Άβολη «Άδολη» Αναλογική.
*του Κώστα Τσιάρα, βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παίζει τα τελευταία της χαρτιά προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία. Να κερδίσει χρόνο. Να γλιτώσει το εκλογικό στραπάτσο. Η ανακίνηση, επομένως, του θέματος της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με τον τρόπο και στον χρόνο, που επιχειρείται από την κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ομολογία ήττας. Όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, η παρέα του Μάξιμου έχει αποδεχθεί πλέον, πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΑΖΑ/ΑΝΕΛ καταρρέει. Καταρρέει, υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της, που σύντομα, πολύ νωρίτερα από το 2019 που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας, θα καταστήσει την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία αναπόφευκτη.
Το παράδοξο, όμως, είναι, πως και αυτό το ζήτημα, θέμα επιβίωσης για την ίδια, αντιμετωπίζεται με την ίδια ευκαιριακή προχειρότητα, που χαρακτηρίζει την όλη θητεία της. Αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναλογικότητα του νόμου. Κομματικές διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου, πίσω από κλειστές πόρτες, για να ξεπεραστούν τα «ρομαντικά σύνδρομα» της Αριστεράς για απλή και άδολη αναλογική, αφού πλέον δεν βολεύουν. Και το πολίτικο σύστημα σε αναμονή των «διαγγελμάτων» Τσίπρα στις 24 Ιουλίου. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια δυσδιάκριτη για την κυβέρνηση πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποστηρίξει έναν σοβαρό πολιτικό διάλογο για το εκλογικό σύστημα.
Απέναντι στην σύγχυση της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία απαντά απλά και συγκεκριμένα. Πρωταρχική στόχευση ενός εκλογικού νομού είναι η ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί απρόσκοπτα να εφαρμόζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο εύρος μιας τετραετούς θητείας. Δεν είναι, επομένως, ζητούμενο με το πρόσχημα της αναλογικότερης εκπροσώπησης, να μοχλεύεται η εκλογική διαδικασία, ώστε να διασφαλίζεται η κοινοβουλευτική επιβίωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα βρεθούν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ή να δυσχεραίνεται η δυνατότητα του νικητή των εκλογών να σχηματίζει ισχυρή κυβέρνηση, καθιστώντας επί της ουσίας την αξιωματική αντιπολίτευση ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, νοθεύοντας κατά τον τρόπο αυτό την λαϊκή ετυμηγορία.
Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη, που θεμελίωσε την μεταπολιτευτική δημοκρατία στην χώρα, δεν είναι αντίθετη στον πολιτικό πλουραλισμό και την διευρυμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απόψεων και τάσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο. Σε αυτή τη φάση, πολύ περισσότερο από ποτέ, ο τόπος έχει ανάγκη από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, το οποίο θα αντανακλάται στην οικονομία της χωράς, διασφαλίζοντας σταθερές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα, αν θέλουμε να προσδοκούμε ανάπτυξη και διέξοδο. Και αυτό το εξασφαλίζουν σταθερές κυβερνήσεις ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας
Στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται, ήδη, η πλατιά συμμαχία όλων εκείνων των υγιών δυνάμεων, που μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την βαθιά κρίση. Μια συμμαχία πολιτών, που διευρύνεται καθημερινά και που θα αποτυπωθεί –με οποιονδήποτε εκλογικό νόμο- σε μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή με κεντρικό της πυρήνα την Νέα Δημοκρατία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια