Η ΒΙΟΜΑΖΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Μια πραγματικη οικονομικη ευκαιρια ειναι η βιομαζα για τους παραγωγους της Καρδιτσας.Το εργοστασιο που εχει δρομολογηθει απο την ΕΣΑΚ θα προσφερει ενα εξτρα εισοδημα στους παραγωγους απο τα υπολειμματα της παραγωγης τους.Για παραδειγμα ακομη και η βαμβακιες που εχουν πληγει απο μια χαλαζοπτωση αφου γινει η συλλογη τους, απο μια αλυσιδα εργασιων που ειναι ηδη σε δημιουργια,μπορουν να αξιοποιηθουν οικονομικα απο το εργοστασιο αποφερωντας ενα εισοδημα που δεν το εχουν υπολογισει οι παραγωγοι.Ισα-Ισα το προσθετουν στην ζημια.
Ο Γεωπονος και μελος της ΕΣΑΚ εδωσε ενα πινακα εκτιμωμενης τιμης απο το εργοστασιο για το παραπανω προιον 70 ευρω ανα τονο.Βεβαια αυτη η τιμη ειναι ενδεικτικη αλλα οπως λεει η παροιμια '''εμπρος στην ξερα...καλο ειναι το χαλαζι''.Μονο ετσι μπορεις να περιγραψεις την ευκαιρια που αναδιπλωνεται απο την προσπαθεια των επενδυτων στο επενδυτικο σχεδιο για δημιουργια αλυσιδας διανομης και παραγωγης ενεργειας
.
Το σχεδιο βρισκεται σε υλοποιηση και ο αυξητικος αριθμος του τοναζ προμηθειας πρωτης υλης ειναι για το 2013 στους 1400 τονους για το επομενο ετος στους 8000 τονους και στο 2015 στους 13.500 .Φυσικα αυτα τα νουμερα ειναι προσθετικα με τα ειδη βιομαζας.(βαμβακιες,δασικης,αστικης,καλαμποκιας κλπ)
Ο Βασιλης Μπελλης εμφανιστηκε αισιοδοξος οτι ολη η αλυσιδα εργασιων (συλλογης,εμποριας,επεξεγαρσιας,κλπ) θα περασει στους παραγωγους και σε επενδυτες που θελουν να εργαστουν σε ενα προσφορο ενεργειακο μελλον.Το εγχειρημα συνοπτικα παρουσιασε ο προεδρος της ΕΣΑΚ Κανδυλας Αποστολης
Το Διοικητικό Συμβούλιο από την πρώτη στιγμή της εκλογή του μέχρι σήμερα προσπάθησε να τιμήσει την εμπιστοσύνη που πλουσιοπάροχα απήλαυσε!
Κινήθηκε δραστήρια στους εξής άξονες:
1. Στην ενημέρωση των πολιτών και συγκεκριμένων ομάδων εν δυνάμει συνεργατών της ΕΣΕΚ με εστίαση στην καμπάνια εγγραφής νέων μελών που βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη.
2. Στην επεξεργασία του επενδυτικού σχεδίου και αναζήτηση της κατάλληλης τεχνολογίας, του βέλτιστου μεγέθους της μονάδας και της κατάλληλης θέσης εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
3. Στη συγκέντρωση στοιχείων για τη διαθέσιμη βιομάζα διαφόρων μορφών (ποσότητα, εποχικότητα, κόστος, οργάνωση του δικτύου συγκέντρωσης της βιομάζας κλπ)
4. Στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη των ερευνητικών και επενδυτικών αναγκών που σχετίζονται με την αξιοποίηση της βιομάζας
5. Στη διερεύνηση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου (περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τεχνικές προδιαγραφές, αδειοδοτήσεις, κίνητρα, περιορισμοί κλπ)
6. Στην επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειρίας με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο χώρας ή Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2012 ήταν μια γεμάτη και δημιουργική χρονιά!
· Πραγματοποιήθηκε η αγορά γηπέδου για την εγκατάσταση της μονάδας μετά από προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά αγροτεμαχίου, αλλά και έρευνα αγοράς.
· Στις 2/3/12 προκηρύξαμε την προμήθεια του Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
· Στις 14/5/13 παρελήφθησαν οι προσφορές. Μετά από προσεκτική τεχνική αξιολόγηση κλήθηκαν οι προμηθευτές, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και η βαθμολογία, ενώ ανοίχτηκαν και οι οικονομικές προσφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε καμία ένσταση.
· Παράλληλα υποβλήθηκε ο φάκελος στη ΔΕΔΔΗΕ (όπως λεγόταν τότε) και αναμένουμε την έγκριση των όρων σύνδεσης για να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση της μονάδας ισχύος 500 κιλοβατ, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΣΕΚ.
· Έγινε δημόσια πρόσκληση προς ενδιαφερομένους αγρότες για την υπογραφή συμβάσεων καλλιεργούμενης βιομάζας (άγριας αγκινάρας). Υπογράφηκαν συμβάσεις με καλλιεργητές συνολικής έκτασης 350 στρ.
Όλα τα παραπάνω έγιναν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα κινούνταν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Δεν πτοηθήκαμε. Κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε πολύ προσεκτικά βήματα, γιατί δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα χρήματα που μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας. Τρία αντικειμενικά δεδομένα μας προβλημάτισαν:
· Η καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας
· Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των όρων σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
· Η ψήφιση του Νόμου 4062/12, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 30/3/12, όταν «ήταν στον αέρα» η πρόσκληση προς τους υποψήφιους προμηθευτές εξοπλισμού για την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νόμος μελετήθηκε και αναλύθηκε προσεκτικά από το ΔΣ της ΕΣΕΚ και εκτιμήθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις του στα σχέδια της ΕΣΕΚ. Το σημαντικότερο μέτρο (που ενδιαφέρει την ΕΣΕΚ), είναι ότι περιορίζονται οι πηγές βιομάζας για την «επιδοτούμενη» παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το ξύλο από δασικές εκτάσεις. Κατά τη γνώμη του ΔΣ η ρύθμιση είναι σωστή, δεδομένου ότι προέχει η προστασία των δασών και δεν πρέπει αυτά να θυσιαστούν σε μια ανεξέλεγκτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε, από το δάσος μπορούν να παραχθούν πολλά και χρήσιμα προϊόντα που ενδιαφέρουν και την ΕΣΕΚ (όπως οι πελέτες και μπρικέτες πρώτης ποιότητας)
Οι ρυθμίσεις του Νόμου και κυρίως το «ρευστό» νομικό και θεσμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, δικαιώνουν την επιλογή της ΕΣΕΚ να δρομολογήσει την παραγωγή εμπορεύσιμων τυποποιημένων προϊόντων βιομάζας κατάλληλων για την κάλυψη θερμικών αναγκών. Αυτή η επιλογή αποτελεί ομόφωνη απόφαση της τελευταίας ΓΣ της ΕΣΕΚ στις 23 Οκτωβρίου 2012. Αυτή η ΓΣ (κατά τη γνώμη μου ιστορική) αποφάσισε τον διαχωρισμό του επενδυτικού εγχειρήματος της ΕΣΕΚ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο αυτοτελείς και λειτουργικές φάσεις:
· 1η φάση: Δημιουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας βιομάζας.
· 2η φάση: Κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η απόφαση της ΓΣ αποδείχτηκε πολύ σωστή, διότι απαγκίστρωσε το ΔΣ από την παθητική αναμονή της έγκρισης σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία σημειωτέον δεν έχει εκδοθεί ακόμη! Αντίθετα στο διάστημα που μεσολάβησε από τη ΓΣ μέχρι σήμερα, έγινε πλούσιο έργο το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα της ΕΣΕΚ. Είναι προφανές ότι χωρίς την οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας η οποία θα διασφαλίζει την εισροή ικανής ποσότητας βιομάζας, είναι αδύνατη η αδιάλειπτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η οργανωμένη, αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας πρώτης ύλης προς τη μονάδα, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία της, καθώς και την ετοιμότητα για το επόμενο βήμα: την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένει ως κεντρικός στόχος.
Η λειτουργία της μονάδας θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η τυποποίηση των προϊόντων βιομάζας της ΕΣΕΚ, μέσω των διεργασιών διαχωρισμού σε «κλάσματα» των πολυποίκιλων πρώτων υλών, σε συνθήκες πραγματικής παραγωγής. Κατόπιν, θα επιλεγούν τα «κλάσματα» βιομάζας που θα είναι «επιλέξιμα» στην επιδοτούμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα ελεγχθεί στην πράξη η συμπεριφορά τους στις διεργασίες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (καύση ή αεριοποίηση). Έτσι το ΔΣ της ΕΣΕΚ θα είναι έτοιμο να αποφασίσει τη σκοπιμότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα προϊόντα που ήδη θα παράγονται.
«Καρδιά» της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί η παραγωγική μονάδα, η οποία θα λειτουργεί ως Κέντρο Εφοδιασμού και Εμπορίας Βιομάζας. Αντικείμενο της μονάδας θα είναι η παραλαβή βιομάζας και η κατάλληλη επεξεργασία της ώστε να παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία θα προωθούνται στην αγορά (Pellets, briquettes). Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα παραλαβής και επεξεργασίας τουλάχιστον 15 – 20 χιλιάδων τόνων βιομάζας ανά έτος. Το τμήμα παραγωγής τελικών προϊόντων θα λειτουργεί συνεχώς και τουλάχιστον για μία βάρδια. Το τμήμα παραλαβής και επεξεργασίας βιομάζας θα λειτουργεί εποχιακά, ανάλογα με το διαθέσιμο είδος βιομάζας, ολόκληρο το 24ωρο.
Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΚ θα εγκαταστήσει την πρώτη γραμμή στη χώρα που θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης κάθε μορφής βιομάζας και ειδικότερα υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών (βαμβακιά, καλαμποκιά), παράγοντας προϊόντα με συγκεκριμένες και σταθερές προδιαγραφές. Οι δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν μέχρι τον τελικό σχεδιασμό, λόγω του καινοτόμου και πρωτότυπου χαρακτήρα της γραμμής παραγωγής ήταν ποικίλες και μεγάλες. Χρειάστηκε να οργανωθεί η συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα της χώρας (ΚΑΠΕ, ΕΚΕΤΑ – ΙΔΕΠ) και να πραγματοποιηθούν αναλύσεις σε όλα τα είδη βιομάζας που θα παραλαμβάνει η ΕΣΕΚ. Τελικά, σχεδιάστηκαν παραγωγικές διεργασίες μέσω των οποίων γίνεται διαχωρισμός (κλασμάτωση) της βιομάζας και επιλογή εκείνων των τμημάτων της που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα, αποδεκτή σύνθεση τέφρας κλπ). Έτσι, ο τρόπος αξιοποίησης της αγροβιομάζας μέσω κλασμάτωσης θεωρείται «μέθοδος ΕΣΕΚ»
Παράλληλα, οργανώθηκε η συνεργασία με τεχνικούς που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, ώστε να σχεδιαστούν και κατασκευαστούν κατάλληλα και φτηνά μηχανήματα συγκομιδής αγροβιομάζας. Επίσης, ενημερώθηκαν υποψήφιοι προμηθευτές εξοπλισμού, ώστε να ετοιμαστούν προσφορές που να πληρούν τις προδιαγραφές της παραγωγικής διαδικασίας που έχει θέσει η ΕΣΕΚ.
Τέλος, εκπονήθηκαν μοντέλα συνεργασίας για όλους τους πιθανούς προμηθευτές ή παραγωγούς βιομάζας. Η ΕΣΕΚ, καινοτομώντας και στο πεδίο αυτό, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον προσκομίζει βιομάζα κάθε μορφής στη μονάδα της, να παραλαμβάνει μέρος αυτής σε τυποποιημένη μορφή (pellet ή briquettes). Έτσι για παράδειγμα, οι βαμβακοπαραγωγοί, μπορούν να «μετατρέπουν» μέσω της ΕΣΕΚ τα υπολείμματα της καλλιέργειας (βαμβακιές) σε άμεσα αξιοποιήσιμη καύσιμη ύλη υψηλής ποιότητας!
Όλα τα παραπάνω, αλλά και άλλες εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής, του εμπορίου και των επενδύσεων βιομάζας, θα παρουσιαστούν με κάθε λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνει η ΕΣΕΚ σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν για να φτάσουμε μέχρις εδώ. Αναφέρω ιδιαίτερα:
· Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ιδιαίτερα τον Γιάννη Ελευθεριάδη, την Ιωάννα Παπαμιχαήλ, αλλά και τα άλλα στελέχη του τμήματος βιομάζας το οποίο διευθύνει με αποτελεσματικότητα η κ. Μυρσίνη Χρήστου
· Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και ιδιαίτερα τον Κυριάκο Πανόπουλο που συνέβαλε τα μέγιστα στον τελικό σχεδιασμό της μονάδας, με τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα είδη της βιομάζας που διαθέτει η περιοχή μας. Ειδικότερα μας βοήθησε να σχεδιάσουμε τις διεργασίες διαχωρισμού των κλασμάτων βιομάζας ανάλογα με την περιεχόμενη τέφρα. Τα αποτελέσματα της δουλειάς των στελεχών του ΙΔΕΠ θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον ίδιο.
· Τους υποψήφιους προμηθευτές της ΕΣΕΚ, οι οποίοι παρέλαβαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και τα μετέτρεψαν σε γραμμές παραγωγής που παρουσιάζονται σήμερα
· Την Αναπτυξιακή Καρδίτσας που φιλοξενεί τις δραστηριότητες της ΕΣΕΚ συμβάλλοντας καθοριστικά στη καταλυτική συμπίεση του κόστους του εγχειρήματος, καθώς και τα στελέχη της που μας υποστηρίζουν γραμματειακά και τεχνικά.
· Τους φορείς του τόπου που παρακολουθούν και υποστηρίζουν το πρωτοπόρο εγχείρημα.
· Τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν!
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η επίτευξη όλων όσων οραματιστήκαμε περνάει σε μια άλλη φάση: Στην ανέγερση της μονάδας! Το ΔΣ έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα:
· Υποβολή του επενδυτικού σχεδίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (LEADER ή και Αναπτυξιακός Νόμος)
· Αδειοδοτική διαδικασία
· Επιλογή αναδόχου
· Στελέχωση
· Καμπάνια εγγραφής συνεταίρων και αύξησης του διαθέσιμου κεφαλαίου, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά το διήμερο συνέδριο με σύνθημα: «Συμφέρει στο περιβάλλον, συμφέρει στην Καρδίτσα, συμφέρει σε σένα!».
· Από την ταχύτητα συγκέντρωσης κεφαλαίου (το οποίο εκτιμάται στο ύψος των 800.000€, συνυπολογίζοντας το κεφάλαιο κίνησης) θα εξαρτηθεί και η ταχύτητα υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια