ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και εργαστηριακών επισκέψεων σε επιχειρήσεις, μαθητές του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος του σχολείου μας, με συνοδούς καθηγητές τους: Θάνου Μαρία, Κρανίτσα Απόστολο, Ζερβουδάκη Αναστασία και Σύρρο Παναγιώτη, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΚΙΣΣΑΒΟΣ» στην Αγιά Λάρισας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, με σημαντικές πωλήσεις κυρίως στα μήλα, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και με εξαγωγές. Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τους χώρους του συνεταιρισμού (πρόκειται για ένα χώρο έκτασης 10 στρεμμάτων) και ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια της μηλιάς στην περιοχή της Αγιάς.
Αρχικά ήρθαν σε επαφή με το χώρο φορτοεκφόρτωσης των καρπών και ενημερώθηκαν για τις ποικιλίες μήλων που καλλιεργούνται στην περιοχή, που αντιστοιχούν στο 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη γραμμή επεξεργασίας και διαλογής των μήλων με μηχανικό συσκευαστήριο καθώς και με εργάτες που απομακρύνουν όλους τους ακατάλληλους καρπούς . Μετά τη διαλογή οι καρποί μεταφέρονται στο σύστηµα ταξινόμησης, όπου ταξινοµούνται κατά µεγέθη και από εκεί
στην τράπεζα συσκευασίας, όπου τοποθετούνται σε ξύλινα ή πλαστικά κιβώτια συσκευασίας.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις μεγάλες αποθήκες- ψυγεία συντήρησης των μήλων και γνώρισαν τους θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας όπου ρυθμίζοντας τις συγκεντρώσεις του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα επεκτείνεται ο χρόνος συντήρησης των καρπών έως τον Απρίλιο.
Οι συνοδοί καθηγητές και οι μαθητές ευχαριστούν θερμά και δια του τύπου τον υπεύθυνο και το προσωπικό της επιχείρησης τόσο για την υποδοχή όσο και για την άρτια ενημέρωση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια