Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Στο ελληνικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επικεντρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.
Αναφορικά με το προσφυγικό, χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.
Σχετικά με τα ενεργειακά, χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.
Τέλος, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτό του προσφυγικού, της ενέργειας, της ονομασίας της ΠΓΔΜ, των διμερών σχέσεων, της κατάστασης στη Συρία και το Κυπριακό.
Το απόγευμα ακολουθούν οι μείζονος σημασίας συναντήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Πιερ Μοσκοβισί με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ.
Η ίδια ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση και πως οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν στην Αθήνα μόλις έχουν στα χέρια τους τις απαραίτητες πληροφορίες.
Καλό κλίμα με Σβαμπ
Σε ιδιαίτερα καλο κλίμα ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρας με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ.
Όπως ανακοινώθηκε, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Επίσης, συζητήθηκε η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Συνδικάτα: Εμπλοκή κοινωνικών εταίρων στο πρόγραμμα
Συνάντηση με τον Λούκα Βινσετίνι, γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων είχε επίσης στο περιθώριο του Φόρουμ ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου στην Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας αλλά και της αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οικονομικών θεσμών. Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν και η υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε στον πρωθυπουργό τη σταθερή της θέση για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να διασφαλιστούν τόσο η κοινωνική συνοχή όσο και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Έτσι, αντιπροσωπία της της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αθήνα.
Ες αύριον τα σπουδαία
Περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει αύριο, σύμφωνα με το κύριο μενού των επαφών του πρωθυπουργού αφού θα μοιραστεί το τραπέζι του πάνελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μανουέλ Βαλς αλλά και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Η κυβέρνηση στοχεύει να σχηματίσει ευκρινέστερη εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών και των ισχυρών εταίρων για τη συνέχιση του προγράμματος, με την προοπτική της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους.
Κυβερνητικοί κύκλοι προσβλέπουν σε θετικό αντίκτυπο από τις επαφές που πρόκειται να πραγματοποιήσει τόσο για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους όσο και για την αποσαφήνιση του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα πρωθυπουργού στο Νταβός. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.
Τετ α τετ με Λαγκάρντ
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τηνΚριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, τέλος, αρκετά ραντεβού με επενδυτές, κατά τη διάρκεια των οποίων η πλευρά της κυβέρνησης θα απευθύνει «με όπλο τους καλούς δείκτες της οικονομίας» προσκλητήριο προς κάθε ενδιαφερόμενο να επενδύσει στη χώρα μας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια