ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΡΑ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα πολιτικό, που προσκαλείται από τις αρχές των ΗΠΑ στον εν λογω οργανισμό, όπου και μίλησε για τις νέες ισορροπίες, που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, στους αμερικανούς διπλωμάτες και οι οποίοι θα αναλάβουν προσεχώς κρίσιμα πόστα στην περιοχή μας.
Είναι γνωστό, πως στη Διπλωματική Ακαδημία της Ουάσινγκτον καλούνται πολιτικοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ξεχωρίζουν για τον ρόλο και το έργο τους. Συνεπώς η πρόσκληση προς τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών και νυν Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, αλλά και μια προσωπική αναγνώριση του έργου του κατά την θητεία του στο ΥΠΕΞ.
Ο κ. Τσιάρας στην ομιλία του ανέδειξε τα μείζονα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα οποία, αν και είναι γνωστά, δεν είναι πλήρως κατανοητά - ιδίως από την νέα γενιά των διπλωματών, που θα κληθούν να παίξουν ενεργό ρόλο στο κοντινό μέλλον. Ο βουλευτής Καρδίτσας κατέστησε σαφείς τις θέσεις της χώρας μας στα κρίσιμα ζητήματα του Κυπριακού, του ονόματος των Σκοπίων αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα ο κ. Τσιάρας δεν δίστασε να τα πει «έξω από τα δόντια» στους ακροατές του σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Ουκρανία, καθώς τους υπενθύμισε την χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού που αποτελεί σύνθετο πρόβλημα και αφορά τόσο την Ευρώπη όσο και την Τουρκία. Αναλυτική, επίσης, ήταν και η αναφορά του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ένα ζήτημα μη επαρκώς «κατανοητό» από την αμερικανική διπλωματία, με την οποία κατέδειξε στους συνομιλητές του την αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων, η οποία συχνά συνοδεύεται από προκλητικές ενέργειες. Στο τραπέζι, όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, ένα θέμα, το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ λόγω και των ενεργειακών αποθεμάτων που εντοπίστηκαν στην περιοχή μας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μάλιστα, υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ζωηρό το ενδιαφέρον του εβραϊκού λόμπι. Από ότι έχει γίνει γνωστό ο κ. Τσιάρας σύντομα αναμένεται να βρεθεί στο Ισραήλ για περαιτέρω επαφές. Τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων επανέλαβε την ανάγκη για διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, ως συνεκτικού δεσμού του απανταχού Ελληνισμού με το εθνικό κέντρο. Την ίδια στιγμή μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον ίδιο, όταν τρεις από τους πέντε Αμερικανούς διπλωμάτες, που θα μετατεθούν στη χώρα μας, του μίλησαν σε πολύ καλά ελληνικά.
Η Διπλωματική Ακαδημία δεν ήταν, όμως, ο μόνος σταθμός του βουλευτή Καρδίτσας, ο οποίος βρέθηκε και στην δυτική ακτή των ΗΠΑ στις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Ουάσινγκτον. Εκεί συναντήθηκε με στελέχη της ομογένειας, με τους οποίους είχε στενή και έντονη συνεργασία κατά την προηγούμενη θητεία του ως υφυπουργός Εξωτερικών. Κατά την επίσκεψή του, μάλιστα, στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια και την συνάντηση του με τον αντιπρύτανη κ. Clayton Halliday, αντικείμενο συζήτησης υπήρξε η απουσία ελλήνων φοιτητών. Ο κ. Halliday ανακοίνωσε στον κ. Τσιάρα, πως το πανεπιστήμιο έχει ως στόχο να προσελκύσει Έλληνες φοιτητές από τη χώρα μας και είναι διατεθειμένο να προσφέρει υποτροφίες σε όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στο ίδρυμα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια