επιλέξιμες και μη παρεμβάσεις της Δράσης και στις σχετικές προϋποθέσεις που τίθενται. Τα Κριτήρια Αξιολόγησης και Επιλογής για τις προτάσεις που υποβάλλονται και αξιολογούνται στο πλαίσιο της Δράσης, θα αναρτηθούν με την οριστικοποίησή τους. Οι παρεμβάσεις πρέπει να προκύπτουν από τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ή/και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Συνοπτικά, επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι: αντικαταστάσεις εξωτερικών κουφωμάτων, θερμομόνωση στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση συστήματος κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης – αερισμού) κάθε τύπου, τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, υπό προϋποθέσεις η αναβάθμιση με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση/ ψύξη και ΣΗΘΥΑ για την υποβοήθηση του κυρίως συστήματος θέρμανσης / ψύξης / ΖΝΧ, με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας ή συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) καθώς και άλλες Δράσεις Προώθησης της Αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ που δεν αφορούν σε εμπορική εκμετάλλευση. Επίσης, η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (BEMS), πιστοποίηση κατά ISO 50001:2011 με την εφαρμογή συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης, δαπάνες έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης, λοιπές δαπάνες που συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, όλα τα απαιτούμενα υλικά εγκατάστασής τους, καθώς και οι λοιπές εργασίες που είναι αλληλένδετα συνδεδεμένες με αυτές, με σκοπό την επίτευξη ενός άρτιου, τεχνικού και λειτουργικού αποτελέσματος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια