ΥΨΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ - «ΜΑΧΗ» ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 16.000 ΜΟΡΙΩΝ

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Μεγάλη άνοδος των βάσεων αναμένεται φέτος σε τουλάχιστον 45 σχολές, υψηλής ζήτησης, σύμφωνα με την τελευταία επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων.

Οι ιατρικές σχολές φαίνεται πως θα σπάσουν το φράγμα των 19.000 μορίων, την ίδια στιγμή που ανεβαίνει σημαντικά ο πήχης για τις πολυτεχνικές. Ηπιότερη άνοδος καταγράφεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Ουσιαστικά, όσοι υποψήφιοι έχουν επιλέξει σχολές άνω των 16.000 μορίων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αρκετές εκπλήξεις, καθώς ο ανταγωνισμός είναι έντονος και η τάση δείχνει πως οι βάσεις θα «σκαρφαλώσουν» σε δυσθεώρητα επίπεδα. Εκτιμάται πως η εκτόξευση των βάσεων στις σχολές αυτές θα κυμανθεί σε αρκετές περιπτώσεις από 600 έως 700 μόρια. Σημαντικοί παράγοντες για την «κάθοδο» μορίων σε ορισμένες από τις περιζήτητες σχολές θα είναι οι επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο και οι μετεγγραφές που θα επιδιώξουν να πάρουν όσοι μέχρι πρότινος ανήκαν στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (ορφανοί, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι) από τμήματα της επαρχίας στα αντίστοιχα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά σχεδόν για το σύνολο των υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και κυρίως για όσους επιθυμούν να βρεθούν σε μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές. Ωστόσο, αυτοί που στοχεύουν σε σχολές κοντά στα 16.000 μόρια (Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών, Πολιτικής Επιστήμης, ΜΜΕ) πρέπει να περιμένουν μεν άνοδο των βάσεων, αλλά όχι τόσο μεγάλη, ώστε να καταστεί απαγορευτική η είσοδός τους σε αυτές.

Ο απρόβλεπτος παράγοντας της επιλογής

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως τη φετινή χρονιά υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγοντας των επιλογών που θα κάνουν αρκετοί υποψήφιοι με υψηλή βαθμολογία ελέω οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, παρόλο που αυτοί μπορεί να έχουν συγκεντρώσει πολλά μόρια, είναι πιθανό να επιλέξουν σχολές οι οποίες βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής τους, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση των βάσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι οι υποψήφιοι που στοχεύουν στα περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα θα δουν το πολυπόθητο όριο εισαγωγής να ανεβαίνει αρκετά. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι αριστούχοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης επιλέγουν σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, οι υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές θα έχουν... εκτόξευση μορίων και κυρίως αυτές των Πολιτικών Μηχανικών, για να ακολουθήσουν τα Τμήματα Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και οι Αρχιτεκτονικές, με κάπως λιγότερα μόρια παραπάνω.
 
Πίνακας με τις εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων το 2014
Πίνακας με τις εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων το 2014


«Τυχεροί» θεωρούνται οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου, οι οποίοι θα βρεθούν μεν αντιμέτωποι με άνοδο των βάσεων, χωρίς ωστόσο αυτή να υπερβαίνει τα 250 μόρια, ακόμα κι αν πρόκειται για τις Νομικές. Οι τελευταίες εξακολουθούν να έχουν τεράστια ζήτηση, ειδικά το Τμήμα της Αθήνας, το οποίο έρχεται πρώτο στη σχετική κατάταξη σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με τα στατιστικά των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όσον αφορά στις ιατρικές σχολές, παρόλο που αυτές δεν ξεπέρασαν -για πρώτη φορά το 2013- το φράγμα των 19.000 μορίων, φέτος τουλάχιστον τα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του 2012, δηλαδή πάνω από το όριο αυτό.
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%